Szilassy Zoltán: Megérdemelt a feljutásunk

Vágólapra másolva!
2024.05.06. 08:07
A mieink a nehézségekre is jól reagáltak, így jobbal örülhettek a torna végén a visszajutásnak (Fotó: Vörös Dávid / MJSZ)
Minden nehézséget leküzdve jutott vissza az A-csoportba Bolzanóban a magyar férfi jégkorong-válogatott, amelynek másodedzője, Szilassy Zoltán értékelte a világbajnokságon történteket lapunknak.



– Befejezték a nagy művet, a gép forog, az alkotók pihenhetnek?
– Még nem teljesen, ezért az edzői stábbal külön jöttünk a csapattól, előbb is hazaértünk. Kiss Dáviddal előadást kell tartanunk a keddi edzői szimpóziumon, aztán jön a Kanada elleni ­meccs, utána pihenhetünk meg – mondta a Nemzeti Sportnak Szilassy Zoltán, a magyar jégkorong-válogatott másod­edzője.

– Mennyire ülepedtek le a világbajnokságon szerzett élmények? Tiszta fejjel tud visszatekinteni a tornára?
– Egy edzőnek a fejéből hamarabb száll el az eufória, hiszen nekünk még van feladatunk a sikert követően is. Amikor vége egy meccsnek, akkor kezdődik a munka nagy része, elemzések és videózások. Ezeket a feladatokat még nem végeztük el a Szlovénia elleni mérkőzésről, de annak nagyon örülünk, hogy a feljutás miatt a Kanada elleni meccs jó hangulatú lehet. Az utolsó két összecsapásunk a vébén olyan volt, mintha rájátszásban lett volna a mindent eldöntő meccs, elképesztő fizikai csata zajlott a jégen, szoros eredmény született, közönségszórakoztató volt a játék, és szerencsére a forgatókönyv is jól alakult. A szlovénok a meccs néhány periódusában piszkosul jöttek, hatalmas nyomás alatt játszottunk, ám Bálizs Bence ekkor is parádézott. Nem emlékszem arra, hogy ilyen magas és állandó színvonalon teljesített valaki a közelmúltban a válogatott kapujában. Rengeteg önfeláldozó blokk is volt, a végén hat öt ellen annyira kifogyott a benzin a tankból, hogy csak a pálya közepét tudtuk védeni. Kevesebb helyzetünk volt, mint a már biztos feljutó Szlovéniának, ehhez kétség sem fér, de máshogy nem lehet egy ennyire kiélezett párharcot megnyerni, csak ha mindent beleadunk. A speciális egységeink is jók voltak a sorsdöntő meccsen, nehéz dolgunk volt, ám éppen ezért megérdemelt a feljutás.

– Mivel volt elégedett a világbajnokságon, mi hozta meg a sikert?
– Amikor ilyen jól védekezik egy csapat, az arra utal, hogy mindenki tisztában van a szerepével, a közösség érdekét a sajátja elé helyezi. Beszélgettem esténként a rutinosabb játékosokkal, és többen azt mondták, hogy belülről is azt érzik, ennyire erős összetartás és kohézió már nagyon rég volt a magyar válogatottban. Ez a csapatmunka, a tanulékonyság, a fejlődni akarás, a konstruktivitás, az információk befogadása és a gyakorlatba átültetése kellett a nagyszerű végeredményhez. Mindenki egy irányba húzza a szekeret. Az is nagyon fontos, hogy a nehézségekre jól reagáltak a srácok. A felkészülési időszakban játszottunk két szörnyű mérkőzést Lengyelországgal, akkor meghatároztuk, mit nem kell csinálni. Már a norvégok elleni fehérvári csarnokavatón is sokkal jobban nézett ki a csapat, utána botrányosan rossz hokimeccsen legyőztük az olaszokat, ott majdnem olyan volt az eredmény, mintha vízilabdát játszottunk volna. Ennek ellenére nyertünk, és ez a vébén is sokat számított, abban a tudatban készültünk ellenük, hogy képesek vagyunk megverni őket.

– Meg kell kérdeznem , hogyan dolgozták fel a hétközi válságot, a Romániától elszenvedett vereséget és a Galló Vilmos nyilatkozata okozta belső feszültséget?
– Ketté kell bontani a kérdést és a választ. A Romániától elszenvedett vereséget a közvélemény tragédiaként fogta fel, de én ismerem belülről az ottani hokis közeget a Gyergyó vezetőedzőjeként. Dave MacQueennel is már jó néhányszor vívtunk egymás ellen parázs csatákat. Mondtam a srácoknak, nem lesz egyszerű, mert ez a román válogatott már nem az, ami korábban volt. A szövetségük átalakult, rendezettebb lett, fejlesztik a csapatot, minőségi légiósokat honosítottak, meccseket nyernek. Ez egyébként az Erste Liga fejlődését is bizonyítja. Egyszerű, hatékony felépítésű a csapatuk, mi pedig nem játszottunk úgy, ahogy valóban tudunk. Domináltunk, ám a kapu előtt nem voltunk elég élesek. Kontrákból kaptunk gólokat, a korong nélküli játékunk és a helyzetkihasználásunk volt a probléma, ezekkel foglalkoztunk utána a srácokkal. Természetesen hatalmas presztízse van egy ilyen párharcnak, a székely magyarok szeretnék megmutatni az anyaországbelieknek, hogy ők a jobbak, és fordítva. A román válogatottban sok olyan játékos van, aki korábban a magyar juniorválogatott tagja volt. Mi nem éltük meg tragédiaként, tanultunk belőle. Galló Vilmos nyilatkozatáról pedig annyit, hogy szerencsétlen helyzet volt, de házon belül nagyon gyorsan lerendeztük, szerencsére nem ért el hozzánk az a felhajtás, ami itthon követte az eseményeket, nagyobb volt a füstje, mint a lángja, túl is vagyunk rajta.

– Milyen volt a stábban a munkamegosztás, mondjuk, a híresen, hírhedten precíz Kevin Constantine érájához képest?
– A korong nélküli játék az én felelősségem volt, a korongos Kiss Dávidé, ezáltal enyém az emberhátrány, a védekezés, övé pedig az emberelőny és a támadás, ám természetesen kisegítettük egymást. Az előző szövetségi kapitánynál is minden ki volt osztva, de inkább csak elméletben, Kevin mindenen rajta tartotta a kezét, mi akkor inkább csak utasok voltunk a szekéren, most viszont tényleges munkát végeztünk.

– Milyen érzés, hogy jövőre nemcsak a női, hanem a férfiválogatott is az elitben játszhat?
– Erre büszke lehet mindenki, aki hozzátett bármit is, szurkolók, hokiszeretők, játékosok. Ha jól emlékszem, nem volt még ilyen, hogy a két felnőttválogatott egyszerre jutott fel az elitbe, és olyanra sem volt példa, hogy kiesés után egyből visszakerültünk a legjobbak közé. Nagyon jó volt látni, milyen boldogok a srácok, mert ennyi munka után igazán megérdemelték.
 

KAPUSOK

BÁLIZS Bence 9

Ahogy tavaly is oroszlánrészt vállalt a „majdnem bennmaradásból”, úgy az idén is főszereplője volt a feljutásnak. A legtöbb gól, amit kapott, nagy balszerencsének tudható be, ha ugyanazt teszi akármelyik kapus, tízből kilencszer elakad benne a korong, de ez gyakorlatilag csak Románia válogatottja ellen került sokba, így is 95 százalékos hatékonysággal védett.

Mérkőzés: 5
Védési hatékonyság: 95%
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 9.53

HORVÁTH Dominik –

Az eredmények alakulása miatt nem jutott neki lehetőség, egy percet sem töltött a jégen.

Mérkőzés:
Védési hatékonyság:
Az nso.hu olvasóinak osztályzata:

FARKAS Roland –

Óriási lett volna a baj, ha jégre kell lépnie tartalék kapusként.

Mérkőzés:
Védési hatékonyság:
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: –

VÉDŐK

FEJES Nándor 5

Románia válogatottja ellen agyrázkódást szenvedett, így az olaszok és a szlovének elleni meccset kihagyta. Az első három találkozón nem nyújtott emlékezeteset, védekezésben ez jó, támadásban kevésbé, pont nélkül és egy kisbüntetéssel zárta a tornát.

Mérkőzés: 3
Pontok (gól+gólpassz): 0
Kiállításpercek: 2
+/–: 0
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 6.96

GARÁT Zsombor 6

Nagyjából észrevétlenül végezte a dolgát, de amikor „fegyelmezni” kellett, rá mindig lehetett számítani, helyrerakta az ellenfeleket. Hátul és elöl is jó teljesítményt hozott, ám pont nélkül maradt, annak ellenére, hogy a plusz–mínusz mutatója +5 lett a végére.

Mérkőzés: 5
Pontok: 0
Kiállításpercek: 2
+/–: +5
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 7.28

HADOBÁS Zétény 6

Az első három meccsen a negyedik sorban számolt vele Don MacAdam, erősen limitált jégidővel (Dél-Korea és Japán ellen összesen 4:05 perccel). Fejes sérülése után előlépett, és a játékával jelezte, lehet, ennél már az elején is többet érdemelt volna, Olaszország ellen például a mieink egyik legjobbja volt.

Mérkőzés: 5
Pontok: 1 (0+1)
Kiállításpercek: 4
+/–: +2
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 7.84

KISS Roland 7

Azt leszámítva, hogy a nyitó meccsen Japán ellen három perc sem jutott neki a pályán, meg sem látszott rajta, hogy nincs százszázalékos állapotban a válla és az utolsó utáni pillanatban csatlakozott újra a kerethez. A védekezésben mindig lehetett rá számítani, jó döntéseket hozott.

Mérkőzés: 5
Pontok: 1 (0+1)
Kiállításpercek: 4
+/–: -1
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 7.32

NILSSON Henrik 6

Szlovénia ellen remekül játszott és megválasztották a torna legjobb magyar védőjének, ám a legtöbb meccsen bele-bele hibázott – nem a két „öngóljáról” beszélünk, azokról nem tehetett –, néha lassúnak, körülményesnek tűnt. Cserébe az emberelőnyös alakulatba nagyon is elfért egy jobbos ütőfogású védő, aki a kék vonalról bátran próbálkozik.

Mérkőzés: 5
Pontok: 3 (0+3)
Kiállításpercek: 0
+/–: -2
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 7.92

ORTENSZKY Tamás 6

Voltak nehéz pillanatai, többször is előfordult, hogy körbekorcsolyázták. A legjobb meccsét a végére tartogatta, a szlovénok ellen jó volt nézni, ahogy olvasta a játékot, ahogy megjátszotta a korongot, és a korábban taglalt hibák ellenére +6-os mutatóval zárt, no meg három gólpasszal.

Mérkőzés: 5
Pontok: 3 (0+3)
Kiállításpercek: 2
+/–: +6
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 7.55

STIPSICZ Bence 7

Helyettes csapatkapitányként felelőssége és szerepe volt abban, hogy a torna második felére összekapta magát a válogatott, de a jégen is vezér volt. Bár a fórjátékunk eredményességét tekintve még mindig nem volt az igazi, sokkal jobb látványt nyújtott, és ebben az ő közreműködése (és egy emberelőnyös gólja) kulcsfontosságú volt.

Mérkőzés: 5
Pontok: 3 (1+2)
Kiállításpercek: 0
+/–: +4
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 7.99

SZABÓ Bence 6

Hadobással ellentétes utat járt be, eleinte a második sorban kapott helyet, Sofron eltiltása nyomán aztán szélsőként is bevetették, majd Fejes agyrázkódása után ő lett a hetedik bekk, az utolsó két meccsen egyszer-egyszer lépett jégre, ünnepelni a végső dudaszó után. Azelőtt három meccsen három gólpassz volt a mérlege, furcsa, hogy mégis ő került a szamárpadra.

Mérkőzés: 5
Pontok: 3 (0+3)
Kiállításpercek: 0
+/–: +1
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 7.27

CSATÁROK

ERDÉLY Csanád 8

Csapatkapitányként a legnagyobb kihívást a hét közepi Galló–MacAdam-dráma öltözői rendezése jelentette, amit megoldott, közben a pályán sok problémát okozott a sebességével és tempójával. Dél-Koreában rettegik a nevét, a 2022-es vb-n lőtt mesterhármasa után ezúttal „csak” duplázott ellenük (no meg kihagyott két büntetőt, de az a legkevésbé sem számított).

Mérkőzés: 5
Pontok: 2 (2+0)
Kiállításpercek: 4
+/–: +3
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 8.28

GALLÓ Vilmos 7

Örökre emlékezetes marad, ahogyan lebohócozta a szövetségi kapitányt, de talán szükséges is volt bombát robbantani, hogy a csapat összetartása megerősödjön. Pocsékolásnak tűnik, hogy a 18 éves Nemes Mártonnal és Sárpátki Tamással került a többihez képest szedett-vedett harmadik sorba, de a védekező/eredménytartó feladatait kiválóan végezte el.

Mérkőzés: 5
Pontok: 1 (0+1)
Kiállításpercek: 2
+/–: 0
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 7.66

HÁRI János 8

A torna legeredményesebb pontszerzője, nála mindig biztonságban volt a korong. Sofronnal és Stipsiczcel csaknem tökéletes összhangban játszik, és Vargával is remek rapportot alakított ki igencsak rövid idő alatt. A szlovénoknak lőtt gólja hitet és tartást adott a csapatnak, anélkül könnyen lehet, hogy feljutás helyett negyedik helyről számolhatnánk be.

Mérkőzés: 5
Pontok: 6 (3+3)
Kiállításpercek: 2
+/–: +5
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 8.81

MIHÁLY Ákos 8

Remekül épített az egyéni szinten is sikeres klubévadára, a csapat szempontjából jól jött, hogy sok kiállítást harcolt ki, például Dél-Korea ellen az első harmadban egy véglegest. Emellett azért a jóból is jutott neki, korábban vébén még nem volt rá példa, de most két gólt is szerzett.

Mérkőzés: 5
Pontok: 3 (1+2)
Kiállításpercek: 2
+/–: +3
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 8.06

NEMES Márton 5

Jó és rossz irányba extrémen kiugró pillanat sem fűződik a nevéhez, de ez 18 évesen kiváló origó lehet neki. Egyáltalán nem lógott ki lefelé, ám súlytalan volt.

Mérkőzés: 5
Pontok: 0
Kiállításpercek: 2
+/–: -1
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 7.17

NÉMETH Kristóf 6

Mihály és Terbócs személyében csupa ismerőssel szerepelt egy támadósorban, és ugyan alapvetően nem játszott rosszul, mindkét sortársa többet tett be közvetlenül a közösbe.

Mérkőzés: 5
Pontok: 1 (0+1)
Kiállításpercek: 0
+/–: +2
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 7.19

PAPP Kristóf 7

Hányan szerettünk volna 23 évesen világversenyen tornagyőzelmet érő gólt szerezni? Neki megadatott – persze keményen megdolgozott érte –, ez volt a feljutás i-jén a pont. Bár az utolsó három felkészülési meccsen mutatott produktivitást nem tudta megismételni Bolzanóban, a mezőnyben nyújtott teljesítménye rengeteget fejlődött a tamperei vb óta.

Mérkőzés: 5
Pontok: 3 (1+2)
Kiállításpercek: 0
+/–: +2
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 8.25

SÁRPÁTKI Tamás 5

A legjobb mérkőzését Románia ellen játszotta, azon jó megoldás jó megoldást követett tőle, a többi mérkőzésen viszont viszonylag keveset tudott hozzátenni a mieink játékához, támadó létére gólt és gólpasszt sem jegyzett.

Mérkőzés: 5
Pontok: 0
Kiállításpercek: 0
+/–: -1
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 7.51

SEBŐK Balázs 6

A második egységben könnyen meglehet, hogy Erdély személyében jövőbeni sortársával láthattuk az ősztől a Hydro Fehérvár AV19-et erősítő támadót. Bár a megmozdulásain látszott a magas szintű képzettsége, a felnőttpályafutása nagy részét a finn, az előző idényt a német élvonalban töltő csatártól kicsit nagyobb húzóerőt vártunk.

Mérkőzés: 5
Pontok: 2 (1+1)
Kiállításpercek: 2
+/–: +2
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 7.76

SOFRON István 7

Nagy kár a dél-koreaiak elleni végleges kiállításáért, hiszen így Románia ellen kiütközött, hogy milyen fontos láncszeme a válogatottnak. Amikor viszont a jégen lehetett, keménységével, példamutató játékával mindenkit jobbá tett maga körül. Csak azért kár, hogy 36 éves, és valószínűleg lassan szögre akasztja a korcsolyát.

Mérkőzés: 4
Pontok: 3 (2+1)
Kiállításpercek: 29
+/–: +2
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 8.76

TERBÓCS István 7

Hozta a tőle megszokott, hajthatatlan stílust, „felszántotta” a jeget. A japánok elleni gólja, ami kis szerencsével ment be, lélektanilag nagyon fontos volt, még ha nem is azzal szereztek vezetést a mieink, megkockáztatjuk, anélkül az ázsiaiak is könnyedén pontot lophattak volna tőlünk.

Mérkőzés: 5
Pontok: 3 (1+2)
Kiállításpercek: 2
+/–: +31
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 7.99

VARGA Balázs 8

Először az volt meglepetés, hogy az első sorba került, aztán az, hogy milyen jól élt a lehetőséggel. Hári János és Sofron István mellett gyönyörűen ki tudott bontakozni, megmutatta, micsoda tehetség rejlik benne. Két elképesztően fontos gólt szerzett, a válogatott elsőjét a tornán, valamint az olaszok elleni győztest a hosszabbításban.

Mérkőzés: 5
Pontok: 5 (2+3)
Kiállításpercek: 6
+/–: +3
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 8.07

SZÖVETSÉGI KAPITÁNY

Don MACADAM 5

A feljutás alapvetően őt igazolja, mégis számos döntését nehéz értelmezni: ilyen például, hogy Nilsson kis sérülése miatt az utolsó pillanatban Kiss Rolandot is kiutaztatta Bolzanóba, így két nem százszázalékos védő volt a keretben, hazaküldte a teljesen egészséges, a harmadik-negyedik sorban kimagaslóan teljesítő Nagy Krisztiánt, Sofron eltiltása után Galló helyett Nemest emelte fel az első sorba, vagy általánosságban az, hogy hagyta odáig fajulni a helyzetet, hogy Galló csalódottságában ország-világ előtt nevezze bohócnak.

Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 5.88

ÍGY ÉRTÉKELTÉK OLVASÓINK A MAGYAR KERETET 

 

 

M

GY

HGY

HV

V

L–K

GK

P

1. Magyarország

5

3

1

1

15–8

+7

11

2. Szlovénia

5

3

1

14–8

+6

9

3. Olaszország

5

2

1

1

1

20–10

+10

9

4. Románia 

5

3

2

11–17

–6

9

5. Japán

5

1

1

3

11–17

–6

4

6. Dél-Korea 

5

1

4

11–15

–13

3

A 2024-ES DIVÍZIÓ 1/A VB VÉGEREDMÉNYE

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik