Nyéki Balázs: Az edzést sem vehetik félvállról a Ferencvárosnál

JAKUS BARNABÁSJAKUS BARNABÁS
Vágólapra másolva!
2024.10.02. 10:42
A horvát Jug Dubrovnik ellen Nagy Ádáméktól (fehér sapkában) agresszív játékot vár a Fradi edzője, Nyéki Balázs (Fotó: Árvai Károly)
Az új idény első erőpróbája vár a Ferencvárosra a Jug Dubrovnik ellen: az előző kiírásban mindent megnyerő zöld-fehérek edzője, Nyéki Balázs elmondta, milyen mérkőzésre számít.

Kedd délelőtt még nem sok az izgalom a Komjádi uszodában, a legendás létesítmény medencéjének nyugalmas víztükrén megcsillannak az őszi napfény sugarai. Először az újságírók és fotósok foglalják el helyüket a sok csatát „látott” lelátón, majd megérkeznek az előző idényben minden sorozatot megnyerő ferencvárosi férfi vízilabdázók és a szakmai stáb: az FTC-Telekom nyílt edzéssel hangol az új kiírás első nagy csatájára. Szombat este nyolckor ugyanitt az európai Szuperkupáért ugranak medencébe Vogel Somáék, az ellenfél az Eurokupa-győztes horvát Jug Dubrovnik lesz.

Egy igazolt hiányzója van a tréningnek, a 18 éves Haverkampf Bence ugyanis az átigazolási időszak hajrájában klubot váltott, a tehetséges játékos ideiglenesen a Ligur-tenger partjára költözik, miután a Fradi egy évre kölcsönadta az olasz Pro Reccónak. Időközben lekerülnek a zöld-fehér köntösök, a part menti karkörzés után jöhet az első gyakorlat a vízben, Korényi Balázs másodedző hat hosszt vár el mindenkitől keresztben. A bemelegítő gyakorlatokat követően előkerülnek a labdák, a kapusok néhány mérettel kisebbel tornáztatják meg egymást.

Nyéki Balázs vezetőedző taktikai eligazítása után kezdődhet az egymás elleni játék, a zöld-fekete és fehér sapkás csapatok különféle szituációkat szimulálnak.

„Még kétszer!” – hangzik az utasítás a mestertől, Dusan Mandicsék végre is hajtják, mindkét akcióból gól születik, a másodikból egy pimasz ejtés után, a kivitelező Vámos Márton össze is ölelkezik az átejtett Szakonyi Dániellel.

„Idemo!” – szól a lövésre buzdító felszólítás a szerb légióshoz, az olimpiai bajnok életerős lökettel teszteli a kapufát. Ezután kétszer négyperces mérkőzés veszi kezdetét, Nyéki agresszivitást vár el, amit meg is kap, Jansik Szilárdé az első gól, kipókhálózza a felső sarkot, a következő alkalommal már hárít Vogel, meg is dicséri a mester. Előkerül a modern idők mágnestáblája, a tablet, a kijelzőre mutogatva magyarul és angolul vázolja a vezetőedző, mi az elvárás.

A másfél órás intenzív tréninget ötméteresek zárják, ám a párbaj után a játékosokra és az edzőkre várnak még feladatok, eljött az újságírók ideje. Nyéki készségesen magyarázza, mennyire várja a csapat a szombat összecsapást.

„Jót tett nekünk a marseille-i edzőtábor, ahová még a sérülteket is kivittük, hogy összecsiszolódjunk. Van, aki egy kicsit nagyobb deficittel, más meglepően jó állapotban érkezett vissza, ezt összhangba kellett hozni, a munka és a hozzáállás szinte tökéletes. Van, amikor lankad a koncentráció, de ezt azonnal szóvá teszem. Fiesztát várnak tőlünk szombaton, a motiváció megvan, de biztos, hogy vért kell izzadnunk a Jug ellen. Ebben benne van, hogy magabiztosan nyerünk, de az is, hogy nehezen. Egy biztos: ugyanazzal az energiával kell beszállni, mintha a világ legjobb csapatával játszanánk a Bajnokok Ligája döntőjében.”

Az edző hozzáteszi, a kiemelkedő előző idényben is azt hangsúlyozta a játékosoknak, nincs olyan mérkőzés, de edzés sem, amelyet félvállról vehetnek, mindenhol a lehető legjobbat kell nyújtani, másképp nem lehet nekiállni.

„Ha egy pillanatra is visszavesz ebből a sportoló, pofára esik, és arcul csapja a valóság. Mindig erre próbálom felkészíteni a játékosokat, más út nincs, az élsportnak ez a lényege.”

Szerdán még vár egy pécsi bajnoki a Fradira, szombat este pedig, ha minden úgy alakul, ahogy Nyékiék tervezték, újabb trófeával bővülhet az idei eredménysor.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik