Asztalitenisz: Tölgyes Dorottya repítette a serdülő Európa-csapatot

UP-info utanpotlassport.huUP-info utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.10.28. 09:38
Címkék
A 15 esztendős Tölgyes Dorottya az összes mérkőzését megnyerve segítette aranyéremhez a Bátorfi Csilla által irányított európai csapatot a Lengyelországban zajló ITTF World Cadet Challenge-en, amely a serdülők világbajnokságának felel meg. A nyírbátori lány teljesítménye azért különösen megsüvegelendő, mert az európai ranglistán elfoglalt helyezése alapján nem volt jogosult részvételre a versenyen, ám egy visszalépés következtében beugorhatott, s ha már ott volt, bőven kivette a részét az európaiak diadalmenetéből.

Hogy valóban az élet a legnagyobb forgatókönyvíró, azt már minden bizonnyala Nyírbátori ASE 15 éves pingpongosa, Tölgyes Dorottya sem kérdőjelezi meg azok után, ahogy az európai csapat tagjaként megnyertea serdülők világbajnokságának számító ITTF World Cadet Challenge-viadal csapatversenyét. A lengyelországi Wladyslawowóban rendezett megméretésen a hétvégén 6 kontinentális csapat (Európa, Ázsia, Afrika, Észak-Amerika, Latin-Amerika, Óceánia) mellett a házigazda lengyel együttes, valamint az úgynevezett reménységek alakulataalkotta a mezőnyt, amelyet két négycsapatos csoportra osztottak.Tölgyes Dorottya sem kérdőjelezi meg azok után, ahogy az európai csapat tagjaként megnyertea serdülők világbajnokságának számító ITTF World Cadet Challenge-viadal csapatversenyét. A lengyelországi Wladyslawowóban rendezett megméretésen a hétvégén 6 kontinentális csapat (Európa, Ázsia, Afrika, Észak-Amerika, Latin-Amerika, Óceánia) mellett a házigazda lengyel együttes, valamint az úgynevezett reménységek alakulataalkotta a mezőnyt, amelyet két négycsapatos csoportra osztottak.

A serdülő Tölgyes Dorottya az európai csapat oszlopos tagjaként világbajnok Lengyelországban Forrás: MOATSZ
A serdülő Tölgyes Dorottya az európai csapat oszlopos tagjaként világbajnok Lengyelországban Forrás: MOATSZ

A serdülő Tölgyes Dorottya az európai csapat oszlopos tagjaként világbajnok Lengyelországban  •  Forrás: MOATSZ

Érdemes még megjegyezni, hogy minden egyes delegációba 4 játékos nyerhetett besorolást, és mivel a magyar lány azeurópai ranglista ötödik helyén állt a nemzetközi viadaltmegelőzően,éppen csak lemaradt volna a tornáról. Ám szerencséjéreaz előtte álló francia Prithika Pavade nem kívánt részt venni a megméretésen, így Tölgyes lett a Bátorfi Csillairányította európai leányválogatott negyedik tagja.

A magyaros csapata reménységekkel, Latin-Amerikával és Észak-Amerikával került össze, vagyis egyáltalán nem bizonyult könnyű feladatnak a legjobb négybe jutás. Az első összecsapás mindjárt balul sült el, elvégre3:2-es vereséget szenvedett a reménységektől, akiknél két meccset nyert az ír Sophie Earley, egyet pedig a szingapúri Ser Lin Qian. Tölgyes ebből a fiaskóból kimaradt, a következő, Latin-Amerika elleni mérkőzésen viszont már őt is bevetette Bátorfi Csilla: harmadik helyre írta be fiatal honfitársát, akinek így egyetlen csatajutott, azt viszont könnyedén megnyerte a kolumbiai Juliana Lozada ellen.

Ezt követőenÉszak-Amerikátis legyőzték az „öreg kontinens” legjobbjai – Tölgyes nélkül –, így csoportmásodikként továbbjutottak a legjobb négy közé. Az elődöntőben a kínai játékos nélkül felálló Ázsia volt az ellenfél, és a legjobb európainak számító román Elena Zahariának ezúttal sem ment a játék, két vereséggel zárta a mérkőzést. A horvát Hana Arapovic viszont mindkét meccsét megnyerte, Tölgyes Dorottya pedig másodszor is hozta a maga összecsapását, a világranglista 11. helyén álló szingapúri Zhou Jingyit győzte le 3:1-re. Összesítésben tehát 3:2-re győzöttEurópa, amely a döntőben újra találkozott a reménységek csapatával.

Ezúttal viszont már Tölgyes Dorottyával a soraiban, akinek ráadásul első számú játékosként szavazott bizalmat Bátorfi Csilla. A nyírbátori lány nem is okozott csalódást, remek játékkal verte meg Ser Lin Qiant. Az általa megkezdett munkát Arapovic és Zaharia fejezte be, ők is hozták a partijukat, így a leányok csapatversenyét Európa nyerte meg, hathatós magyar segítséggel.

SERDÜLŐ VILÁGBAJNOKSÁG, WLADYSLAWOWO (LENGYELORSZÁG)
Leány csapatverseny
1. csoport
Európa–Reménységek 2:3
Voronyina (orosz)–Ser (szingapúri) 3:0 (7, 8, 8)
Zaharia (román)–Earley (ír) 1:3 (–8, –9, 9, –12)
Arapovic (horvát)–Lee (malajziai) 3:0 (6, 4, 2)
Zaharia–Ser 2:3 (9, 6, –18, –8, –7)
Voronyina–Earley 1:3 (–6, 2, –6, –9)
Európa–Latin-Amerika 4:1
Arapovic–Takahashi (brazil) 2:3 (–5, –9, 5, 4, –6)
Zaharia–Cossio Aceves (mexikói) 3:1 (5, 5, –11, 4)
Tölgyes Dorottya–Lozada (kolumbiai) 3:0 (8, 5, 8)
Zaharia–Takahashi 3:1 (7, 11, –11, 6)
Arapovic–Cossio Aceves 3:0 (9, 8, 3)
Európa–Észak-Amerika 4:1
Zaharia–Tan (amerika) 3:0 (5, 9, 4)
Arapovic–Sung (amerikai) 3:0 (8, 3, 8)
Voronyina–Hui (kanadai) 2:3 (7, 6, –11, –6, –8)
Zaharia–Sung 3:0 (4, 8, 4)
Arapovic–Tan 3:1 (2, 6, –8, 6)
Elődöntő
Európa–Ázsia 3:2
Zaharia–Li Dzson Hui (dél-koreai) 2:3 (9, –6, –1, 9, –7)
Arapovic–Akae (japán) 3:1 (8, –6, 7, 7)
Tölgyes Dorottya–Zhou (szingapúri) 3:1 (8, –5, 5, 8)
Zaharia–Akae 1:3 (–8, 7, –13, –8)
Arapovic–Li Dzson Hui 3:2 (–13, 7, –8, 7, 4)
Döntő
Európa–Reménységek 3:0
Tölgyes Dorottya–Ser 3:1 (5, –10, 4, 3)
Arapovic–Earley 3:1 (9, –8, 10, 5)
Zaharia–Tan (amerikai) 3:1 (–10, 2, 7, 2)

További korosztályos hírek ASZTALITENISZBEN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik