Beleszédülni a mélységbe – vadító gyalogosfüggőhíd gleccser és tó felett

Vágólapra másolva!
2023.03.20. 19:42
A svájci Alpok egyik legszebb látványossága a Trift-híd, amely az azonos nevű gleccser és tó felett ível át nagyjából száz méter magasan. A túraélményt bőven megadja, hogy egyáltalán eljussunk a hídig…

Tériszonyosoknak igazi túlélőteszt átkelni a Trift-gleccser és a Triftsee felett átívelő gyalogosfüggőhídon.

A svájci Alpok egyik festői gleccsere felett található az azonos nevű, nagyjából 170 méter hosszú híd, amelyhez már eljutni is kihívás az egyébként szemet gyönyörködtető környezetben. A látvány miatt néha percekre megálló felvonóval vagy kimerítő túra árán tudhatjuk magunk mögött a Trift-szurdokot és -völgyet, amely után átkelhetünk a nagyjából száz méter magasan lévő gyalogosfüggőhídon.

A hídon haladva gyönyörködhetünk az alattunk elterülő tájban, a gleccser olvadása nyomán keletkezett tóban, de a tériszonyosabb túrázóknak ez biztosan nagy stresszt okoz. Ha viszont a környezet adta panorámán legeltetjük a szemünket, talán sikerül elfeledni az alattunk tátongó mélységet…

A függőhidat csaknem húsz éve, 2004-ben építették a nepáli drótkötélhidak mintájára, és elsősorban azzal a céllal, hogy segítsék a közeli vízerőmű munkásainak az odajutást. A turistákat vonzotta a látvány, így a nagy érdeklődésre való tekintettel 2009-ben egy újabb, erősebb hidat építettek, amelyet a nagyközönség előtt is megnyitottak. Így készült el a ma már az Alpok egyik leghosszabb és legmagasabban lévő gyalogosfüggőhídja.

A híd szépsége a megvalósítás egyszerűségében is rejlik, a már említett nepáli minta nyomán vastag acélkábelekből és szilárd, szorosan egymáshoz erősített fadeszkákból épült. A rajta átkelők lépéseinek nyomán mozog, és bár azt hihetnénk, hogy egy kisebb széltől is erősen kileng, de stabilan tartja magát.

Érdekesség, hogy a gleccsernyelven keresztül korábban gyalogosan is át lehetett kelni, ám a globális felmelegedés hatására olyan gyorsan olvadnak a gleccserek, így a Trift is, hogy mára méretes tó alakult ki.

Aki hírből sem ismeri a tériszonyt, nézze meg a Trollnyelv lenyűgöző vagy a „halálhegy” félelmetes képeit,

Forrás: myswitzerland.com, trift.io

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik