New Yorkban folytatódik a Jeremy Lin-csoda

ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2012.02.11. 13:19
null
A New York-i Jeremy Lin nem ismer elveszett labdát (Fotó: Action Images)
Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban (NBA) tizenkét mérkőzést rendeztek ma. A tegnapi Boston Celtics–Los Angeles Lakers rangadó mindkét résztvevője kikapott, ugyanakkor a kisebb gödörben lévő Oklahoma City Thunder és Los Angeles Clippers idegenben tudta felülmúlni erős ellenfelét. Az Orlando Magic a sokadik fontos összecsapását vesztette el (most az Atlanta Hawks nyert Floridában), a Miami Heat és a Chicago Bulls viszont nagyon simán győzött. Tombol a Jeremy Lin-mánia: a másodéves, korábban sehol nem jegyzett Knicks-irányító ezúttal még Kobe Bryantet is túlragyogta, hiszen 38 pontot szerzett a Lakers elleni siker alkalmával!

Toronto Raptors–Boston Celtics 86–74

Kemény útja volt a Celitcsnek, hiszen előző este még hosszabbításban kaptak ki a Lakerstől, a Raptors viszont pihenhetett. A túlhajszoltság meg is látszott Doc Rivers fiain, 20–7-es rohammal nyitott a Toronto – a Boston vezetőedzője pedig annyira tehetetlen volt, hogy időkérésnél a fej-leüvöltésen kívül nem tudott semmit mondani. A Boston végig igyekezett felkapaszkodni, de egyedül Pietrus nyújtott értékelhetőt, míg a túloldalon egymást múlták felül a játékosok: DeRozan 21 pontot szórt, Calderon 14 gólpasszt osztott ki, Amir Johnson dupla duplázott (12 pont, 12 lepattanó). A két csapat között óriási volt a sebességbeli különbség, a Bostonnak egy percig sem volt esélye a roppant mozgékonyan támadó és kőkeményen védekező ellenfelével szemben.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 21, Calderon 17, James Johnson 14.

A Celtics legjobb dobói: Garnett 17, Pierce 12, Pietrus 11.

Philadelphia 76-ers–Los Angeles Clippers 77–78

Igazi közelharcot hozott a kirándulás, amit annak ellenére a Clippers nyert meg, hogy Billups kidőlésével jelentősen meggyengült a csapat. Ami különösen pikánssá teszi a győzelmet, az az, hogy a győztes kosarat éppen Chris Paul szerezte, pedig hátvédek és kinti védekezés tekintetében a Philadelphia a liga egyik legjobbja. Most a palánk alatt is rendben volt a hazai gárda, 16 ponton tartották Blake Griffint – ugyanakkor támadásban nagyon gyengén muzsikáltak, és ez lett a vesztük. A Clippers megnyerte a lepattanócsatát, kevesebb labdát adtak el, így az is belefért, hogy mindössze 39 százalékkal tüzeltek mezőnyből. A Sixersnek lett volna még esélye a győzelemre, de a gárda legjobb dobóját, Lou Williamst remekül becsapdázták, így értékelhető dobásig sem jutott el a hazai csapat.

A Sixers legjobb dobói: Iguodala, Brand 12-12, Lou Williams 11.

A Clippers legjobb dobói: Paul 24, Griffin 16, Mo Williams 14.

Washington Wizards–Miami Heat 89–106

A Wizards egészen az utolsó negyedig látótávolságban maradt Young és McGee vezetésével, ám a Heat az utolsó negyedben gyorsan egyértelművé tette: ha akarták volna, az első negyedben eldöntik a meccset. Az ismét kritikán alul (38 százalék) dobó fővárosiaknál John Wall ismét nem hazudtolta meg magát, 15 pontja és 10 gólpassza mellett 7 alkalommal a labdát is eladta. A Heatben ezúttal Wade és Bosh vitte a prímet, James szerényen meghúzódott a maga 18 pontjával és 9 (!) gólpasszával - mellettük a veterán Shane Battier is csipkedte magát 15 ponttal és 3 triplával, és Haslem is lekapkodott 12 pattanót – ma ők képviselték a mély Heat-kispadot.

A Wizards legjobb dobói: McGee 24, Young 22, Wall 15.

A Heat legjobb dobói: Wade 26, Bosh 24, James 18.

Charlotte Bobcats–Chicago Bulls 64–95

Könnyed játszadozásnak indult, az is lett a keleti listavezető és sereghajtó 'összecsapása'. A Bulls úgy nyert 31 ponttal, hogy a beöltöző Derrick Rose-t be sem kellett vetni, a csereirányítók megoldották a feladatot, a többi húzóember pedig hozta magát. Luol Deng győzelemmel ünnepelhette első All Star-meghívását, megesett a ritka eset, hogy Joakim Noah lett a Bulls legjobb pontszerzője – ám a túloldalon valami egészen hihetetlen dolog történt, ami jól mutatja, miért is a Bobcats a liga legrosszabb csapata. A csereként beálló Derrick Brown volt az egyetlen, aki képes volt elérni a 10 pontot – tegyük hozzá: túlhaladnia neki sem sikerült.

A Bobcats legjobb dobói: Brown 10, K. Walker 9.

A Bulls legjobb dobói: Noah 17, Boozer 16, Deng 12.

Orlando Magic–Atlanta Hawks 87–89 – hosszabbítás után

PLUSZ-MÍNUSZ

A nap hőse: Chris Paul. A Clippers játékmestere társa, Chauncey Billups végleges kidőlése után nem zuhant össze, hanem győzelemre vezette csapatát Philadelphiában. A mai sok 30 pont feletti teljesítmény ellenére azért őt választottuk, mert a 24 pontját a liga egyik legkeményebb hátvédsorával szemben dobta – köztük a meccsnyerő tempót is.

A nap lúzere: Antawn Jamison. A Cavaliers veterán bedobója 34 pontot szerzett a Milwaukee Bucks ellen – a rendes játékidő végén viszont két büntetőt is kihagyott, amivel a Bucks esélyt kapott a győzelemre, amit ki is használtak.

Igazi keleti rangadót hozott a jelentős közös playoff-múlttal rendelkező csapatok csatája, ahol most a Hawks valamit visszaadott a megaláztatásokból. Előzetesen sokkal jobb sorozatban volt a Magic, ahol Dwight Howard hihetetlenül nagy formában van, amit ma is igazolt: 18 pontot és 18 lepattanót tett a közösbe. Nem is vele volt a gond hazai oldalon, hanem a támadójátékkal: a Hawks döbbenetesen lelassította ellenfelét - leírhatatlan, hogy minden üres dobásért mennyit kellett güriznie a nem ehhez szokott nehéztüzéreknek. A Hawks Josh Smith vezetésével már a rendes játékidőben megszerezhette volna a győzelmet, de az Orlando zsinórban 8 pontot dobva egyenlített az utolsó percekben. A ráadásban már nem volt pardon a Magicnek, Jason Richardson kihagyott egy nagyon fontos büntetőt, amivel kiegyenlíthettek volna - majd a végén Richardson és Nelson hárompontosa is lejött a gyűrűről. Nagyon fontos meccset vesztett el az Orlando, mert nemhogy utolérte volna ellenfelét a táblázaton, hanem leszakadt róla.

A Magic legjobb dobói: Anderson 21, Howard 18, Nelson 15.

A Hawks legjobb dobói: Smith 23, Johnson 14, Teague, M. Williams 13-13.

Detroit Pistons–New Jersey Nets 109–92

A héten a Pistons győzni tudott Jerseyben, és a Netsnek nem sikerült visszavágnia. A Pistons már az első félidőben 20 pont körüli előnyt épített ki a borzalmasan dobó Nets-szel szemben, amit okosan játszva végig tartottak is. A Nets a második félidőben hamar fel is adta, Deron Wiiliamsszel az élen mindenkit lecserélt Avery Johnson, és a kiegészítő emberek játszottak. A Pistonsban a Stuckey, Knight hátvédpáros mellett dicséret illeti Greg Monroe-t, a Pistons dupla duplázó centerét is – ám járt a pacsi a palánk alatt fontos pillanatokban 4 blokkot kiosztó erőgépnek, Jason Maxiellnek is. A második félidőben a sérülésből nemrég visszatért Jerebko, Gordon kettős is formába lendülhetett, szép napok elé néz tehát a Detroit a kezdeti bukdácsolások után.

A Pistons legjobb dobói: Jerebko 20, Stuckey 19, Monroe 18.

A Nets legjobb dobói: Petro 16, D. Williams, Farmar 14-14.

Cleveland Cavaliers–Milwaukee Bucks 112–113 – hosszabbítás után

Mindkét oldalon egy-egy draftelső (Irving: 2011, Bogut: 2005) hiányzott csapatából, ennek ellenére a nap egyik legjobb meccsét rittyentették ki a srácok. Előzetesen a Cavs sikerére tettünk volna, mert sokkal jobb formában vannak, és a túloldalon személyes viták és formahanyatlások jellemzik a Bucksot. Most azonban a gárda motorja, Brandon Jennings megemberelte magát, mellette pedig még öten érték el a 10 pontot, amivel nagy nehézségek árán legyűrték a vendéglátókat. A Cavaliersben pedig a veterán Jamison talán idei legjobb meccsét játszotta, és Ramon Sessions 12 pontos, 16 gólpasszos teljesítménye is elismerésre méltó – ám a meccs éppen Jamisonon ment el, aki két büntetőt is elhibázott a rendes játékidő végén, Jennings pedig köszönte szépen a lehetőséget, és a ráadásban csapata javára fordította a mérkőzést.

A Cavaliers legjobb dobói: Jamison 34, Gee 18, Gibson 17.

A Bucks legjobb dobói: Jennings 24, Gooden 19, Livingston 13.

New York Knicks–Los Angeles Lakers 92–85

Jelentjük, a Lin-mánia nemhogy múlna, de még fokozódik is: a tajvani származású Knicks-irányító 38 (!!) ponttal terhelte meg a Lakers gyűrűjét - és ami ennél is fontosabb, újabb győzelmet szállított vele csapatának. A Lakers ugyan rögtön pályára lépett a Celtics elleni hosszabbításos győzelem után, ám ez sem magyarázza például Andrew Bynum 3 (!) pontját. A Lakersben Kobe Bryant kicsit túlvállalta magát (34 pont, de 11/29-es mezőnymutató) - a kezdőötös többi négy tagja összesen 27 rádobással próbálkozhatott... Ez azonban mit sem von le Jeremy Lin újabb varázslatos estéjének értékéből, a villámgyors apró darabokra szedte a Lakers védekezését, majd jóízűen elfogyasztotta. A siker értékét növeli, hogy a Knicksben mindössze 8 játékos léphetett pályára, köztük az a Mike Bibby, aki idén összenőtt a kispaddal – ám a hihetetlenül lelkesen játszó New Yorknál most ez sem számít. Nem akarjuk elkiabálni, de úgy tűnik, Lin megmenti edzője, Mike D'Antoni állását.

A Knicks legjobb dobói: Lin 38, Shumpert 12, Jeffries 11.

A Lakers legjobb dobói: Bryant 34, Gasol 16, Barnes 11.

Memphis Grizzlies–Indiana Pacers 98–92

Pályafutása első All Star-meghívása miatt tapsolhatott a memphisi közönség Marc Gasolnak, a spanyol center lassan, de biztosan eléri, hogy az állandónak számító 'kis' jelző lekerüljön a neve elől. Rudy Gaynek nem postáztak meghívót, a Grizzlies kiscsatára a pályán próbált bizonyítani, sikerrel. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a védekezés alappillére, Tony Allen is visszatért, és Marreese Speights is csipkedte magát Gasol oldalán, máris érthető, hogy a masszív Indiana miért szenvedett vereséget. Gasol nemes egyszerűséggel lejátszotta a pályáról a Pacers szintén első All Star-meghívóját kapó centerét, Roy Hibbertet, és a szoros meccs végén az ő higgadt megoldásai döntöttek. Az Indianában Paul George mélyen tudása alatt játszott, Granger a második félidőben faultgondokkal küzdött – hiába igyekezett a Dahntay Jones (10 pont) vezette pad, ennyi hendikepet már nem bírtak el.

A Grizzlies legjobb dobói: Gay 21, Speights 19, Gasol-Conley 15-15.

A Pacers legjobb dobói: West 22, Granger 19, Jones 10.

New Orleans Hornets–Portland Trail Blazers 86–94

Papíron egy egyértelmű meccs várt a Blazersre, ám a Hornets nem adta könnyen magát, a védekezőspecialista Trevor Ariza vezetésével az első félidőben vezetett a nyugati sereghajtó. A hosszú böjtöt kiváró LaMarcus Aldridge meghívást kapott az All-Starra, ám nem ő, hanem a szupercsere Jamal Crawford állt az utóbbi időben meglepő vereségeket szenvedő Portland élére, és szezoncsúcsot jelentő 31 pontjára támaszkodva a vendégek a második félidőben előbb utolérték, majd le is hagyták ellenfelüket. Ariza mellett most csak Aminu (12 pont) és a próbajátékon lévő Thomas és Sloan villogott a New Orleansban, míg a túloldalon jól dolgozott Crawford alá az irányító Felton és a Wallace, Aldridge csatárpáros – a Blazers győzelmével megállította a zuhanást, remélhetőleg ezzel a győzelemmel elindulnak felfelé a tabellán. A Hornets jól küzdött, de öt meghatározó játékosa (Gordon, Jack, Landry, Smith és Kaman) nélkül az is dicséretes, hogy a végjátékban két pontra meg tudták közelíteni ellenfelüket.

A Hornets legjobb dobói: Ariza 23, Okafor 13, Belinelli-Aminu 12-12.

A Blazers legjobb dobói: Crawford 31, Felton 18, Wallace-Aldridge 14-14.

Minnesota Timberwolves–Dallas Mavericks 97–104

Kevin Love brutális teljesítménnyel (32 pont, 12 lepattanó, 14/14 büntető) jelezte, hogy jót tett neki a kétmeccses eltiltás miatti pihenő, ám a Dallas és Dirk Nowitzki már a meccs elején jelezte: ők bizony a győzelemért jöttek. 29–16-ra nyerte az első negyedet a címvédő, és az itt összeszedett előnnyel jól sáfárkodott a visszatérő Jason Kidd (8 pont, 10 gólpassz) vezette Dallas. Ricky Rubiónak (10 pont, 7 gólpassz) beletört a bicskája a veterán harcosba, Kidd pont annyira lassította le, amennyi kellett ahhoz, hogy kiessen a ritmusból – a csapat játékának sebességét pedig a spanyol határozta meg eddig is, mondani sem kell, mekkora mínuszt jelentett ez a Wolvesnak. A hátvédposztokon JJ Barea talán tudott volna segíteni, ám a tavalyi bajnokcsapat Puerto Ricó-i pillére rettentő megilletődötten kosarazott volt csapata ellen. A hazaiaknál Love mellett Beasley és Pekovic (12 pont) sem volt rossz, de ha közhelyet akarunk ellőni: a nagyobb rutin döntött.

A Wolves legjobb dobói: Love 32, Beasley 20, Pekovic 12.

A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 33, Terry 16, Carter 12.

Utah Jazz–Oklahoma City Thunder 87–101

Festék, festék, festék: ha úr vagy a palánkok alatt, megnyered a meccset. A Thunder mostanában mintha elfelejtette volna ezt az alapigazságot, ám a Jazz ellen végre Serge Ibaka és Kendrick Perkins támadásban is odatette magát (26 pontot szereztek), 46-32-re nyerték a lepattanócsatát – így már az is belefér a nagyon masszív Jazz ellen, hogy Kevin Durant és James Harden is jóval haloványabb volt a megszokottnál. A Thunder a harmadik negyedben roppantotta meg a hazaiakat, akkor egy 16-4-es futással alapozták meg sima győzelmüket. A Jazz jól tartotta magát, Raja Bellnek és Devin Harrisnek is sült a keze (75 százalékkal dobtak!), ám Russell Westbrook végül megoldhatatlan feladatot jelentett: döntő jelentőségű volt, hogy Harris faultgondokkal küszködött a tűzgolyóként száguldozó hátvéd miatt - és a Jazz padja most magához képest gyenge volt, senki nem volt képes tartani a lépést. A festék jelentőségéről beszéltünk, ezt mi sem támasztja alá jobban, mint egy döbbenetes adat: a Jazz 27–12-re nyerte a gólpasszpárbajt – ennek ellenére semmi esélye nem volt a győzelemre.

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 28, Durant 19, Ibaka 16.

A Jazz legjobb dobói: Jefferson 20, Bell, Hayward 13-13.


NBA TOP 10 – 48. JÁTÉKNAP

NBA
ALAPSZAKASZ, 48. JÁTÉKNAP
Orlando Magic–Atlanta Hawks 87–89 – hosszabbítás után
Toronto Raptors–Boston Celtics 86–74
Charlotte Bobcats–Chicago Bulls 64–95
Philadelphia 76ers–Los Angeles Clippers 77–78
Washington Wizards–Miami Heat 89–106
Cleveland Cavaliers–Milwaukee Bucks 112–113 – hosszabbítás után
Detroit Pistons–New Jersey Nets 109–92
Memphis Grizzlies–Indiana Pacers 98–92
New York Knicks–Los Angeles Lakers 92–85
Minnesota Timberwolves–Dallas Mavericks 97–104
New Orleans Hornets–Portland Trail Blazers 86–94
Utah Jazz–Oklahoma City Thunder 87–101
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik