Fogadási csalás: súlyosbításért fellebbezett az ügyészség

V. GY.V. GY.
Vágólapra másolva!
2022.04.05. 13:48
Mint  arról lapunk is beszámolt, pénteken első fokon befejeződött az az eljárás amelyben a Központi Nyomozó Főügyészség 2013 májusában emelt vádat 12 személlyel szemben, s ezzel kapcsolatban adott ki közleményt az Ügyészség: az ítélet 8 vádlott esetében fegyházbüntetést és vagyonelkobzást eredményező vádirat lényege szerint a nemzetközi bűnszervezet célja az volt, hogy – játékvezetők és játékosok segítségével – szerte a világon befolyásoljanak futballmérkőzéseket, majd azok manipulált eredményeire különféle fogadóirodákban fogadásokat kötve jogtalan haszonra tegyenek szert.

Az ítélet ellen az ügyészség a szingapúri állampolgárságú vádlott és két társa terhére súlyosításért, a velük szemben kiszabott fegyházbüntetés és közügyektől eltiltás tartamának felemeléséért, továbbá a bűnszervezetben elkövetéssel érintett összes vádlott terhére a labdarúgással kapcsolatos valamennyi foglalkozástól történő végleges hatályú eltiltás kiszabásáért fellebbezést jelentett be.

A nemzetközi fogadásicsalás-sorozat eredményesebb felgöngyölítéséért – Finnország, Németország, Szlovénia, Ausztria és az Europol részvételével – a nyomozás közben nemzetközi nyomozócsoport alakult. A nemzetközi bűnügyi együttműködésnek ebben a formájában először vettek részt a magyar ügyészek és rendőrök.

A Központi Nyomozó Főügyészség futballmanipulációs bűncselekményekkel kapcsolatos korábbi négy ügyben történt vádemelésével érintett eljárásokban korábban már jogerős ítéletek születtek. Ezzel az üggyel együtt összesen 66 személlyel szemben – akik között volt és aktív labdarúgók, bírók, futballmenedzser és egy edző is volt – történt vádemelés, a bíróság 61 terhelt büntetőjogi felelősségét állapította meg.

2008 és 2013 között összesen 46 mérkőzésről bizonyosodott be, hogy manipulációval érintettek, amelyek között szerepelt 20 bajnoki, 2 kupa, 6 ligakupa, 8 U19-es és 1 megye első osztályú bajnoki magyar mérkőzés, 2 nemzetközi utánpótlás és 1 felnőtt válogatott meccs, 3 finn első ligás és 1 olasz első osztályú bajnoki, továbbá 2 klubcsapatok közötti nemzetközi barátságos felkészülési mérkőzés.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik