Mbappé: Megfordítjuk a párharcot, és bejutunk a BL-döntőbe

Vágólapra másolva!
2024.05.07. 08:46
Dortmundban Niclas Füllkrug gólja döntött a hazaiak javára, a német csapat kedden a PSG otthonában megtartaná előnyét (Fotó: Reuters)
A Dortmund minimális előnyre tett szert a Bajnokok Ligája-elődöntő első mérkőzésén hazai pályán a PSG ellen, ami azonban egyik csapat számára sem jelent garanciát. A visszavágó előtt szinte lehetetlen megmondani, mi történik a Parc des Princes-ben, ráadásul mindkét csapatnak lehet bizakodni- és félnivalója egyaránt.

 

Minimális előnnyel várja a Borussia Dortmund a Paris Saint-­Germain elleni visszavágót, ráadásul a párizsiak balszerencsésnek érezhetik magukat, miután Németországban nem szereztek gólt – a második félidő elején fél perc leforgása alatt előbb Kylian Mbappé, majd Asraf Hakimi is a kapufára rúgta a labdát. A francia alakulat tízszer találta már el ebben a BL-idényben a kapufát, amivel egyrészt vezeti a vonatkozó ranglistát, másrészt az elmúlt húsz évben csak a Barcelona volt képes ennél többre (tizenegy kapufa a 2011–2012-es évadban).

A PSG egy másik mutatóban is felidézte a 2011–2012-es idényt, ugyanis akkor fordult elő legutóbb, hogy egy csapat (a Bayern München) tizenegy harminc év alatti játékossal kezdjen Bajnokok Ligája-elődöntőt. Talán meglepő, hogy az első meccsen a fiatalokra előszeretettel építő Borussiában öten – Matts Hummels, Marcel Sabitzer, Emre Can, Marco Reus és Nic­las Füllkrug – harminc felettiek voltak, az viszont már kevésbé, hogy ismét egy tizenévesről beszél a Signal Iduna Park. Jóllehet, Kjell Wätjen szereplése erősen kérdéses a visszavágón, a tizennyolc éves védekező középpályásról eredetileg azt mondták, hogy el sem utazik a mérkőzésre, mert az érettségire készül – ehhez képest a huszonhármas keret tagjaként ott van Párizsban. Wätjent már nagyon várták a Borussia szurkolói, az utánpótlás-korosztályban ugyanis hétről hétre brillírozott, de a szélesebb német labdarúgó-közvélemény igazából csak a hétvége óta ismeri a nevét, miután a felnőttcsapatban szenzációs teljesítménnyel mutatkozott be az Augsburg elleni győztes (5–1) meccsen.

„Csodálatos történetet ír, és ma is nagyszerűen játszott – mondta az ifjú tehetségről Sebastien Kehl, a Dortmund sportigazgatója a bajnoki mérkőzést követően a vegyes zónában. – Még gimnazista, most érettségizik, ám az első vizsgája után elvisszük Párizsba, mert nagyon megérdemli, hogy a csapattal legyen.”

Szó, ami szó, Wätjen tényleg kiváló teljesítményt nyújtott az Augsburg ellen: gólpasszal járult hozzá a BVB sikeréhez, a tekintélyes és mindig szigorú Kicker magazin pedig kiemelkedőnek számító kettes osztályzatot adott a produkciójára. A középpályás az ifi BL-ben – amelyben többnyire viselte a csapatkapitányi karszalagot – már játszott Párizsban a PSG ellen (1–0-ra nyert a Dortmund), a felnőttek között pedig a kieséses szakasz óta rendszeresen ott ült a kispadon.

Az ifjú titán mellett a másik dortmundi főszereplő Jadon Sancho, aki ismét régi formáját idézve játszik, és akit Edin Terzic edző már a párizsi visszavágóra pihentetett az Augsburg ellen. Az elődöntő első mérkőzésén Sancho tizenkét sikeres cselt csinált, ami abszolút BL-rekord egy angol játékostól, és nem véletlen, hogy a Manchester United menedzsere, Erik ten Hag arról beszélt a hétvégén, hogy nagyon is szemmel tartják a szélsőt.

„Rendszeresen járunk a meccseire, folyamatosan kapcsolatban vagyunk vele – mondta Ten Hag a Crystal Palace elleni bajnokit felvezető sajtótájékoztatón. – A kettőnk közötti konfliktust most hagyjuk, hadd érjen véget az idény, neki sem jönne jól, ha erről beszélnék a BL-visszavágója előtt.”

A PSG elsősorban gyors támadóiban, többek között Ousmane Dembélében (balra) bízik a visszavágón (Fotó: Imago Images)

Ami az esélyeket illeti, a revans előtt mindkét csapatnak lehet bizakodni- és félnivalója egyaránt. A Dortmund az első meccsen folytatta az eddigi ragyogó hazai sorozatát, és már sorozatban tizenegy Bajnokok Ligája-összecsapáson veretlen a saját pályáján (hét győzelem, négy döntetlen a mérleg). Ezzel szemben, az idegenbeli mérlege a kieséses fázisban katasztrofális: a legutóbbi tizenegy alkalomból kilencszer szenvedett vereséget a BVB, és egy döntetlen mellett egyetlen győzelme van (2021-ből a Sevilla elleni nyolcaddöntőben). De ha csak a legutóbbi tizenegy BL-meccsét nézzük a csapatnak, az sem szívderítő – hat vereség, két döntetlen, három győzelem –, ráadásul a csoportkör során a Parc des Princes-ben is kikapott a Dortmund (0–2).

Azért van, amire alapozhat Edin Terzic alakulata, ugyanis a komplett BL-mezőnyt figyelembe véve a dortmundiaknak sikerült a legtöbbször (öt alkalommal) kapott gól nélkül lehozni egy mérkőzést az idényben. Ha összejönne a hatodik, meglenne a döntő! Az sem véletlen, hogy az elődöntő első felvonása után Matts Hummelst választották meg a meccs emberének, aki egy-két momentumtól eltekintve gyakorlatilag leszedte a pályáról Mbappét.

„Természetesen, ott szeretnénk lenni a Wembley-ben, ám előtte, Párizsban még egy kemény találkozó vár ránk. Ahhoz, hogy bejussunk a döntőbe, ki kell tartanunk a francia fővárosban is”  – fogalmazott a DAZN-nek Hummels még az első meccs után.

A PSG szintén bizakodhat a visszavágó előtt, már csak az előző körben mutatott bravúr miatt is. A negyeddöntő első ütközetén hazai pályán kapott ki a Barcelonától (2–3), hogy aztán a visszavágón lemossa a pályáról a katalánokat (4–1), így pedig az első csapat lehet a torna történetében, amely úgy juthat be a fináléba, hogy az utolsó két körben egyaránt vesztett helyzetből állt fel.

A franciáknál ugyanakkor lesz egy fontos hiányzó, az első meccsen keresztszalag-szakadást szenvedő Lucas Hernandez, aki legkorábban 2025 elején térhet vissza a pályára, tehát az Európa-bajnokságot is ki kell hagynia. A bal oldali szárnyvédő a katari világbajnokságon is hasonló sérülést szenvedett, és tekintve, hogy már elmúlt 28 éves, könnyen fordulópontot jelenthet a pályafutásában ez a mostani kihagyás. Hernandez mellett szintén fontos hiányzó Presnel Kimpembe, aki gyakorlatilag másfél éve nem léphet pályára Achilles-ín-szakadás miatt. Rajtuk kívül Layvin Kurzawa (hátsérülés), és Sergio Rico (fejsérülés) hagyja ki biztosan a visszavágót.

A Dortmund soraiban elsősorban Karim Adeyemi állapota miatt aggódnak, a csapat egyik húzóemberének számító támadó a hétvégi bajnokin kapott egy rúgást, ami miatt a párizsi szereplése feltehetően csak a találkozó előtti órákban dől el. A jobb oldali védő, Julian Ryerson, az első meccsen sántikálva hagyta el a pályát, az Augsburg elleni bajnokit kihagyta, az ő visszatérésben azért erősen bíznak a dortmundiak.


Kylian Mbappé (Fotó: AFP)

„Megfordítjuk a párharcot, és bejutunk a döntőbe”

– Hogyan készül a visszavágóra?
– Egy ideje már készülök, de inkább úgy mondanám, hangolok rá – mondta Kylian MBAPPÉ, a Paris Saint-Germain támadója. – A csapat utánpótlásánál játszó kissrácoktól más sem hallok, mint hogy „Nyernetek kell!” – és igazuk van. Biztos vagyok benne, hogy jó passz­ban érkezem a meccsre, mindent megteszek, hogy a döntőbe juttassam csapatunkat.

– Mekkora a nyomás önön a találkozó előtt?
– Ezen a szinten természetes, hogy óriási a nyomás minden játékoson, hiszen a Bajnokok Ligája döntőjéért szállunk harcba, ami azért nem kis dolog. Nem titok az sem, hogy a Paris Saint-Germainnél kiemelt fontosságú a BL, ezért, ha lehet, még nehezebb, de tudjuk a dolgunkat, és a csapat nyugodtan készül a visszavágóra. Bízunk magunkban, hiszünk benne, hogy megfordítjuk a párharcot, és bejutunk a döntőbe.

– Az olimpiai szereplés lehet olyan fontos, mint egy BL-döntő?
– Az olimpiával kapcsolatban a nézőpontom nem változott. Egyelőre nem is foglalkozom vele, mert jelenleg csak a Paris Saint-Germain számít. Ezért a válaszom egyszerű: az ötkarikás játékokra nem gondolok, csak a Bajnokok Ligája fináléjára.


 

Lapszemle a két visszavágó előtt

Marca     
HAB LENNE A TORTÁN, ha a Real Madrid bejutna a Bajnokok Ligája londoni döntőjébe – írja a spanyol sportnapilap. Már eddig is kiemelkedőt nyújtott az idényben a csapat, de ezt még lehet fokozni. Közben kiderült, a spanyol szövetség hétvégén Granadában adná át a bajnoki címért járó trófeát a madridiaknak, ám ők inkább a következő hazai meccsen vennék át.

Kicker     
A német lap bizakodik, hogy tizenegy év után ismét Dortmund–Bayern München döntőt rendeznek a Wembley-ben. A fekete-sárgák szűk előnnyel utaznak Párizsba, ahol nehéz lesz kiharcolni a továbbjutást. A Real Madrid és a Bayern München párharcában minden nyitott, ÚJABB EURÓPAI KLASSZIKUST RENDEZNEK a Santiago Bernabéuban.

L’Équipe     
Kylian Mbappé UTOLSÓ EURÓPAI KUPAMECCSÉN LÉP PÁLYÁRA A PSG-VEL a Parc des Princes-ben. Közel a búcsú, a világbajnok támadó nyáron elhagyja a csapatot, és utoljára még valami nagyot szeretne alakítani. A francia lap Luis Enrique vezetőedzőt idézi, aki szerint a Paris Saint-Germain biztosan legyőzi a Dortmundot, és bejut a döntőbe.

Corriere dello Sport     
Jön a VÁRVA VÁRT VISSZAVÁGÓ a Santiago Bernabéuban – írja az olasz sportnapilap. Egyre nagyobb az izgalom a mérkőzéshez közeledve, a tét pedig hatalmas. Ami a Paris Saint-Germain–Borussia Dortmund mérkőzést illeti, a németek szűk előnnyel utaznak Párizsba, de a franciáknak minden esélyük megvan, hogy kiharcolják a döntőbe jutást.

As     
A spanyol lapnál úgy vélik, hogy a Bayern München gyorsan túltette magát a Stuttgarttól elszenvedett hétvégi vereségen, és csak a Real Madrid elleni visszavágóra koncentrál. Serge Gnabry igencsak magabiztosan várja a mérkőzést, szerinte A HELYZETKIHASZNÁLÁS LESZ A KULCS. Jó hír a németeknek, hogy minden bizonnyal Matthijs de Ligt is ott lesz a kezdőben.

The Guardian     
LÁTHATÁRON A BAJNOKOK LIGÁJA-DÖNTŐ a Bayern Münchennek. Az angol portál szerint, ha a németek eljutnak Londonba, megmentik az eddig nem igazán sikeres idényüket, de nem lesz könnyű dolguk Madridban. Ami a másik párharcot illeti, Marco Reus az idény végén elhagyja a Dortmundot, búcsúja akkor lenne igazán szép, ha a BL-döntővel érne véget a történet.

BAJNOKOK LIGÁJA
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
KEDD
21.00: Paris Saint-Germain (francia)–Borussia Dortmund (német) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Az első mérkőzésen: 0–1
SZERDA
21.00: Real Madrid (spanyol)–Bayern München (német) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Az első mérkőzésen: 2–2

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik