Úszás: Molnár Dóra edzője az előrelépés jeleit figyeli

Jancsó Kornél utanpotlassport.huJancsó Kornél utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2023.05.17. 10:51
Címkék
Az idei felnőtt országos bajnokságon a fő számában, 200 méteres hátúszásban címvédőként indult Molnár Dóra harmadikként ért célba. A vártnál szerényebb helyezés okáról is beszélt honlapunknak a Budafóka vezetőedzője, a 16 éves nagy tehetséget is gardírozó Horváth Tamás.

Az áprilisi, kaposvári ob-n újabb arany helyett bronz jutott a női 200 méter hát 2022-es győztesének. Molnár Dóra azonban az ezúttal szolidabb szereplés dacára sem veszítette el a szövetségi kapitány belé vetett hitét: ahogyan azt Sós Csaba honlapunknak is nyilatkozta, az ifjú úszó változatlanul élvezi a bizalmát. A szakvezető magyarázatul hozzáfűzte: az ez évi országos bajnokságon eleve nem volt várható tőle kirobbanó forma, sem kiugróan jó időeredmény, mivel a tavalyi, fontos viadalokkal telezsúfolt idényt követően a Budafóka talentumának nem maradt ideje rendesen kipihennie magát. Molnár Dóra azonban az ezúttal szolidabb szereplés dacára sem veszítette el a szövetségi kapitány belé vetett hitét: ahogyan azt Sós Csaba honlapunknak is nyilatkozta, az ifjú úszó változatlanul élvezi a bizalmát. A szakvezető magyarázatul hozzáfűzte: az ez évi országos bajnokságon eleve nem volt várható tőle kirobbanó forma, sem kiugróan jó időeredmény, mivel a tavalyi, fontos viadalokkal telezsúfolt idényt követően a Budafóka talentumának nem maradt ideje rendesen kipihennie magát. 

„Jól mondta a kapitány, Dórinak tényleg annyira sűrű volt az elmúlt éve, főleg a nyári versenyek és az őszbe csúszott ifi vb miatt, hogy pihenésre nem jutott idő. Mire vége lett az idénynek, már bőven tartott az iskola, s hiába kapott három hét szünetet, igencsak enerváltan kezdte az őszi szezont október elején” – magyarázta Horváth Tamás, a Budafókának Molnár Dóra felkészülését is irányító vezetőedzője. 

„Érzékeltem én is az idei év nyitányakor, az alapozás időszakában, illetve az edzőtáborok alatt, hogy nem úgy megy, ahogyan szokott, és nem is igazán bírta el azt a terhelést, amit el szokott bírni. Mindig egy picit el-el kellett venni az edzésadagból, engedni kellett a szintidőkből, hogy ne legyen nagy borulás belőle...” – folytatta Dóra mestere, aki szerint részben ennek tudható be, hogy így sikerült az áprilisi ob, ahol egyéniben 100 háton is harmadik lett. 

Molnár Dóra Monacóban mutathatja a javulás jeleit Forrás: musz.hu 

„Illetve azt is gondolom – folytatta a szakmai magyarázatot –, hogy a testi fejlődése, növekedése, a hormonrendszere a serdülés éveiben egészen mostanáig egyre változó pályát írt le, de ez a változás szerintem mostanra megállt, kialakult a felnőttkori testalkat, nagyjából a hormonrendszere is, és ennek a folyamatnak is betudható ez a minimális stagnálás, az elmúlt évek szinte folyamatosan töretlen fejlődése után. Én az említett két dologban látom az okot, amiért az ob-n kétszáz háton harmadik lett, nem pedig első vagy második...” 

Horváth Tamás ugyanakkor változatlanul optimista. 

„Hála istennek a motivációjában, az edzéshez és versenyhez való hozzáállásában, mentalitásában semmiféle változás nincs,

ugyanolyan szorgalmasan és keményen edz, mint korábban,

ilyen jellegű probléma nincsen. Remélem, sikerül túljutni ezen a holtponton, akár már a mostani hétvégen is, amikor Monacóban, a Mare Nostrum nemzetközi sorozat befejező állomásán Dóri is versenyezni fog. Hogy mi az elvárás? Jelenleg egy olyan nagy mennyiségű, komoly intenzitású munkában vagyunk, hogy fura lenne, ha ebből valami egyéni csúcs már most, a felnőtt ob-t követő rövid pihenő után kikeveredne. Tehát nem számítok extra jó időeredményekre. Azért megyünk erre a versenyre, hogy mégiscsak felnőtt nemzetközi mezőnnyel mérettesse meg magát Dóri is, az ottani mezőny erősségétől függ majd, hogy sikerül-e döntőbe kerülnie, érmet nyernie. Természetesen én bízom benne, meg reménykedem is abban, hogy az újabb munkának a jelei szakmailag már látszani fognak Monacóban. Én edzőként a részleteket fogom figyelni, apró momentumokat, felkészülési részcélokat, s inkább ezekből fogom levonni a következtetést, hogy visszatértünk-e a megfelelő pályára, vagy még mindig annak a szélén vagyunk...”  

Molnár Dóra Monacóban 50, 100 és 200 háton, továbbá 100 és 200 gyorson indul, utóbbi két szám a váltóban, a válogatott stafétában való szereplés szempontjából fontos. Ahogyan az edző a célt illetően fogalmazott: „szeretnénk megtartani a helyünket mind a két váltóban”. 

(Kiemelt képünkön: Molnár Dóra Forrás: musz.hu)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik