Női kézi Eb: olvasóinknál Háfra volt a legjobb – értékelések

PAPP BÁLINTPAPP BÁLINT
Vágólapra másolva!
2018.12.14. 13:44
null
Háfra Noémi is azok közé tartozik, akikre a jövő magyar válogatottja épülhet (<strong>Fotó</strong>: AFP)
Miután a hetedik helyen végző magyar válogatott a középdöntő szerdai zárásával befejezte szereplését a  franciaországi női kézilabda Európa-bajnokságon, ezúttal is elkészítettük a nemzeti csapat ilyenkor szokásos bizonyítványát. A magyar szempontból négy győzelemmel és két vereséggel végződött tornán az egész versenyen nyújtott teljesítményt osztályoztuk (1-től 10-ig), konkrétan a sportformát és a mutatott játékot – mindenkinél a saját mércéjéhez mérve.


A statisztikai adatoknál az Európai Kézilabda-szövetség adatbázisát és számait vettük alapul. Ezeket az adatokat a statisztikát kezelő önkéntesek szokásos szeszélye miatt készpénznek semmiképpen sem szabad venni, arra viszont jók, hogy általános képet kapjunk az egyes magyar kerettagok teljesítményéről.

KAPUSOK

BÍRÓ BLANKA
NS-osztályzat: 7
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 8.39
Védés/lövés: 45/136 (33%)
Játékidő: 3:25:53
Meghatározó és stabil teljesítménnyel segítette győzelmekhez az FTC-t az ősszel, miként az Európa-bajnokságon is elsőszámú kapushoz illő módon tette a dolgát a magyar kapuban. A legtöbb mérkőzésen akadt olyan bravúrja, amely tartást és lökést adott társainak. Bíró és Kiss Éva személyében két kiváló kapusunk van – és ez nagyon jó.

KISS ÉVA
NS-osztályzat: 7
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 8.75
Védés/lövés: 30/101 (30%)
Játékidő: 2:14:01
A csoportkörben Spanyolország és a középdöntőben Románia ellen is a mérkőzés legjobbjának választották, ennél többet nem is igazán kell mondanunk vele kapcsolatban. Lehet, hogy többször is döcögősen kezdett, de amikor elkapta a fonalat és a labdát, őrületbe kergette a vele szemben ziccerek sorát kihagyó ellenfeleket.

JOBBSZÉLSŐK

LUKÁCS VIKTÓRIA
NS-osztályzat: 8
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 8.7
Gól/lövés: 22/27 (81%)
Gólpassz/technikai hiba: 1/1
Labdaszerzés/blokkolt lövés: 2/–
Kiállítás:
Játékidő: 5:16:52
Nehéz és megterhelő őszt zárt a Ferencvárossal, ehhez képest bőven több mint öt órát zakatolt fel és alá a jobbszélen, ráadásul lerohanásból is kíméletlen és hatékony volt, öt ilyen helyzetéből mind az ötöt értékesítette. Még csak nemrég töltötte be huszonharmadik életévét, de máris érett kézilabdát játszik.

ORBÁN ADRIENN
NS-osztályzat: 0 – nem értékelhető
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 5.62
Gól/lövés: 1/2 (50%)
Gólpassz/technikai hiba: –/–
Labdaszerzés/blokkolt lövés: –/–
Kiállítás:
Játékidő: 35:08
A 2009-es kínai vb után második nagy versenyére kiutazó, Bajnokok Ligája-győztes szélső kvalitásait már sokszor megcsillantotta. Ezen az Eb-n viszont erre sansza sem volt, mert pechére egyrészt poszttársa töltötte messze a legtöbb időt a pályán a magyar játékosok közül, másrészt Lukács Viktória végig remekelt.

JOBBÁTLÖVŐK

KOVÁCS ANNA
NS-osztályzat: 7
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 7.21
Gól/lövés: 23/39 (59%)
Gólpassz/technikai hiba: 19/4
Labdaszerzés/blokkolt lövés: 2/1
Kiállítás: 2 perc
Játékidő: 3:03:27
Nem mindig volt feltűnő és látványos, amit a tornán támadásban csinált, ám annál eredményesebb, értékesebb és hasznosabb a csapat szempontjából. Tizenegy hetesből kilencet gólra váltott, emellett a társak kiszolgálásban is élen járt, a németek elleni utolsó másodperces, finom és roppant fontos faultjával könnyen lehet, hogy egy pontot mentett meg a mieinknek.

PLANÉTA SZIMONETTA
NS-osztályzat: 7
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 8.07
Gól/lövés: 14/20 (70%)
Gólpassz/technikai hiba: –/1
Labdaszerzés/blokkolt lövés: 4/6
Kiállítás: 8 perc
Játékidő: 2:55:15
Jelentjük, a magyar válogatott új és stabil hármas védőt fedezett fel magának. Persze, a fontos hiányzók szülte kényszer miatt került ebbe a pozícióba a balkezes átlövő, aki – ha már ott volt – megbízhatóan és szilárdan állt a lábán a védelem közepén. Hasznos és hatékony védőmunkája mellett kiderült, hogy a hétmétereseket is biztos kézzel lövi.

IRÁNYÍTÓK

KOVACSICS ANIKÓ
NS-osztályzat: 8
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 8.55
Gól/lövés: 21/36 (58%)
Gólpassz/technikai hiba: 19/5
Labdaszerzés/blokkolt lövés: –/–
Kiállítás: 2 perc
Játékidő: 4:10:47
Jobb kezén és karján gyakorlatilag nem maradt ép rész a torna végére, de nem csak a rendre remekült összedrótozott testrésze miatt nevezhetjük Terminátornak: igazi és rendíthetetlen vezére volt a mieinknek, nem félt belemenni a kemény párharcokba, a hátán vitte csapatát, a legnagyobb irányítókhoz méltóan. Mindezt olyan klubőszt követően, amely után az egyszerű halandók vastüdőért tátognának.

LAKATOS RITA
NS-osztályzat: 6
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 7.1
Gól/lövés: 3/7 (43%)
Gólpassz/technikai hiba: 9/1
Labdaszerzés/blokkolt lövés: –/–
Kiállítás: 2 perc
Játékidő: 1:25:28
Életében gyorsan követték egymást az események, hiszen nyáron csapatkapitányként vezette vb-aranyig a junior-válogatottat, majd néhány hónapnyi norvégiai légióskodás után hazatért, november végén meg már élete első felnőtt nagy tornáján bizonyított. Amikor beszállt, lendületet vitt a támadásokba, főleg Románia ellen voltak remek megoldásai.

PÁLOS-BOGNÁR BARBARA
NS-osztályzat: 5
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 5.74
Gól/lövés: 1/2 (50%)
Gólpassz/technikai hiba: 2/1
Labdaszerzés/blokkolt lövés: 1/1
Kiállítás: 2 perc
Játékidő: 45:13
A keret egyik legrutinosabb tagja, mégis ez volt az első nagy tornája a nemzeti csapat színeiben. Támadásban nem igazán mutathatta meg, mit is tud, leginkább védekezésben, Kovacsics és Háfra pihentetése miatt számított rá a kapitány, és tapasztalatával segíteni is tudott. A kevés kapott lehetőség miatt azonban benne és bennünk is maradhatott hiányérzet.

SZALAI BABETT
NS-osztályzat: 0 – nem értékelhető
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 5.37
Gól/lövés:
Gólpassz/technikai hiba: –/1
Labdaszerzés/blokkolt lövés: –/–
Kiállítás:
Játékidő: 11:13
Kim Rasmussen csak a csoportkör három mérkőzésére nevezte be, a Klivinyi Kinga kidőlése miatt a rajt előtt az utazó keretbe került irányító a középdöntőben már csak tartalék volt. A hivatalos statisztika szerint alig tíz percig volt pályán, ennyi idő alatt nem derülhetett ki, miként lehetett volna a csapat segítségére.

TÓTH GABRIELLA
NS-osztályzat: 6
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 5.62
Gól/lövés: 11/17 (65%)
Gólpassz/technikai hiba: 17/5
Labdaszerzés/blokkolt lövés: 1/–
Kiállítás: 10 perc
Játékidő: 2:37:47
Támadásban és védekezésben is megkapta az esélyt és a lehetőséget, ezekkel többnyire élt is. A norvégokat hat góllal szórta meg, talán több ahhoz hasonló teljesítmény is várható lett volna tőle, ahogy a rá jellemző váratlan, kiszámíthatatlan és fineszes megoldásokból, betörésekből és gólokból is elbírtunk volna „viselni” még többet.

BEÁLLÓSOK

MÉSZÁROS REA
NS-osztályzat: 6
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 5.62
Gól/lövés: 2/2 (100%)
Gólpassz/technikai hiba: 3/2
Labdaszerzés/blokkolt lövés: 1/–
Kiállítás: 2 perc
Játékidő: 2:24:28
A kulcsemberek kidőlése miatt nehéz helyzetben volt a védelem közepén, hiszen olyan társak álltak mellette, akikkel korábban soha nem védekezett. Tette a dolgát becsülettel, a hab a tortán az lett volna, ha támadásban többször talál be, igaz, pihentetése miatt nem is nagyon maradt fenn az ellenfél kapuja előtt.

SZABÓ LAURA
NS-osztályzat: 6
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 7.17
Gól/lövés: 6/9 (67%)
Gólpassz/technikai hiba: 2/2
Labdaszerzés/blokkolt lövés: –/1
Kiállítás: 4 perc
Játékidő: 1:32:07
A drukk, a lámpaláz vagy a félelem legcsekélyebb jele nélkül tette a dolgát támadásban és védekezésben egyaránt, pedig nemhogy első felnőttversenyén szerepelt, de kis túlzással a nagyválogatottban is most játszotta első meccseit. A hatosvonalról precízen célzott, és ha tovább fejlődik, a jövő meghatározó embere lehet.

TÓVIZI PETRA
NS-osztályzat: 6
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 7.29
Gól/lövés: 5/8 (63%)
Gólpassz/technikai hiba: 2/–
Labdaszerzés/blokkolt lövés: –/–
Kiállítás: 10 perc
Játékidő: 2:20:09
Nagyot fordult a világ a junior-világbajnok beállóssal, aki ha kellett a védelemben aprította az ellenfeleket, voltak vagány megmozdulásai. Támadásban is nagyot küzdött, helyzeteit hatékonyan használta ki, csak a norvég legenda, Katrine Lunde nem engedte, hogy túljárjon az eszén. Sok potenciál van benne, a DVSC tehetsége is hosszú távú megoldás lehet beállóban.

BALÁTLÖVŐ

HÁFRA NOÉMI
NS-osztályzat: 8
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 9.0
Gól/lövés: 27/57 (47%)
Gólpassz/technikai hiba: 15/6
Labdaszerzés/blokkolt lövés: 3/–
Kiállítás: 4 perc
Játékidő: 3:03:24
Tehetségéről és mentális erejéről mindent elárul, hogy a nyári junior-vb és a kőkemény őszi klubmenetelés után a fáradtságot is legyőzve meghatározó szerepet töltött be együttesében. Továbbá az, hogy a németek ellen olyan helyzetet fejezett be győzelmet érő góllal, amit fél évvel korábban még elhibázott, csupa jót ígér a jövője szempontjából.

BALSZÉLSŐK

KAZAI ANITA
NS-osztályzat: 0 – nem értékelhető
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 5.95
Gól/lövés: 4/7 (57%)
Gólpassz/technikai hiba: –/–
Labdaszerzés/blokkolt lövés: –/–
Kiállítás:
Játékidő: 1:16:14
Csak a norvégok elleni kiütés alkalmával kapott igazán sok lehetőséget, azon a találkozón nem is vallott szégyent. Neki is ez volt az első világversenye, de mivel nem sok esélyt kapott, nem tudott kibontakozni, pedig szeptemberben Montenegró ellen hat góllal és pazar teljesítménnyel mutatkozott be a válogatottban.

SCHATZL NADINE
NS-osztályzat: 8
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 8.91
Gól/lövés: 23/28 (82%)
Gólpassz/technikai hiba: –/3
Labdaszerzés/blokkolt lövés: 3/–
Kiállítás:
Játékidő: 4:42:34
Nyolcvan százalék feletti hatékonyságát nyugodtan nevezhetjük klasszisteljesítménynek. A spanyolok (5 lövés/5 gól) és a románok (7/6) ellen is imponálóan játszott, de az egész tornán rendkívül kiegyensúlyozott, precíz és megbízható volt. Kim Rasmussen kinevezése óta mellette tette le a garast ezen a poszton, és az FTC szélsője Franciaországban maximálisan meghálálta a bizalmat.

SZÖVETSÉGI KAPITÁNY

KIM RASMUSSEN
NS-osztályzat: 8
Tulajdonképpen sorszerűnek is nevezhetnénk, hogy a magyar válogatott élén teljesített harmadik világversenyén felforgatott és átalakított kerettel érte el eddigi legjobb eredményét a mieink élén. Nem lehet véletlen, ellenben sokatmondó, ha két kerettag egymástól teljesen függetlenül azt mondja egy mérkőzés és győzelem után, hogy edzője jó taktikát és megoldásokat talált ki – márpedig a németek elleni középdöntős sikert követően Mészáros Rea és Szabó Laura is így fogalmazott. A dán edző és stábja a remek taktikai húzások mellett jól találta meg az egyensúlyt és az összhangot a fiatal és rutintalan magyar csapatban, és ezekre a szilárd alapokra a jövőben bátran lehet építkezni.

A MAGYAR VÁLOGATOTT EB-MÉRKŐZÉSEI
CSOPORTKÖR, C-CSOPORT (MONTBÉLIARD)
December 1.: Magyarország–Hollandia 25–28
December 3.: Horvátország–Magyarország 18–24
December 5.: Magyarország–Spanyolország 32–26
KÖZÉPDÖNTŐ, 2. CSOPORT (NANCY)
December 7.: Magyarország–Norvégia 25–38
December 9.: Magyarország–Németország 26–25
December 12.: Magyarország–Románia 31–29

Az Eb végeredménye:
7. MAGYARORSZÁG
8. Dánia
9. Montenegró
10. Németország
11. Szerbia
12. Spanyolország
13. Szlovénia
14. Lengyelország
15. Csehország
16. Horvátország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik