Labdarúgás: melyik bajnokságban játszanak az utánpótlás-válogatottak?

Bruckner Máté utanpotlassport.huBruckner Máté utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.02.03. 17:46
null
Az U19-es labdarúgó-válogatott másod- és harmadosztályban szereplő játékosokkal esett ki az Európa-bajnoki selejtező első szakaszában.

Az utánpótlás-válogatottak nem túl sikeres 2023-as éve után és a hátralévő Európa-bajnoki selejtezők előtt áttekintjük, melyik bajnokságban szerepelnek jelenleg az U21-es, az U19-es és az U17-es nemzeti csapat futballistái. Arra voltunk kíváncsiak, milyen szinten játszanak hétről hétre azok, akikre a jövőjét építi a magyar labdarúgás. Mindhárom korosztály esetében azokat a játékosokat vettük figyelembe, akik a legutóbbi tétmérkőzésen (Eb-selejtezőn) – kezdőként vagy csereként – pályára léptek.

Az U21-es válogatott a negyedik helyen áll az Eb-selejtezőcsoportban, ráadásul több meccset játszott, mint riválisai. Gera Zoltán csapata 2023-ban Skócia ellen vívta az utolsó meccsét, amelyen a felnőttválogatottból visszajátszott Horváth Krisztofer és Kata Mihály is. Az akkori együttesből ma tizenegyen játszanak élvonalbeli bajnokságban, egy-egy labdarúgó a holland és a belga másodosztályban, hárman pedig az NB II-ben. Hozzá kell tenni, hogy a keretből többen is csak epizódszerephez jutottak eddig klubjukban, mint például Yaakobishvili Antal a Gironában vagy Baráth Péter a Ferencvárosban – remélhetőleg a lengyel Raków Częstochowában be tudja verekedni magát a kezdőbe. De meg kell említeni Csinger Márkot, aki sajnálatos novemberi sérüléséig alapember volt a DAC-ban, az MTK Budapestben sok lehetőséget kapó Kovács Mátyást, vagy Gruber Zsombort, aki a Puskás Akadémia meghatározó játékosa lett. Az NB II-esek mindegyike a Budapest Honvéd játékosa, amely az aktuális pozíciója alapján csak csodával kerülhetne vissza a következő évadra az első osztályba.

 Az U21-es válogatott játékosai a Skócia elleni hazai Eb-selejtezőn:
Hegyi Krisztián (Den Bosch, holland másodosztály), Szabó Alex (Budapest Honvéd, NB II), Baráth Péter (Raków Częstochowa, lengyel első osztály), Csinger Márk (DAC, szlovák első osztály), Yaakobishvili Antal (Girona, spanyol elsőosztály), Eördögh András (Budapest Honvéd, NB II), Kovács Mátyás (MTK Budapest, NB I), Kata Mihály (MTK Budapest, NB I), Vitális Milán (DAC, szlovák első osztály), Kosznovszky Márk (MTK Budapest, NB I), Bényei Ágoston (Diósgyőr, NB I), Benczenleitner Barna (Budapest Honvéd, NB II), Vancsa Zalán (Lommel SK, belga másodosztály), Gruber Zsombor (Puskás Akadémia, NB I), Horváth Krisztofer (Kecskemét, NB I), Lisztes Krisztián (Ferencváros, NB I)

Az U19-es válogatott meglehetősen gyenge évet zárt 2023-ban: az Eb-selejtező első szakaszában kiesett már. Az utánpótlás-válogatottak szakmai vezetője, Németh Antal január elején elmondta, hogy tavasszal inkább az U20-as korosztálynak szerveznek mérkőzéseket, hogy mire a csapat U21-es lesz, legyen tapasztalatuk és elegendő meccsük együtt. Az U19-es együttes esetében az utolsó, Norvégia elleni Eb-selejtező összeállítását vettük alapul.

Látható, hogy az NB II-es játékosok dominálják a keretet, hiszen a tizennégy pályára lépő fiatalból nyolcan is a hazai másodosztályban szerepelnek. A korrektség megkívánja, hogy megemlítsük: Klausz Milán az őszi szezonban az NB I-es Zalaegerszegben játszott, de tavaszra az NB II-es Szegedhez került kölcsönbe. Az NB III-ban, illetve a külföldi utánpótlás-bajnokságban szereplők száma egyaránt három. Az, hogy az U19-esek nem játszanak első osztályú meccseket, biztosan nem segíti a fejlődésüket, valamint sokat elárul az utánpótlás-neveléssel kapcsolatos problémákról. Ha a nemzetközi képpel szeretnénk ezt összehasonlítani, a Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) éppen a héten publikálta a kutatását arról, hogy tizennyolc éves koruk előtt mennyit játszanak labdarúgók az öt legjobb európai bajnokságban.

A U19-es válogatott játékosai a Norvégia elleni Eb-selejtezőn:
Pécsi Ármin (Csákvár, NB II), Komlósi Bence (Parma, olasz másodosztályú utánpótlás-bajnokság), Kocsis Gergely (Budapest Honvéd, NB II), Miklós Péter (Szentlőrinc, NB III), Boros Zsombor (Kazincbarcika, NB II), Michael Okeke (Manchester City, angol utánpótlás-bajnokság), Tóth Alex (Ferencváros II, NB III), Vingler László (ETO FC Győr, NB II), Szvoboda Dániel (Szombathelyi Haladás, NB II), Cibla Flórián (Debrecen II, NB III), Szűcs Tamás (FC Köbenhavn, dán utánpótlás-bajnokság), Mohosi Barnabás (Szombathelyi Haladás, NB II), Pintér Filip (Szombathelyi Haladás, NB II), Klausz Milán (Szeged, NB II)

Az Európa-bajnoki selejtező elitkörére készülő U17-es válogatott játékosai – egy kivétellel – még utánpótlás-bajnokságokban szerepelnek. Feltűnő azonban, hogy öten is külföldi korosztályos ligában lépnek pályára hétről hétre: német, olasz, dán és osztrák akadémiák csapataiban fejlődnek a magyar fiatalok. Az itthoniak közül öten-öten játszanak a U19-es és az U17-es kiemelt bajnokságban. A U17-es nemzeti csapat tagjainak a most következő időszakban kell berobbanni a felnőttfutballba, és mielőbb NB I-es vagy külföldi első osztályú csapatokban megragadni, hogy mire ők alkotják az U19-es válogatottat, élvonalbeli tapasztalattal küzdhessenek az Eb-kvalifikációért.

Az U17-es válogatott játékosai a Bosznia-Hercegvonia elleni Eb-selejtezőn:
Kocsis Botond (ETO FC Győr, U19-es kiemelt bajnokság), Csorba Dominik (ETO FC Győr, U17-es kiemelt bajnokság), Pál Barna (Puskás Akadémia, U19-es kiemelt bajnokság), Szekér Botond (Burgenland, osztrák U18-as bajnokság), Csorba Noel (Torino, olasz U17-es bajnokság), Zója-Katona Márk (ETO FC Győr, U17-es kiemelt bajnokság), Madarász Ádám (Ferencváros, U19-es kiemelt bajnokság), Németh Hunor (FC Köbenhavn, dán U19-es bajnokság), Kugyela Zalán (Torino, olasz U17-es bajnokság), Egri Imre (Debrecen, U19-es kiemelt bajnokság), Bolgár Botond (Ferencváros, U17-es kiemelt bajnokság), Vitályos Viktor (Puskás Akadémia, U17-es kiemelt bajnokság), Mondovics Kevin (Puskás Akadémia, U19-es kiemelt bajnokság), Somogyi Ádám (Puskás Akadémia, U17-es kiemelt bajnokság), Szép Márton (Bayer Leverkusen, német U17-es bajnokság), Barkóczi Barnabás (Vasas II, NB III)

(Kiemelt képünkön: Yaakobishvili Antal több meccsen is lehetőséget kapott a Gironában Forrás: mlsz.hu) 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik