Úszás: a vizsgák után medencés csúcsfeladatok várják Pádár Nikolettet

Jancsó Kornél utanpotlassport.huJancsó Kornél utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2023.06.16. 16:02
Címkék
Alig tizenhét éve dacára már oszlopos tagja az úszóválogatottnak Pádár Nikolett, aki magántanulóként a héten letudta osztályozó vizsgáit, s immár csak a nyári medencés feladataira, idei nagy versenyeire koncentrál.

A szegediek üdvöskéje, Pádár Nikolett az elmúlt napokat már a balatonfűzfői edzőtáborban töltötte, ahol három héten át készül válogatott társaival a közeljövő kiemelkedő próbatételeire: a július elején esedékes belgrádi ifjúsági Európa-bajnokságra, s az év legfontosabb viadalára, a jövő hónap második felében, Japánban zajló felnőtt-világbajnokságra. Pádár Nikolett az elmúlt napokat már a balatonfűzfői edzőtáborban töltötte, ahol három héten át készül válogatott társaival a közeljövő kiemelkedő próbatételeire: a július elején esedékes belgrádi ifjúsági Európa-bajnokságra, s az év legfontosabb viadalára, a jövő hónap második felében, Japánban zajló felnőtt-világbajnokságra.

A szerbiai kontinensviadalra kortársaival együtt utazik, míg Fukuokában a maga 17 esztendejével a magyar csapat egyik legifjabb tagjaként száll majd vízbe – komoly célokkal. 

„Fűzfő az egyik kedvenc helyem, szeretek itt készülni, noha az edzések kőkemények. De hát most ez kell, jön az ifi Eb, utána meg nem sokkal a felnőtt-vb, s én mindkettőn helyt akarok állni – vezette fel beszélgetésünket a sportág egyik kiemelkedő hazai tehetsége. – Néha fáj a napi dupla adag, a kétszeri edzés, s Belgrádba úgy megyek, hogy nincs nagy rápihenés, oda csak kis felengedés lesz. Ez azt jelenti, hogy négy-öt nappal a korosztályos Eb-re indulás előtt kicsit kevesebb úszás vár ránk, akkor gyorsítunk is, de a fő verseny a vb lesz idén, a csúcsformámat Japánra időzítem.” 

Nikolett Fukuokában sem fog unatkozni, ám a korosztályos Eb kínál igazán gazdag, ha úgy tetszik, húzós-feszes programot számára.  

„Bizony, elég sok számban indulok most is. Tavaly 14 rajtom volt hat nap alatt, most egyéniben 100, 200 és 400 gyors vár rám, plusz öt váltó is lesz, ez összesen nyolc szám, van táv, amit kétszer, s van, amit háromszor kell leúszni, de állok elébe. Hogy mi a konkrét célom az Eb-n? Nagyon szeretnék minél több érmet szerezni, ha lehet, egyéni csúcsot úszni, de legalább is megközelíteni egyéni legjobbjaimat.

Igazából szeretném megnyerni minden számomat, a múlt évi ifi Eb-n négy aranyam lett, egy ezüst meg egy bronz, legalább ugyanezt akarom elérni most is.

Persze a 200 gyors a legfőbb számom, a június eleji, soproni kvalifikációs versenyen úszott 1:58-as időmnek nagyon örültem. Úgy számolok, hogy Belgrádban 1:57 vége, 1:58 eleje körül leszek, a vébére viszont nagyobb céllal megyek: szeretném megúszni az olimpiai A szintet. A legjobbam 1:57:80, a vébén 1:57:26 alatt akarok célba érni, a párizsi részvételhez szükséges szintet teljesítve. Vagyis egyéni csúcs kell, ami nehéz, egyben szép feladat, de készülök rá, és bizakodom...” 

Pádár Nikolett elmondta, hogy Japánból hazatérve még egy úszólecke várja: az augusztus eleji országos ifjúsági bajnokság. 

„Utána viszont nagyobb pihenő, nyári szünet következik! Bő három hét, már nagyon várom, alapvetően családi nyaralás lesz, amellett fesztiválozni is akarok” – mondta a hőn várt vakációjára kitérve, amelyet reményei szerint Eb-érmekkel és sikeres vb-szerepléssel a háta mögött tölthet el. 

(Kiemelt képünkön: Pádár Nikolett a tavalyi ifi Eb egyik magyar hőseként hat érmet, benne négy aranyat nyert Forrás: szegedma.hu)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik