Tiszteletbeli magyar az Év külföldi szurkolója a Cleveland Brownsnál, ott lehetett az NFL-drafton is

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2024.05.06. 14:48
null
Daniel Haas Detroitban
A Mainzban élő Daniel Haas Győrbe nősült, kiválóan beszél magyarul, Szalai Ádám idejében a Mainz sajtóosztályán dolgozott, de az európai helyett jó ideje már az amerikai futball a kedvenc sportja. A detroiti draft színpadán ő mondhatta be a hetedik körben választott Myles Harden nevét.

 

Magyar kötődésű szereplője is volt az április végén rendezett háromnapos detroiti NFL-draftnak, vagyis annak a játékosbörzének, ahol a profi amerikaifutball-csapatok a legtehetségesebb egyetemi játékosok közül választanak, az előző idénybeli helyezés alapján, visszafelé haladva, hét körben. A már önálló show-vá fejlődött eseményen – amelynek csak az első napján 275 ezer fizetős nézője volt a helyszínen – ott lehetett Daniel Haas is, aki bár született német, magyar felesége van, és kiválóan beszél magyarul, nyelvünket 1997-ben kezdte el tanulni. Bár Mainzban él a családjával, évente többször jár hazánkban rokonlátogatóban, vagy üdülni a Balaton partján. Most egy webshopot vezet odahaza, de korábban a labdarúgásban dolgozott, tíz éven át volt a Mainz sajtóosztályán az újgenerációs médiamegjelenésekért felelős szerkesztő, épp abban az időszakban, amikor Szalai Ádám vagy Stieber Zoltán is ott játszott.

Feleségével, Eszterrel a Browns-logó előtt

No, de hogy került az NFL-draftra? Úgy, hogy ő lett a Cleveland Brownsnál az Év külföldi (értsd: nem amerikai) szurkolója (International Fan of the Year 2024)!

„Tavaly ősszel láttam egy felhívást az Instagramon, hogy lehet pályázni minden NFL-csapatnál az Év külföldi szurkolója címre – meséli a Nemzeti Sportnak Daniel Haas. – Ehhez írnom kellett magamról, hogy mit jelent számomra a Cleveland Browns. Még ott az ágyban megírtam, amit gondoltam, de amikor javítani akartam rajta valamit, eltűnt az egész felület. Elkönyveltem magamban, hogy ezt biztosan nem kapták meg, elveszett. Aztán február tizenharmadikán kaptam egy emailt a Brownstól, hogy ott vagyok a három döntős között, majd egy videocall keretében derült ki, hogy én nyertem el a címet. Ezek szerint megérintette őket a történetem, amelynek az a lényege röviden, hogy 1995-ben cserediák-programon vettem részt Clevelandben, és ott lettem a clevelandi sportcsapatok szurkolójává minden sportágban, így az NFL-ben, az NBA-ben és a baseball-ligában is. De mivel márciusban kerültem oda, akkor már véget ért a bajnokság az NFL-ben, nagyon vártam a szeptemberi szezonkezdetet, ám a franchise-t váratlanul átköltöztették Baltimore-ba, és utána négy évig nem volt NFL-csapat a városban – így igazán nem volt könnyű Cleveland-szurkolónak lenni, de én kitartottam. Beleírtam azt is: a legutóbbi négy évben egyetlen meccsét sem hagytam ki a csapatnak, minden fordulóban felkelek hajnalban megnézni a Browns mérkőzését.”

Jutalmul Daniel Haas a feleségével együtt részt vehetett a drafton, annak számtalan kísérő programján is, és betekinthetett a kulisszák mögé.

Kipróbálhatta a Browns Inner Circle-ben lévő székeit is

„Gyönyörű helyen volt a szállásunk, a szálloda melletti folyó túloldalán már Kanada látszott. A draft előtti napon találkozhattunk Roger Goodell komisszárral, beszélgethettünk vele és közös fotókat is készíthettünk – mondja Daniel Haas. – Bemehettünk abba a szobába, ahol a legtehetségesebb játékosok várták a nevük kimondását, végigmehettünk azon a folyosón, ahol a kiválasztott játékosok vonultak végig a színpad felé. Nagyon jó helyen kaptunk ülőhelyet, a színpad előtti harmadik vagy negyedik sorban. Minden franchise-nak tizenöt hely jutott ott az elején, és a Brownsnál benne lehettünk ebben a tizenötben, ott volt Eminem meg a többi nagy sztár egy karnyújtásnyira. Sajnos az első napon a Browns nem választhatott, még mindig nyögi a Deshaun Watson-csere következményeit. A harmadik nap azért már nagyon hosszú volt, mert déltől este hét utánig tartott a negyedik-ötödik-hatodik-hetedik kör, én ráadásul végig izgultam, mert a hetedik körös választott nevét én mondhattam be a színpadon, Myles Harden cornerbacket választotta akkor a Browns. Aztán a draft után találkoztam és együtt vacsoráztam azzal a sráccal, akiknél annak idején cserediákként laktam, és aki miatt Cleveland-szurkoló lettem, úgyhogy kerek volt a történet.”

Hat másik NFL-csapat legjobb külföldi szurkolójával
Találkozása a Denver Broncos Év külföldi szurkolójával, aki egy mexikói férfi

De azért az európai futballtól sem távolodott el Daniel Haas, aki ott lesz Kölnben a Magyarország–Svájc Eb-csoportmérkőzésen.

„Próbáltam jegyhez jutni a magyar válogatott minden Eb-meccsére, de csak erre az egyre sorsolt ki az UEFA – mondja. – Óriási szurkolója vagyok a magyar válogatottnak, még Andorrába is elmentem drukkolni a csapatnak Bernd Storck idejében.

És vajon kinek szurkol majd a német–magyar Eb-meccsen? Meg sem lepődünk a válaszán:

„Nem is kérdés, hogy a magyar válogatottnak!”

Marco Rossival még mainzi sajtósként

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik