Birkózás: hétfőn rajtol a pontevedrai U20-as világbajnokság

H. B. utanpotlassport.huH. B. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.09.01. 18:23
null
Tizenhét magyar versenyzővel, köztük több éremesélyes fiatallal a mezőnyben hétfőn kezdetét veszi a spanyolországi U20-as birkózó-világbajnokság.

Rendkívül sikeres magyar szereplést hozott júliusban az U20-as birkózók újvidéki Európa-bajnoksága, miután a mieink két arany- és hét bronzéremmel zártak.

Lévai Levente és Elekes Enikő révén két Eb-győztesnek örülhettünk,

és révén két Eb-győztesnek örülhettünk,

valamint Tótok Péter, Mányik Dávid, Nyikos Veronika, Kapuvári Liliána, Terék Gerda, Osváth-Nagy Noémi és Arsunkaev Musza révén további hét bronzot is szereztek fiataljaink a szerbiai kontinensviadalon. Két hónappal az Európa-bajnokság után hétfőtől már a pontevedrai világbajnokságon lesz a juniorkorosztály legjobbjainak. A magyar válogatott 17 fős csapattal vesz részt a vb-n, a kötöttfogásúak és a nők között is hat-hat, míg a szabadfogásúak mezőnyében öt versenyzőnk indul. Az Eb-érmesek közül egyedüliként a sérült Mányik Dávid nem lesz ott a spanyolországi vb-n.

Lévai Levente Európa-bajnoki címvédőként a vb-n is az aranyéremre pályázhat Forrás: UWW/MBSZ

Hétfőn a kötöttfogásúak küzdelmeivel rajtol a program, és mindjárt az első napon három éremesélyes versenyzőt figyelhetünk.

Lévai Levente regnáló U20-as Európa-bajnokként szállhat harcba a 77 kilósok világbajnoki címért

(tavaly egy súlycsoporttal lejjebb vb- és Eb-ezüstérmesként végzett). Az első napon lép szőnyegre a nehézsúlyúak U20-as Európa-bajnoka és U17-es vb-ezüstérmese, Darabos László (130 kg), illetve az U20-as Eb-harmadik Tótok Péter (55 kg) is nagy reményekkel vághat neki a vb-nek.

A legtöbb dobogóvárományossal a női csapatban számolhatunk.

A kétszeres U20-as Európa-bajnok, világbajnoki címvédő Elekes Enikő ismételten az egyik, hanem a legfőbb esélyes lesz a súlycsoportjában.

Rajta kívül Nyikos Veronikától szintén sokat várhatunk, miután 2022-ben és 2023-ban is megnyerte az U20-as Eb-t, és mindkétszer vb-bronzérmes is lett. Jól jelzi a leánykontingens erejét, hogy

korábban már mindenki szerzett érmet korosztályos vb-n,

így nem lenne meglepetés senkitől, ha ismét el tudna jutni a döntőig vagy a bronzcsatáig.

A szabadfogásúaknál elsősorban az U20-as Eb-harmadik, U17-es vb-második Arsunkaev Muszától remélhetünk jó szereplést.

Összességében három-négy érem legalább várható a mieinktől, ugyanakkor ideális esetben ez a szám akár öt-hat is lehet a legvégén.

U20-AS VILÁGBAJNOKSÁG, PONTEVEDRA
A magyarok és a verseny programja:
Kötöttfogás 

Hétfő-kedd. 55 kg: Tótok Péter (Vasas-KIMBA), 63 kg: nincs magyar induló, 77 kg: Lévai Levente (Budapesti Honvéd SE), 87 kg: nincs magyar induló, 130 kg: Darabos László (Budapesti Honvéd SE). 
Kedd-szerda. 60 kg: Domokos Edmond (Szigetvár-KIMBA), 67 kg: nincs magyar induló, 72 kg: Józsa Attila (Budapesti Honvéd SE), 82 kg: Czuczor Dominik (Budapesti Honvéd SE), 97 kg: nincs magyar induló.

Női birkózás 
Szerda-csütörtök. 50 kg: nincs magyar induló. 55 kg: nincs magyar induló. 59 kg: Borsos Viktória (Kispesti NSI-KIMBA), 68 kg: nincs magyar induló. 76 kg: Nyikos Veronika (Dunaújvárosi KSE-KIMBA). 
Csütörtök-péntek. 53 kg: Kapuvári Liliána (UTE-KIMBA), 57 kg: Terék Gerda (Csepel TC-KIMBA), 62 kg: nincs magyar induló. 65 kg: Elekes Enikő (Csepel TC-KIMBA), 72 kg: Osváth-Nagy Noémi (Egri VSI-KIMBA). 

Szabadfogás 
Péntek-szombat. 57 kg: nincs magyar induló. 65 kg: Mizsei Zoltán (FTC-KIMBA), 70 kg: Gombos Alex (FTC-KIMBA), 79 kg: nincs magyar induló. 97 kg: Veress Bence (Vasas). 
Szombat-vasárnap. 61 kg: nincs magyar induló. 74 kg: nincs magyar induló. 86 kg: Zsivnovszky Péter (Sziget SC-KIMBA), 92 kg: Arszunkajev Musza (Vasas), 125 kg: nincs magyar induló.

(Kiemelt képen: Elekes Enikő Forrás: UWW/MBSZ)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik