Párizs 2024: Marseille készen áll az olimpiai láng fogadására

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2024.05.06. 12:40
AnadoluFotó: Getty Images
Az olimpiai fáklya szerdai érkezésére készülve Marseille városa megkezdte utcáinak és folytatta régi kikötőjének alapos takarítását.

A láng, miután a hagyományos rituálé keretében fellobbant a görögországi Olümpiában, háromhetes tengeri utat követően a Belem fedélzetén érkezik francia földre, s fogadásánál várhatóan több mint 150 ezren lesznek jelen.

A legalább ezer hajó kíséretében érkező háromárbocos vitorlás a Vieux Port-ban (Régi kikötő) horgonyoz le, ahol a szépítő munkálatok jó ideje zajlanak, a hagyományos macskaköveket már korábban megtisztították és az úthibákat kijavították. Dolgoznak a part közeli vizek tisztává tételén is, eltávolítva a különböző szennyező anyagokat, hulladékokat, hogy kellemes környezet várja az érkezőket. A beszámoló szerint összesen 32 ezer négyzetméternyi felületet tisztítanak meg, a biztonság megőrzésére pedig mintegy hatezer rendőr ügyel szerte Marseille-ben, s kiemelten a központi dokkban és a kikötőt környező utcákban.

Megérkezése után a láng több mint négyszáz franciaországi városon, valamint számos tengerentúli területen fog áthaladni. A fáklyavivő staféta számos történelmi műemléket, többek között harminc világörökségi helyszínt is érint, mielőtt július 26-án felbukkan az ötkarikás játékok Szajnára tervezett megnyitóünnepségének színhelyén.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik