Kiesett, így nem ír történelmet a címvédő New England

Vágólapra másolva!
2006.01.15. 15:14
Címkék
Az észak-amerikai profi amerikaifutball-bajnokság, az NFL rájátszásának főcsoportelődöntőjében elbúcsúzott a címvédő, az elmúlt négy Super Bowl-ból hármat megnyerő New England Patriots. A másik ágon a Seattle Seahawks legjobbja, a futó Shaun Alexander nélkül is papírforma-győzelmet aratott a Washington Redskins ellen.
Ian Gold, a Denver játékosa ünnepel
Reuters
Ian Gold, a Denver játékosa ünnepel
Ian Gold, a Denver játékosa ünnepel
Reuters
Ian Gold, a Denver játékosa ünnepel
A Patriots arra készült, hogy történelmet írjon azzal, hogy egyhuzamban harmadszor hódítja el a Vince Lombardi-trófeát, ez ugyanis még soha egy csapatnak sem sikerült. A kiváló edző, Bill Belichick együttese azonban zsinórban tíz megnyert rájátszás-meccs után elbukott a Denver Broncos otthonában, és ezt elsősorban magának köszönheti az eddig épp magabiztossága és tartása miatt körülünnepelt gárda.

Pedig 3-0-ra még vezetett a Pats a második negyed közepén, utána azonban hibát hibára halmoztak. (Persze a Denver védekezőegysége is dicséretet érdemel, de nagyban a címvédő ügyetlenkedéseinek köszönhetően villoghatak.) Először Kevin Faulk, a New England futójátékosa ejtette el a labdát a saját térfelén, átadva a lehetőséget a Vadlovaknak, majd a cornerback Asante Samuel szabálytalankodott a saját gólterületén belül, így a Broncos úgy jöhetett az ellenfél egy yardos vonaláról, hogy gyakorlatilag semmit nem tett érte – onnan pedig azért bevitték a TD-t.

TD után kirúgás, a Patriots visszafutója azonban újfent elejtette a labdát, a Broncos felszedte, lőttek egy mezőnygólt – zsinórban három elrontott játékkal 10-3-as hátrányba került a Pats.

A második negyedet is jól kezdte a címvédő, összehoztak egy mezőnygólt, majd már a hazaiak 5 yardosán álltak, amikor a csapat utolsó biztos pontja, az irányító Tom Brady is elkövette a maga hibáját: ahelyett, hogy 13-10-es vezetést szerzett volna gárdájának egy jó passzal, labdáját Champ Bailey, a liga egyik legjobb cornerbackje szedte le az endzone-ban, és baráti 100 yardot futott vele vissza, mielőtt az egy yardos vonalon megcsapták. "Remek megmozdulás volt részemről" – közölte is legendás szerénységével Bailey. Ekkora távolságból pedig Mike Anderson, a Denver futója ismét bepasszírozta a labdát – nemcsak 17-6-ra alakult az állás, de ettől meg is roggyant a New England.

És szenvedéseiknek még nem volt vége: a negyedik negyed elején a következő drive-ban a mindig biztos lábú, két Super Bowlt is az utolsó másodpercben belőtt mezőnygóllal hozó Adam Vinatieri 43 yardról mellérúgta a labdát, az emiatt kedvező helyzetből induló ellentámadásból pedig touchdownt ért el a Broncos, és ezzel el is dőlt a találkozó.

Ellis Hobbs, a New England Patriots cornerbackje – a kép önmagáért beszél
Reuters
Ellis Hobbs, a New England Patriots cornerbackje – a kép önmagáért beszél

A végén Brady még dobott egy újabb interceptiont (előtte tíz playoff-meccsén dobott hármat, most kettőt…) és egy TD-passzt, de ekkor a Denver drukkerei már rég a Pittsburgh Steelerst éltették – ha ugyanis ma este az acélvárosiak nyernek az Indianapolis otthonában, a jövő héten ők látogatnak a Broncoshoz, amely hazai pályán 12-2-re áll a playoffban. Idegenben viszont 3-8 a mérlegük, ráadásul az utolsó két fellépésükön a Colts csúnyán megalázta őket saját pályáján (31-3 illetve 35-3 volt a félidő…). Márpedig ha Manningék nyernek a Steelers ellen, a hét éve első rájátszás-győzelmét arató Denver mehet megint a vágóhídra.

Denver Broncos-New England Patriots 27-13 ---- H ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik