Ma eldől: Vasas vagy Eger?

Sz. G.Sz. G.
Vágólapra másolva!
2005.04.17. 00:15
Címkék
Lehet legyintgetni, hogy ugyan már, a profi játékosoknak bírniuk kell a strapát, és az egyes meccsek között eltelő három-négy napnak elegendőnek kell lennie a regenerálódáshoz, ám az izmokon kívül az agyat is maximálisan igénybe vevő sorozatok alaposan kilúgozzák a szervezetet. Ilyenkor inkább csak egymáshoz képest lehet friss egyik vagy másik csapat, jelen esetben a TEVA-VasasPlaket és a Brendon-ZF-Eger férfi vízilabdagárdája.
A felek négy meccsen vannak túl a végletekig kiélezett elődöntőben, és - beleértve az alapszakaszban egymás ellen elért eredményeket is - az összesítésben mindketten hat pontot szereztek. A mindent eldöntő ötödik derbire ma 15.30 órától kerül sor a Komjádi-uszodában, és a győztes meccselhet a Domino-BHSE ellen az április 24-én rajtoló fináléban, amely az egyik fél harmadik diadaláig tart majd.

No, de maradjunk az elődöntő még izzó párharcánál. Az eddigi négy mérkőzésen az angyalföldiek és a hevesiek is kihasználták a hazai pálya előnyeit, de a mai találkozót illetően felelőtlenség lenne a statisztikába kapaszkodni. A feszes damil állapotába kerülő idegszálak szakítószilárdságát mindkét oldalon tesztelhetjük majd, s nem mondunk újat azzal, hogy a higgadtság aranyat (de minimum ezüstérmet) érhet.

Ami biztosan változik a negyedik találkozóhoz képest, az a Brendon vezérkarának személyi összetétele. A kétmeccses eltiltását letöltő Gerendás György ugyanis visszatérhet a kispadra, így újra ő lesz a vezérkari főnök, a másik oldalon pedig újra elfoglalhatja helyét a szintén piros lap miatt legutóbb lelátóra szoruló kapusedző, Mátéfalvy Csaba.

Miután ebben a helyzetben általában papírforma-nyilatkozatok születnek - úgy mint "Az a csapat győz, amelyik jobban viseli a feszültséget…" vagy hogy "Mindkét együttes játékosainak vállát nyomja a teher, aki kevesebbet hibázik, az nyerhet", vagy hogy "Sok újat már nem tudunk egymásnak mutatni, aki jobban akar, az érhet révbe…", és így tovább -, inkább tekintsünk egy kicsit a múltba. Nézzük meg, mikor játszottak legutóbb öt- (vagy több)meccses elődöntőt, és ott nyert-e a hazai csapat vagy a vendégek örülhettek. Időrendi sorrendben haladunk a jelen felé.
A rájátszás jelenlegi formája egyébként 1999-ben alakult ki, így nem kell annyira mélyre fúrnunk.

Az első maratoni elődöntőt az FTC-Domino párharc hozta 2000-ben, amely ugyancsak
2-2-ről indult, a Honvéd 6-2-re ugrott meg, de a Fradi zsinórban győzött háromszor - az utolsó meccset otthon vívta, és 6-3-ra verte meg a piros-fehéreket. A következő esztendőben mindkét ágon sokat kellett várni a finálé résztvevőire. A BVSC-Vasas párosítás hat (!) mérkőzést tartogatott a szurkolóknak, és az 1-3-ról kezdő vasutasok végül 9-7-re diadalmaskodtak az összesítésben, a mindent eldöntő csatában - idegenben - tíz góljukra csak kilenccel tudott válaszolni a Vasas. A másik ágon öt találkozón keresztül nyüstölte egymást a Domino és az FTC, végül 9-5-re nyerte meg a Domino a 3-1-ről induló elődöntőt. 2002-ben visszavágott a Vasas a BVSC-nek: ugyancsak hat meccsen át küzdöttek a felek, ezúttal az angyalföldiek várták 1-3-ról a sorozatot, és 7-7-es összesített állásnál otthon bizonyult jobbnak 7-5-re.

Végül említsük meg a tavalyelőtti Vasas-BVSC ütközetet. Már csak azért is, mert a mostaniéval teljesen megegyezett a forgatókönyve: 2-2-ről indult neki a két csapat az elődöntőnek, amelyben felváltva születtek meg a hazai sikerek, hogy aztán a Komjádi-uszodában 6-5-ös diadalt arasson az angyalföldi gárda. Érdekesség, hogy abban a párharcban sok mai főszereplő (az Egerből például hét egykori Szőnyi úti pólós) is részt vett. Nem nehéz kitalálni, hogy a két évvel ezelőtti végeredményt szó nélkül elfogadná a mai Vasas is.

Amelynek kispadja rövidebb riválisáénál, éppen ebben bíztak a sorozat előtt esélyt latolgató egriek. Nos, ma választ kapunk arra, hogy a meccsdömping okozta fáradtságot valóban jobban viselte-e a kétsoros hevesi alakulat, vagy a piros-kék játékosok kellőképpen regenerálódtak-e az elmúlt négy napban.

Az elődöntő számokban
TEVA-VASASPLAKET
BRENDON-ZF-EGER
Az alapszakaszban: 8-10, 9-5
A rájátszásban: 9-6, 6-9, 8-3, 7-8
Az állás: 6-6

DOMINO-BHSE
SZEGED-BETON VE
Az alapszakaszban: 14-4, 16-8
A rájátszásban: 6-3, 10-5
A végeredmény: 8-0 a Domino javára
A döntőbe jutáshoz nyolc pontot kell elérni.

Szavazás

Férfi pólódöntő: Honvéd-Vasas. Mit vár?

Írja be az itt látható számot!
---- S ---- A
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik