Szivós: Nem szabad elaludnunk a görögök ellen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.07.30. 10:53
null
Szivós nehéz meccsre számít a görögök ellen (Fotó: MTI/Kovács Anikó)
Így múlik el a világ dicsősége... Miközben férfiválogatottunk edzésére utaztunk, egy kéregető tűnt fel a metrókocsiban, amiből két, a helyi viszonyokat kiválóan reprezentáló tényt rögzíthettünk. Egyfelől itt még a hajléktalannak is Barcelona-meze van, másfelől viszont neki már csak egy korábbi évjárat és kollekció jutott, ugyanis mostanra a Ronaldinho név már kissé megfakult...

 

Jelenleg Lionel Messi viseli a legendás tízest – bár a tereken az igazán menő kissrácok már Neymar-feliratú trikóban tolják a tiki-takát –, de tegyük hozzá, ez csak Varga Dénes jóindulatának köszönhető, olimpiai bajnokunk ugyanis a hétfői edzés felvezetéseként bizonyította, lábbal is zseniális dolgokra képes. A medencepartról, mintegy tizenöt méterről, a lövésbe pici külsőt is téve, parádésan pattintott a bal felső sarokba, hogy aztán mindenki örömére a vízben folytassa az alkotást.

A medencében aztán már a Görögország elleni negyeddöntőre készültek a mieink, Benedek Tibor szövetségi kapitány pedig olyan alapossággal tervezte meg a tréninget, hogy fehér sapkában a magyar magyarok, a zászlójukban domináló kékben pedig a görög magyarok szerepeltek – na jó, gyanítjuk, ezt csak a véletlen hozta így. A „műgörögöknek” az igazi görögök emberelőnyeit kellett próbálgatniuk: ezáltal tudta gyakorolni a védelem, mit is kell majd csinálni kedden. Ez a balkezeseinknek volt kicsit rossz: mivel a görögöknél nincs ilyen, Vámos Márton gólja nem ért…

A kapitány sűrűn variálta a posztokat, mindenki mindenhol megfordult, s eközben a játékosok egymással is gyakran diskuráltak arról, kinek hová is kellene helyezkednie, melyik részt kellene blokkolnia.

„Most a védekezésre helyeztük a hangsúlyt, elég jól haladunk, a meccsre jó is lesz – mondta Szivós Márton, aki a bemelegítés során kétszer is magas passzt adott Madaras Norbertnek, lefröcskölve ezzel kollégánkat, mire Madaras megjegyezte, biztosan szándékos volt. – Gyakorlatilag amióta a görög vízilabda létezik, ugyanaz a játékuk, ezért kell nagyon figyelnünk. Lefolyatják a meccset, energiarabló vízilabdát játszanak, és ha nem készülsz fel, egyszer csak azt veszed észre, máris vége. Már a bemutatásnál kezdődik: találkozol velük a parton, langyos kézfogás, úgy tesznek, mintha csak lejöttek volna játszadozni. Erre oda kell figyelni, nem eshetünk abba a hibába, hogy elalszunk.”

Szivós szerint a „nagy görög semmi” ellen gyors, határozott, kemény játékra lesz szükség, továbbá nem szabad hagyni, hogy ők vezessenek, mert ezzel kikerülhető, hogy tényleg lassítsák a játékot. Arra viszont Szivós sem tudott határozott választ adni, vajon mitől lett hirtelen ilyen jó a görög csapat, hiszen az olimpián a nyolc közé sem jutott be. Gyakorlatilag ugyanazok a játékosok, egyedül a kapitány személye változott: a jelek szerint Atanasziosz Kehagiasz remekül összerakta válogatottját, bár azért előfordul, hogy időnként beindul, majd visszaesik a teljesítmény.

„Beszélhetünk arról, hogy fekszik-e vagy nem fekszik nekünk a görögök játéka, de az esetek nagy részében a magyar csapat diadalmaskodik. Nehéz, szokatlan a stílusuk, egyik válogatott sem űz ilyen biztonsági játékot – elemzett még Szivós. – Egyre élesedik a formánk, de ez egy új csapat, új edzővel, az időt pedig nem lehetett siettetni, becsapni. Szépen haladunk, és kellenek az olyan szenvedős mérkőzések, mint amilyen az Ausztrália elleni volt, sőt azokból lehet igazán tanulni.”

VIZES-VB, BARCELONA, FÉRFI VÍZILABDA
NEGYEDDÖNTŐ

15.30: Görögország–Magyarország
17.00: Horvátország–Ausztrália
20.15: Szerbia–Montenegró
21.45: Spanyolország–Olaszország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik