Asztalitenisz: Immár hivatalos, megvan az Ecseki Nándor, Madarász Dóra páros olimpiai kvótája

SZŰCS MIKLÓSSZŰCS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2024.05.07. 07:27
Az Ecseki Nándor, Madarász Dóra páros hosszú és nehéz út végén ért célba, asztalhoz állhat Párizsban (Fotó: WTT)
A ma nyilvánosságra hozott világranglista alapján biztossá vált, hogy az Ecseki Nándor, Madarász Dóra vegyes párosunk kiharcolta az olimpiai részvétel jogát – ez asztaliteniszezőink első párizsi kvótája.

 

Szerencsére nem kiabáltuk el, a vegyes páros legújabb világranglistája megerősítette azt, amiről az elmúlt hetekben úgy írtunk: szinte biztos. Mostantól viszont már hivatalos, így az első szó el is hagyható, azaz biztos az Ecseki Nándor, Madarász Dóra vegyes párosunk olimpiai kvótája.

Nem volt könnyű az út, a duó tagjai gyakorlatilag a tokiói olimpiát követően, azaz 2021 őszén kezdték el hosszú menetelésüket, gyűjtötték szorgosan a ranglistapontokat, s most, két és fél évvel később célba értek.

„Köszönjük a gratulációt, ezért dolgoztunk, nagyon boldogok vagyunk, hogy sikerült” – mondták az elmúlt hetekben mindketten, amúgy nem hivatalosan, mostantól azonban már a világgá kürtölhetik örömüket és megkönnyebbülésüket. Utóbbi azért is indokolt, mert a magyar egység az elmúlt hónapokban végig a határon mozgott, a legfontosabb pillanatban, május 7-én aztán az utolsó előtti helyen bekerült a párizsi olimpia 16-os mezőnyébe. Nem mellesleg ez asztaliteniszezőink első olimpia kvótája.

Ami a leendő ellenfeleket illeti, természetesen a legjobb ázsiaiak itt is jelen vannak, ám nagy könnyebbség, hogy egy országból csak egy páros szerezhetett kvótát, azaz például nincs esély kínai házi döntőre. Ecsekiékkel együtt Európából hat duónak van kvótája, Ázsiából is hatan indulnak, emellett egy-egy ausztrál, afrikai, dél- és közép-amerikai kettős lesz ott Párizsban.

Azt tehát már tudjuk, hogy biztosan lesz magyar asztaliteniszező az olimpián, ám azt még nem, hogy mennyi. Már korábban eldőlt, hogy férfi és női csapatunk nem állhat asztalhoz a francia fővárosban, férfi és női egyesben azonban még van lehetőség két-két kvótára. Ezek megszerzésére először a május 15-én kezdődő szarajevói európai egyéni selejtezőn lesz esély, a bosnyák fővárosban Póta Georgina, Madarász Dóra, Lakatos Tamás és Szudi Ádám próbálkozik.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik