Vízilabda: átalakul és felgyorsul a Vasas

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2023.08.05. 10:55
null
Az olimpiai bajnok szerb szélsővel, <strong>Nikola Dedoviccsal</strong> lett teljes az előző idényben Eurokupát nyerő A-Híd VasasPlaket kerete a következő idényre (Fotó: Getty Images)
Olimpiai és világbajnokokkal erősített a Vasas, amely a következő idényben jókorát lépne előre az élvonalban, a nemzetközi kupában pedig címet védene.

 

Teljesen új csapattal vág neki az új idénynek az A-Híd VasasPlaket, amely ugyan 21 év után újra nemzetközi trófeát nyert, de a bajnokságban csupán a negyedik helyen zárt, így a Bajnokok Ligája helyett ismét az Eurokupában indulhat – ott viszont címvédőként. Több részletben hét távozót és hét érkezőt jelentett be a csapat, amelynek kerete a világbajnokság árnyékában lett teljes egy olimpiai bajnok érkezésével.

Kezdjük a távozókkal: Simon Roland visszavonult – feleségével, Simon-Illés Annával egy időben –, az egyaránt olimpiai bronzérmes Mezei Tamás és Erdélyi Balázs sem maradt a Vasasban, Erdélyi éppen az Eurokupa döntőjében felülmúlt olasz Savonához igazolt. Sedlmayer Tamás pályafutása során először légiósnak állt, a rendszeres BL-résztvevő berlini Spandauba igazolt. Úgy volt, hogy Drasko Brguljan már tavaly nyáron távozik, de végül ráhúzott még egy évet, most viszont biztosan nem marad a veterán monte­negrói közönségkedvenc. A kétszeres olimpiai bajnok kapus, Braniszlav Mitrovics tizenegy Magyarországon töltött év után a francia Tourcoingba igazolt, egyénisége hiányozni fog a hazai élvonalból. Érzékeny veszteség lehet az orosz balkezes Ivan Nagajev, az ob I gólkirálya jelezte utolsóként távozási szándékát, ő a monte­negrói Jadran Herceg Noviban folytatja.

Viszont az érkezési oldalon sem akárkik szerepelnek.

Kezdjük az egy hete véget érő világbajnokság gólkirályával, az olimpiai bajnok szerb kapásszélsővel, Sztrahinja Rasoviccsal, aki 2017 és 2020 között az egrieket erősítette, így nem lesz neki ismeretlen az ob I mezőnye. Nagajev távozásával összefüggésben érkezett egy másik szerb olimpiai bajnok Nikola Dedovics, aki a világbajnokságon nem játszott – ő leginkább Drasko Brguljan szerepkörét veheti át. Két magyar válogatott játékos is érkezett, az immár világbajnok kapus, Lévai Márton és a nevelőegyesületébe visszatérő, balkezes Burián Gergely is nagy erősítést jelenthet. Velük együtt jött az OSC-ből Dala Döme, míg a BVSC-ből Batizi Benedek érkezett – mindketten elsősorban bekként bevethetőek, és mindketten éppen az egyetemi világjátékokon szerepelnek. A szegediek balkezese, Lakatos Soma U20-as világbajnokként csatlakozott a csapathoz. Maradt többek között a csapatkapitány Bátori Bence, Bedő Krisztián, Konarik Ákos és a kétszeres olimpiai bajnok Szava Randjelovics, úgyhogy a névsor erősnek tűnik.

Nyilván az új csapat felépítése időbe telik majd Szlobodan Nikics vezetőedzőnek, de a keretben jelentős a potenciál. A legnagyobb kritika az volt a Vasassal kapcsolatban, hogy meglehetősen lassú és statikus vízilabdát játszott – nos, Rasoviccsal és Buriánnal mindkét szélre érkezett jókora lendület, ráadásul a rutinos és a fiatal játékosok aránya is megfelelőnek tűnik. Centerben Bedő Krisztiánra és Gábor Lőrincre nagy feladat vár, de Batizi be tud nekik segíteni, meg hát ha a vezetőedző valamihez igazán ért, az minden bizonnyal a centerposzt. A Vasasban benne van az Eurokupa-címvédés lehetősége, és a bajnoki döntő elérése sem tűnik elképzelhetetlennek – ehhez homogén társasággá kell gyúrni a magyar és a szerb válogatottakat, valamint a feltörekvő fiatalokat.

A-Híd VASASPLAKET 2023–2024
Távozott: Drasko Brguljan (montenegrói; ?),
Erdélyi Balázs (RN Savona, olasz), Mezei Tamás (?), Braniszlav Mitrovics (szerb; EN Tourcoing, francia), Ivan Nagajev (orosz; Jadran Herceg Novi, montenegrói), Sedlmayer Tamás (Spandau 04, német), Simon Roland (visszavonult)
Érkezett: Batizi Benedek (BVSC-Zugló), Burián Gergely, Dala Döme, Lévai Márton (mindhárom Genesys OSC Újbuda), Nikola Dedovics (szerb; Szintyez Kazany, orosz), Lakatos Soma (Zue.hu Szegedi VE), Sztrahinja Rasovics (szerb; VK Novi Beograd, szerb)



Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik