Labdarúgás: a volt FTC-edző a magyar fiatalokat kritizálta

UP-info utanpotlassport.huUP-info utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.12.17. 14:56
Címkék
Thomas Doll, a Ferencváros korábbi bajnok és háromszoros kupagyőztes edzője a német nyelvű Budapester Zeitungnak adott hosszabb interjút a magyar labdarúgás, illetve volt klubja kapcsán, amelyben élesen kritizálta az utánpótláskorú fiatalok munkamorálját.

Az FTC vezetőedzőjeként 2013 és 2018 között tevékenykedő Thomas Doll kíméletlen őszinteséggel osztotta meg véleményét a magyar labdarúgás – szerinte – néhány általános problémájáról, köztük az utánpótláskorú fiatalok munkamoráljáról.Thomas Doll kíméletlen őszinteséggel osztotta meg véleményét a magyar labdarúgás – szerinte – néhány általános problémájáról, köztük az utánpótláskorú fiatalok munkamoráljáról.

Thomas Doll szerint nem meglepő, hogy a Fradiban nem játszanak magyar fiatalok Forrás: fradi.hu
Thomas Doll szerint nem meglepő, hogy a Fradiban nem játszanak magyar fiatalok Forrás: fradi.hu

Thomas Doll szerint nem meglepő, hogy a Fradiban nem játszanak magyar fiatalok  •  Forrás: fradi.hu

„A magyar gyerekek 11-12 éves korban elég magas szinten játszanak, de aztán valami történik a játékosok többségével mentálisan. Sok tehetséges játékos van Magyarországon, de kérdés, vajon képesek mindent alávetni a futballnak és feláldozni jó néhány dolgot, hogy előrejussanak?– vetette fel a Budapester Zeitungnak adott hosszabb interjújában a német tréner. – Mindenki Messi vagy Ronaldo akar lenni, de hogy ezért meg is dolgozzanak… Nos, ez sokakból hiányzik. Nézzük meg Szerbiát vagy Horvátországot, ahol az életkörülmények mások, jobban rákényszerítik a fiatalokat, hogy harapjanak. Magyarországon azért kényelmesebb az élet, az hiányzik még sokakból, hogy összeszorított fogakkal, akár a fájdalmat is eltűrve, keményen dolgozzanak."

A zöld-fehérek korábbi szakvezetője konkrét példákkal is megpróbálta illusztrálni, hogy mire gondol.

„Sokszor előfordult itt, hogy egy-egy edzőnek a szavait jobban megválogatva kell megdorgálnia a játékosát, hogy aztán a szülő ne jöjjön panaszkodni, hogy bánik a tréner a gyerekével… Sokszor láttam azt is, még válogatott játékosoknál is, hogy nincs elég küzdés a labdáért, állva várják azt. Ilyen helyzetekben pedig nagy az edzők és a szülők felelőssége. Ha utánpótláskorúként nem tanulják meg az alázatot, a küzdőszellemet, később már nem fogják tudni."

Thomas Doll arról is beszélt, hogy szerinte teljesen természetes, hogy a nagy célokért küzdő Ferencvárosból szinte kihaltak a magyar focisták.

„Nyilván a Bayern Münchennél is jobban örülnek, amikor egy Schweinsteiger vagy egy Thomas Müller jön ki az utánpótlásból. De ahhoz, hogy a Fradi a legerősebb klubokkal találkozhasson, hogy megfelelő bevételekre tehessen szert, hogy a minden bizonnyal elkövetkező gazdasági világválságot is túlélhesse, igenis szüksége van a külföldi játékosokra. Azért az ottani érkezők is rávilágítanak arra, hogy a hazai fiatalok sajnos nincsenek sokszor azon a szinten, mint kellene.Nézzük csak meg például Csonka Andrást! Még nálam mutatkozott be 16 évesen, most is a keret tagja, de mindez azt is jelenti, hogy képes mondjuk nemzetközi szinten helyt állni? A klub számára egész egyszerűen fontosabb az, hogy elérje a céljait, mint hogy mindenki szemében népszerű legyen. Igen, néhány magyar maradt csak a csapatban, de ez nincs másként a többi országban sem. Amikor néhány éve két fiatalt játszatni kellett, hogy pénzt kapjon a csapat, betettem őket két jobb és rutinosabb játékos kárára, ezzel saját magunkat gyengítettem. Egy év múlva aztán már megint a padon ültek, mert nem voltak elég jók. Ehhez idő kell, nem ez a módja a fiatalok beépítésének"– összegzett a tréner.

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik