Rasmussen: Ha jól kézilabdázunk, a világon bárkivel felvesszük a versenyt

BÁLINT MÁTYÁSBÁLINT MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2017.11.28. 11:38
null
Kim Rasmussen szerint a lerohanások még nem az igaziak (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)
A Möbelringen-kupa női felkészülési torna végeztével a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Kim Rasmussen adott egy nap pihenőt a csapatnak, amelyről nagyon sokat tudott meg.

 

– Amikor elkezdte nálunk a munkát, azt mondta, a magyar válogatottra az a jellemző, hogy reggel nem lehet megmondani róla, este hogyan fog játszani, és ezen szeretne változtatni.
– Igen, emlékszem – válaszolta Kim Rasmussen, a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, hazaérkezve a norvégiai Möbelringen-kupa felkészülési tornáról, amelyet két vereséggel és egy győzelemmel zárt a csapat.

SZAVAZÁS

Ön szerint hogyan szerepel női kézilabda-válogatottunk a németországi világbajnokságon?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

– Változott valami azóta? Csak mert a múlt héten három meccsen három arcát mutatta a csapat: az elsőn pocsékul védekezett, de lendületesen támadott, a másodikon egy szűk félidőn át parádézott, és utána is szépen küszködött, míg ki nem pukkant, a harmadikon meg küszködött, szenvedett, de nyert.
– Az első, Oroszország elleni mérkőzést megelőzően egyetlen rendes közös edzésnapunk volt, aztán már utaztunk is, másnap pedig már játszottunk, úgyhogy élesben kellett összeállnunk, meglátnunk, hol is tart a csapat. A második találkozón, Norvégia ellen ötvenöt percig remekül tartottuk magunkat, koncentráltunk, küzdöttünk, de a végén valóban csináltunk néhány butaságot, nem a miénk volt a bölcsebb csapat a pályán, és ezt megbüntette az ellenfél. Ami pedig a Dél-Korea elleni találkozót illeti, nem vagyunk hozzászokva az ő stílusukhoz, nem egy játékosunk nagyjából először találkozott ilyen kézilabdát játszó ellenféllel. De legalább játszottunk a legjobb ázsiai csapattal, és a végén sikerült is kiharcolnunk a győzelmet. Szóval okkal alakult mindegyik mérkőzés úgy, ahogyan alakult.

ARATTAK A LENGYELEK
A magyar válogatott Norvégiával, Svédországgal, Argentínával, Lengyelországgal és Csehországgal mérkőzik majd meg a december 1-jén kezdődő világbajnokság B-csoportjában. Közülük a norvégokról saját szemünkkel láttuk, mire képesek, de a többiek is pályára léptek a hétvégén. A svédek gy góllal kikaptak Dániától, Argentína csak Japánt tudta legyőzni a spanyolországi felkészülési tornán, a lengyelek viszont Romániát, Brazíliát és Macedóniát is megverték a craiovai viadalon, vagyis nincsenek rossz formában. A csehek két vereséggel zárták az általuk rendezett, amúgy nem épp félelmetesen erős viadalt.
A mieink lehetséges nyolcaddöntős ellenfelei közül Ambros Martín ETO-edző megfiatalított román válogatottja csak a lengyelektől kapott ki. Spanyolország háromból három, Franciaország kettőből két meccset nyert otthon, Szlovénia pedig épp a franciáktól kapott ki, de legyőzte Angolát.

– Még ha változatosan is...
– Abból a szempontból, amelyre utal, ezek a mérkőzések valójában hasonlóak voltak. Nem az történt, hogy egyik nap tíz góllal kikaptunk, a másik nap meg ugyanennyivel nyertünk, hanem minden meccsen végig hajtottunk és akartunk, mindenki beleadott mindent, csak a norvégok elleni utolsó öt perc sikerült rosszul. Szóval elégedett lehetek ezzel a három meccsel, ráadásul sok tanulsággal is szolgáltak.

– Például?
– Nincs annyi hely az újságjukban... Rengeteget megtudtam a védekezésünkről, hogy mire hogyan reagálunk, milyen téren kell fejlődnünk. Kiderült az is, hogy a lerohanásaink még mindig nem az igaziak, ha nagyon elkap minket a lendület, akkor bizony hibázunk. De azt például jó volt látni, hogy fizikailag bírtuk a meccseket, pedig három jó tempójú találkozót vívtunk.

– Egyénenként mit tudott meg a játékosairól? Közelebb került a tizenhatos világbajnoki keret megtalálásához?
– Közelebb, mindenképpen, bár azt is el kell ismernem, hogy néhányan nem kaptak olyan sok lehetőséget. Sajnos azonban ez így működik: a keret első tíz-tizenkét emberének sok időt kellett pályán töltenie, hiszen most volt esélyük ráérezni egymás játékára, megfelelően összeszokni, még ha ez aztán meg is nehezíti a tizennégy–tizennyolcadik játékosok életét. De láttam jó egyéni teljesítményeket, a szélsőink igazán kitettek magukért, Schatzl Nadine például bizonyította, hogy máris készen áll a világbajnokságra. De például Háfra Noémi is nagyon jól, bátran játszott, még ha meg is tudták nehezíteni a dolgát, amikor már számoltak vele és készültek rá. De összességében is elmondhatom, hogy szinte minden játékosnak voltak jó periódusai a három meccs során, és ráadásul megúsztuk sérülés nélkül a hétvégét, ami a tavaly történtekhez képest felemelő.

– Vagyis teljes létszámban folytatják a munkát kedden?
– Teljes létszámban, de szerdán. Eredetileg már kedd délután találkoztunk volna, de mivel csak hétfőn értünk haza Norvégiából, úgy éreztem, jobbat tesz a játékosoknak, ha még pihenhetnek egy napot. Sokkal jobb hangulatban, frissebben, motiváltabban térhetnek vissza, és ez fontosabb, mint amit azzal az egy edzéssel nyernénk. Sőt még többen is leszünk, mert Tomori Zsuzsanna is csatlakozik hozzánk, a jelenléte ugyanis sokat jelent a csapatnak, azt meg majd megnézzük, hogy milyen állapotban van a sérülése után, hiszen öt-hat hete nem kézilabdázott – egy biztos, semmiképp sem fogjuk kockáztatni az egészségét.

– Mikor jelöli ki a vb-re utazó csapatot?
– A szerda estét megvárom vele, bár a fejemben már megvan a keret. De szerencsésebb, ha mindenki együtt van addig, mert az edzéseken is történhet bármi, és ha ne adj' isten így lesz, akkor jobb, ha nem az ország távoli sarkából kell behívnom valakit.

– A hétvége után másképp várja a világbajnokságot, mint eddig?
– Igen is meg nem is. Az mindenképp növeli az optimizmusomat, hogy megbizonyosodhattam róla, hogy ha jól kézilabdázunk, akkor a norvégokkal is fel tudjuk venni a versenyt, ha pedig velük igen, akkor a világon bárkivel. Ugyanakkor látni kell, hogy még mindig hajlamosak vagyunk kicsit sokat idegeskedni támadásban, önkéntelenül is rálépünk a fékre, bizonytalanok vagyunk. De az a legfontosabb, hogy képesek vagyunk hatvan percen át küzdeni és koncentráltan játszani. Márpedig ez lesz a legfontosabb Németországban.

A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: BÍRÓ Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), JANURIK Kinga (Érd)
Jobbszélsők: BÓDI Bernadett (Győri Audi ETO), LUKÁCS Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövők: HÁFRA Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), KOVÁCS Anna (Dunaújvárosi KKA)
Irányítók: GÖRBICZ Anita (Győri Audi ETO), KOVACSICS Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), TÓTH Gabriella (Érd)
Beállók: KISFALUDY Anett (Érd), MAYER Szabina (Alba Fehérvár KC), MÉSZÁROS Rea (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balátlövők: KLIVINYI Kinga (Érd), MAZÁK-NÉMETH Csilla (Siófok KC), SZEKERES Klára (FTC-Rail Cargo Hungaria), SZÖLLŐSI-ZÁCSIK Szandra (Budaörs)
Balszélsők: GÁVAI Szonja (Érd), SCHATZL Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Szövetségi kapitány: Kim RASMUSSEN
Edző: SITI Bea
Kapusedző: BAKOS István

NŐI KÉZILABDA-VB (december 1–17., Németország)
CSOPORTBEOSZTÁS

A-csoport (Trier): Franciaország, Románia, Spanyolország, Szlovénia, Angola, Paraguay
B-csoport (Bietigheim): Norvégia, Svédország, Csehország, Magyarország, Argentína, Lengyelország
C-csoport (Oldenburg): Dánia, Oroszország, Brazília, Montenegró, Japán, Tunézia
D-csoport (Lipcse): Hollandia, Németország, Szerbia, Koreai Köztársaság, Kína, Kamerun

A magyar válogatott csoportmérkőzései a B-csoportban
December 2., szombat 20.30: Norvégia–Magyarország
December 3., vasárnap 18.00: Magyarország–Svédország
December 5., kedd 14.00: Magyarország–Argentína
December 7., csütörtök 14.00: Lengyelország–Magyarország
December 8., péntek 18.00: Csehország–Magyarország
A csoportmérkőzések helyszíne: Bietigheim-Bissingen, EgeTrans Aréna

Az A- és B-csoport továbbjutóinak nyolcaddöntőjére Lipcsében kerül sor, az Arena Leipzigben. A negyeddöntők helyszínei Lipcse és Magdeburg, az elődöntők, a döntő és a bronzmérkőzés helyszíne Hamburg.

A világbajnokság adatbankját, benne a teljes menetrenddel itt tekintheti meg!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik