Formula–E: Mortara szerezte meg a pole pozíciót Berlinben

B. Ö. B.B. Ö. B.
Vágólapra másolva!
2024.05.11. 12:31
Edoardo Mortara rajtolhat az első helyről szombaton Berlinben (Fotó: AFP)
Edoardo Mortara hódította el a pole pozíciót a Formula–E berlini versenyhétvégéjének szombati időmérőjén. A Mahindra versenyzője mellől Stoffel Vandoorne, a harmadik helyről Jean-Éric Vergne rajtolhat az idény kilencedik futamán.

Némileg átalakult a Formula–E mezőnye a németországi versenyhétvégére, az ugyanis egybeesett a hosszútávú sportautó-világbajnokság (WEC) spa-francorchamps-i fordulójával, aminek következtében Sébastien Buemi, Robin Frijns, Nyck de Vries, illetve Nico Müller is kihagyja a berlini dupla fordulót.

Továbbá Sam Bird sem utazhatott Németországba a McLarennel, ugyanis nem épült fel a Monacóban elszenvedett kéztöréséből – a brit pilótát továbbra is Taylor Barnard helyettesíti. A 19 éves versenyzőn kívül Kelvin van der Linde, Jordan King, Joel Eriksson és Paul Aron ülhetett autóba Berlinben.

A péntek délutáni szabadedzéssel vette kezdetét az idény kilencedik fordulójának programja. Az élen António Félix da Costa nyitott a korábbi repülőtéren kialakított versenypályán, mögötte Sérgio Sette Camara és Stoffel Vandoorne végzett. A szombat reggeli tréninget Maximilian Günther zárta elsőként, mögötte Lucas di Grassi és Pascal Wehrlein hangolódott a folytatásra.

Az időmérő első csoportjából Edoardo Mortara, Wehrlein, Jean-Éric Vergne és Jehan Daruvala tette biztossá továbbjutását, míg a második csoportban Di Grassi, Günther, Vandoorne, illetve Sette Camara vívta ki részvételét a negyeddöntőben.

Elsőként Vergne és Wehrlein csapott össze, közülük előbbi bizonyult gyorsabbnak. Ezután Mortara búcsúztatta Daruvalát, majd Vandoorne Günthert. Utolsóként Sette Camara és Di Grassi összecsapására került sor, amelyből előbbi vívta ki továbbjutását.

Az elődöntőben Vergne Mortarával, Sette Camara pedig Vandoorne-nal mérkőzött meg az utolsó körben való részvételért. A pole pozícióért végül Mortara és Vandoorne szállhatott harcba.

Kettejük összecsapása a Mahindra svájci versenyzőjének győzelmét – illetve csapata színeiben megszerzett első pontjait – hozta, vagyis Mortara várhatja az első rajtkockából a piros lámpák kialvását az idény kilencedik futamán. Mellőle mellől Vandoorne, a második sorból Vergne és Sette Camara rajtolhat Berlinben. 

Folytatás 15 órakor az első versennyel!

FORMULA–E
NÉMETORSZÁG, ELSŐ IDŐMÉRŐ
1. Edoardo Mortara (svájci, Mahindra)
2. Stoffel Vandoorne (belga, DS Penske)
3. Jean-Éric Vergne (francia, DS Penske)
4. Sérgio Sette Camara (brazil, ERT)
5. Maximilian Günther (német, Maserati)
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik