Jégkorong: Mozolai Berta jövőre már az A-csoportban bizonyítana

Hornyák Balázs utanpotlassport.huHornyák Balázs utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.05.02. 16:00
null
Mások mellett a 17 éves Mozolai Berta is kivette a részét a felnőtt női jégkorong-válogatott divízió I/A-csoportos világbajnokságon elért sikeréből, ugyanis a magyar csapat a második helyen zárt a második vonalban Klagenfurtban, s ezzel ismét feljutott az A-csoportba.

Mint arról beszámoltunk, a Pat Cortina vezette felnőtt női jégkorong-válogatott az utolsó játéknapon 2–1-re legyőzte a franciákat, és ennek köszönhetően a norvégok mögött a második helyet szerezte meg a klagenfurti, divízió I/A-csoportos világbajnokságon. Tehát a mieink ismét feljutottak az elitbe, így 2023 után jövőre újra az A-csoportban, a világ tíz legjobb csapata között szerepelhetnek.

A nagyválogatott sikerének három utánpótláskorú játékos is részese lehetett: a 16 éves Báhiczki-Tóth Boglárka, a 17 éves Fehér Nikolett és a szintén 17 esztendős Mozolai Berta is helyet kapott a keretben, és pályára lépett valamennyi meccsen a vb-n. A Kanadában légióskodó, 2007-es születésű Mozolait kérdeztük az ausztriai élményekről.

„Előzetesen már annak nagyon örültem, hogy egyáltalán sikerült beverekednem magam a szűkített keretbe.

 – mondta Berta az Utánpótlássportnak. – Majd végül maga a vébé is jól alakult, élveztem az egész tornát, fantasztikus volt ilyen hőfokú meccseken pályára lépni. Azokat a meccseket, amelyek kulcsfontosságúnak bizonyultak a feljutás szempontjából, hozni is tudtuk. Az elején a dél-koreaiakat és a hollandokat is legyőztük, viszont a norvégok és az osztrákok ellen egyaránt elég sok helyzetet kihagytunk, és szétlövésben végül mindkétszer vereséget szenvedtünk. Aztán sajnos a mindent eldöntő, franciák elleni meccs sem indult jól, ugyanis rögtön az első percben gólt kaptunk, ez azonban cseppet sem törte meg a csapatot. Összekaptuk magunkat, és nagy küzdelemben megfordítottuk a meccset.

A 17 éves Mozolai Bertával a soraiban a felnőttválogatott újra feljutott az A-csoportba Forrás: MJSZ/IIHF

Mozolai szerint a csapategység volt a siker kulcsa.

„Ahogy már fentebb mondtam, amikor először megtudtam, hogy bekerültem a vb-keretbe, alig akartam elhinni.

 és megkönnyíteni a beilleszkedésünk. A torna során végig remek hangulat jellemezte az öltözőt. Rendkívül egységes, összetartó társaság jött össze.”

Majd kitért a vb-n nyújtott saját teljesítményére is. Elmondta, sosem szokott maradéktalanul elégedett lenni a játékával, de összességében úgy érzi, Klagenfurtban sikerült megmutatnia, mire képes. Reméli, hogy a mostani csak az első világbajnoki szereplése volt, és még jó párszor lesz alkalma átélni hasonlót.

„Az első két meccsen Metzler Reginával és Seregély Mirával szerepeltem egy sorban, szerintem jól működött köztünk a kémiát, megtaláltuk az összhangot. Utána az edzői stábot változtatott: Gondos Tamarával és Horváth Imolával kerültem közös sorba, és azt mondhatom, velük is jól ment a közös játék. Igazából én mindenhol jól éreztem magam a jégen, egyszerűen csak próbáltam tenni a dolgom, bárhol kaptam játékidőt. Mindent egybevéve, a legfontosabb úgy is az, hogy a csapat elérte a célját, újra feljutottunk az A-csoportba.

(Kiemelt képen: Mozolai Berta Forrás: MJSZ/IIHF)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik