Bronzba vert sporttörténelem

SZABÓ GÁBORSZABÓ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2024.05.02. 14:15
null
A kiváló művelődéstörténészt, esztétát, Siklóssy Lászlót többek között az „A magyar sport ezer éve” című háromkötetes grandiózus munkája (I–III., Budapest, 1927–1929) emelte magas polcra, ugyanakkor első nagy tanulmánya, az „A modern magyar éremművészet és művelői” már 1910-ben, 29 éves korában napvilágot látott a Numizmatikai Közlönyben, sőt különlenyomatként is megjelent. Részletesen tárgyalja benne a modern magyar plakett egyik atyja, az 1873-ban született Beck Ö. Fülöp és az akkor még nagyon fiatal, mindössze 28 éves Telcs Ede-tanítvány, Berán Lajos munkásságát.

 

Kerülővel kezdtem, de csak azért, hogy összeköthessem Siklóssy tanulmányával Takács Ferenc 2006-ban megjelent könyvecskéjét, a Régi idők sportérmeit, amelynek Bemelegítés cím alatt rögzített előszavában a szerző ismerteti, hogy az ókori olimpiáktól kezdve miként változtak a sportdíjak, egyúttal kis magyar éremművészet-történettel is felvértezi az olvasót. A kötetet több mint hetven fotó díszíti, s mert kis alakú könyvről beszélünk, illetve a téma jellegéből fakadóan a betűk helyett ezúttal a látványnak kell vinnie a prímet, az egyes medáliák és plakettek képei teljes oldalt foglalnak el (összességében a 130 oldalas kiadvány több mint felét). A fotók aláírása tartalmazza az érmek feliratait, az évszámot, méretüket, anyagukat és – ha feltüntették – a készítők szignóit. Megszámoltam, és arra jutottam, hogy a Berán fivérek szerepelnek a legtöbb, 14 alkotással, ebből hét Lajosé, három Nándoré, míg négy alkalommal pusztán a Berán név jelzi az eredetet. Feltűnést kelt egy idegen hangzású alkotói név, ráadásul a svájci Huguenin családi műhely követi Beránékat kilenc éremmel.

Régi idők sportérmei (Budapest, 2006)

 

 

 

Régi idők sportérmei (Budapest, 2006)
Fotó: Takács Ferenc et al.

A háromszoros Ezüstgerely-díjas, megannyi könyvet jegyző kiváló sporttörténész, esztéta, egyetemi tanár, a 2018-ban elhunyt Takács Ferenc 24 sportág éremdíjaiból ad ízelítőt, egyúttal rövid sportágtörténeti anekdotákkal szórakoztat. Két alkotás szó szerint színesíti a fémes repertoárt, mindkettő Berán Nándor műve. Az egyik a Pénzintézeti Sportegyletek Ligája 1935-ös zománcbetétes sárgaréz sakkérme (fekete-fehér pepita mezőben fekete bástya), a másik a Pénzintézeti Sportegyletek Ligája 1934-es futtatott, zománcdíszítésű bronz úszóérme. Üdítő látvány, ahogy az égszínkék háttér előtt a méregzöld hullámokba veti magát az úszó, nem véletlenül került az alkotás a könyv borítójára.

Még két relikviát emelnék ki. Az egyiket azért, mert az egyetlen, amelyen mérkőzésre utaló párosítás (N. S. C.–P. T. S. E.) szerepel, és az 1912-es esemény kiderítésére sarkallt. A megjelenített uszodai közeg segített a megfejtésben, a megoldást a Herkules 1912. május 15–30-i számában találtam meg: a Nemzeti Sport Club és a Postatakarékpénztári Tisztviselők Sport Egyesülete május 5-én a Rudas-fürdőben tartotta klubközi úszóversenyét… A másik megemlítendő ereklye a Manno Miltiades tervezte, Nemes György szobrász által megvalósított, több mint nyolc centi átmérőjű, az MLSZ alapításának 25. évfordulójára különböző kivitelben, csaknem ötszáz példányban megrendelt 1926-os bronzplakett.

A könyv záró sorait olvasva pedig egyetértőleg állapíthatjuk meg, hogy Takács Ferenc és „a muzeális magyar sportérmek »válogatottja«” mozgásba hozta a klasszikus sportágak történetekben és emberi nagyságokban gazdag múltját.

(Takács Ferenc: Régi idők sportérmei, Tandem Grafikai Stúdió, 2006)

 

A gyaloglás a testmozgás talán legtermészetesebb és legegészségesebb módja, rendszeres formában sokak szerint egyenesen a hosszú, nyugodt élet titka. Ha pedig a tempós séta környezetre nyitott, kíváncsi szemlélettel párosul, a tevékenység kézenfekvő alkalmat kínál a világ megismerésére. A Nagy-Britanniában elismert rádiós szerkesztő, a BBC Radio számos kulturális adását jegyző Duncan Minshull ezúttal páratlanul izgalmas antológiát állított össze a világirodalom neves szerzőinek gyaloglós írásaiból. Mark Twain, Rabindranath Tagore, Vernon Lee és társai betűik segítségével barangolásra hívják az olvasót Londontól Rómáig, Kairótól Melbourne-ig, Pekingtől Tokióig.
(Globetrotting – Writers Walk the World, Notting Hill Editions, 2024)
CS. P.

A világirodalom vándorai

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2024. április 27-i lapszámában jelent meg.)   

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik