NFL: hihetetlen, de három hét után az övé a legtöbb touchdownpassz

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2024.09.24. 18:13
Sam Darnold (labdával) csak vészmegoldás a Minnesotánál, de eddig minden képzeletet felülmúl a játéka (Fotó: Getty Images)
Olyan irányítók remekelnek az NFL új idényében, akiket korábban már teljesen leírtak. A touchdownpasszokat ontó Sam Darnold vezérletével továbbra is veretlen a Minnesota, a Green Bay Malik Willis irányításával győzte le a QB korábbi klubját, a Pittsburgh Justin Fields touchdownjainak is köszönheti, hogy továbbra is veretlen, és most a Carolinában Andy Dalton is megmutatta, milyen egy igazi vezér. Érdekességek az NFL legutóbbi fordulójából.

A HÉT IRÁNYÍTÓJA. Itt írhatnánk azt is, hogy az idény eddigi legjobb irányítója, hiszen a Minnesota kezdőcsapatába a frissen draftolt J. J. McCarthy sérülése miatt vészmegoldásként bekerülő Sam Darnold nyolc touchdownpasszt adott az első három mérkőzésen, többet, mint bárki más, a passzindexe pedig 117 felett áll. A Houston ellen négy TD-t jegyzett, a Vikings az irányításával úgy maradt az öt veretlen csapat egyike, hogy a tavalyi döntős San Franciscót és az eddig szintén hibátlan Texanst is legyőzte. Darnold az első hat idényében a Jetsnél és a Panthersnél sem váltotta meg a világot, egy éve a San Franciscóban csak a tét nélküli utolsó alapszakaszmeccsen jutott szóhoz, de most élete formáját nyújtja, és szerencsére a Texans elleni térdsérülése nem súlyos.

A HÉT MEGÚJULÁSA. A Carolinánál két vereség során összesen elért 13 pont után úgy döntöttek, leültetik a tavalyi draftelső Bryce Youngot, és a veterán Andy Daltonra bízták az irányítást a Las Vegas ellen. Dave Canales vezetőedző jól döntött, a Panthers támadójátéka életre kelt, Dalton kiválóan mozgatta társait, és három touchdownpasszal segítette 36–22-es győzelemhez csapatát. A karrierje első kilenc évét a Cincinnatinél töltő Dalton az utóbbi években csapatról csapatra vándorolt, 2020 óta megfordult Dallasban, Chicagóban és New Orleansban is, s tavaly került a Panthershez, amelynél az előző idényben Young sérülése miatt csak egy mérkőzésen játszott. Most viszont Canales szerint is ő az első számú irányító – vasárnap éppen a Bengals ellen bizonyíthat.

Andy Dalton életet lehelt a Carolina Panthers játékába (Fotó: Getty Images)

A HÉT SPECIÁLIS EGYSÉGE. Brandon Aubrey 65 yardos mezőnygólt szerzett a Baltimore Ravens ellen, ennél csak egy távolabbról szerzett hárompontos volt eddig, azt Justin Tucker lőtte 2021-ben 66 yardról. A Dallas Cowboys rúgójának nemcsak erről marad emlékezetes a Baltimore elleni meccs, hanem arról is, hogy ő jegyezte az első sikeres onside kicket az új szabályrendszerben. A csapatok idén már csak a negyedik negyeben alkalmazhatják az eddigi meglepetésszerű kirúgást, ráadásul csak az a fél próbálhatja meg, amelyik hátrányban van, és úgy, hogy előre bejelenti – ennyit a meglepetésről. Eddig nem is sikerült senkinek jól végrehajtani, de Aubrey labdája a baltimore-i Zay Flowersről lepattanva továbbcsorgott, és C. J. Goodwin kaparintotta meg. A Dallas így sem nyert, de megmutatta, hogy az onside kick nem feltétlenül reménytelen ügy.

A HÉT STATISZTIKÁJA. Az újonc Jayden Daniels által vezérelt Washington Cincinnatiben aratott 38–33-ra győzelméhez hasonló talán még sohasem történt az NFL-ben, legalábbis 1940 óta biztosan először fordult elő, hogy egy mérkőzésen egyik csapat sem puntolt és el sem adta a labdát. Ilyen részletes statisztikát korábban nem minden mérkőzésen vezettek, így megeshet, hogy az NFL történetében ez volt a legelső ilyen összecsapás. A Commanders egymás után két mérkőzést hozott le punt és eladott labda nélkül, ami az 1966-ban kezdődött Super Bowl-érában példa nélküli. A továbbra is nyeretlen Bengals pedig az elő csapat a liga történetében, amely 33 pontig jutott, nem adta el a labdát, nem is puntolt, mégis kikapott.

A HÉT LABDASZERZÉSE. Damar Hamlin 2023 januárjában hétfő esti mérkőzésen egy ütközést követően összesett, megállt a szíve, és újra kellett éleszteni. Életben maradt, sőt, esélyt kapott arra, hogy visszatérjen a pályára. Tavaly augusztusban újra játszott a Billsben, amelybe fokozatosan tért vissza, s idén már a Bills kezdő safetyjeként játszik. A Jacksonville elleni hétfő esti mérkőzésen NFL-karrierje első interceptionjét is megszerezte, a Buffalo kiütéses győzelme során elcsípte Trevor Lawrence passzát. „Mindent a csapattársaimnak köszönhetek, segítettek visszatérni, hajtottak, lelkesítettek, hitet adtak, és jobban örültek ennek a labdaszerzésnek, mint én magam. Ez mindent elmond a csapatunk egységéről, megtiszteltetés a részének lenni” – mondta Hamlin.

A HÉT TÉVES BÍRÓI ÍTÉLETE. Nagyon közel került hozzá az Atlanta, hogy a Philadelphia után a Kansas Cityt is legyőzze, de az utolsó előtti támadásának végén a játékvezetők büntetlenül hagyták Bryan Cook nyilvánvaló szabálytalanságát: a Chiefs safetyje átölelte a Kirk Cousins labdáját a célterületen váró Kyle Pittset, aki így esélytelen volt a touchdown megszerzésére – miközben nem ritlán már akkor sárga zászlót dobnak, ha a védő éppen megérinti az elkapót. „A célterületet figyelő kolléga nem látta szabálytalannak a történteket. Az ilyen esetekben gyorsan kell dönteni, ő így döntött” – magyarázta a meccs után Tra Blake játékvezető, aki az ehhez hasonló szituációkban nem videózhat. Ám a kollégáival az óriáskivetítőn nyilván látta az esetet, és kompenzálni akart, mert az utolsó atlantai támadás során zsinórban három büntetéssel sújtották a Kansas Cityt, amely ennek ellenére kivédekezte és öt ponttal megnyerte a mérkőzést.

A HÉT ELTILTÁSA. A Chargers Steelerstől elszenvedett veresége során Derwin James, a kaliforniaiak védője a sisakjával, fejjel ütközte le a labdát elkapó Pat Freiermouthot, amiért a liga hétfőn jelezte: egy mérkőzésről eltiltja a Los Angeles ászát. „A fejét lehajtva, azt szándékosan használva támadta az ellenfele fejét, miközben elkerülhető lett volna az ütközés. A liga alapvető irányelveinek figyelmen kívül hagyását nem toleráljuk tovább. James esetében többedszer fordul elő, hogy az ellenfél játékosának sérülését kockáztatja a megmozdulásával” – áll a liga indoklásában. James fellebbezett a döntés ellen, ha sikerrel jár, ott lehet a Kansas City elleni meccsen.

A HÉT KISTESÓJA. Ed McCaffrey az 1990-es évek kiváló elkapója volt, nyert három Super Bowlt, egyet a San Franciscóval és kettőt a Denverrel. Négy fiából a leghíresebb a másodikként megszületett Christian, aki a San Francisco 49ers sztárfutója, de az idén az Achillesével bajlódik, ezért még nem játszhatott. A legidősebb, Max a Miami segédedzőjeként dolgozik, a harmadik, Dylan az egyetem után szakított a sportággal. A legfiatalabb fivér, Luke McCaffrey az idei draft harmadik körében kelt el elkapóként, és a Washington Cincinnati elleni mérkőzésén ország-világ előtt megmutatta magát. Három elkapásából az egyikkel 30 yardot szerzett, ezzel előkészítette a Commanders első touchdownját.

A HÉT FURCSA JELENETE. A 3. forduló nyitó mérkőzésén a New York Jets könnyedén legyőzte a New England Patriotsot. Viszont volt egy furcsa jelenet az oldalvonal szélén a Jets egyik touchdownja után: Robert Saleh vezetőedző meg akarta ölelni Aaron Rodgers irányítót, aki ellökte magától és szúrós szemmel nézett vissza rá. „Robert nem ölelkezős típus, váratlanul ért a gesztusa, nem tudtam mit kezdeni vele. Mindig azt ismételgeti, hogy építsünk ki kényelmes előnyt, és ezt mondtam neki, hogy megvan a két touchdownos fór” – mondta a mérkőzés után Rodgers, de a szavai nem feltétlenül győzték meg azokat, akik szerint feszültség van az edző és az irányító között.

A HÉT NAGY VESZTESÉGE. Hetvenhét esztendősen elhunyt Mercury Morris, az 1972-es és 1973-as idényben Super Bowlt nyerő Miami Dolphins legendás futója. Morris az NFL történetének eddigi egyetlen hibátlan idényének alapszakaszában 1000 futott yarddal zárt, csapattársa, Larry Csonka 1117-ig jutott, így ők lettek az első csapattársak, akik egy idényen belül elérték az 1000-es határt. A Dolphins – amely híres futótriójának harmadik tagja, a Super Bowlon touchdownt szerző Jim Kiick 2020-ban hunyt el – ennek is köszönhetően lett bajnok 1972-ben.

Az 1972-es Miami Dolphins három futólegendája balról: Jim Kiick, Larry Csonka és Mercury Morris (Fotó: Getty Images)

NFL, ALAPSZAKASZ
A 3. FORDULÓ EREDMÉNYEI
CSÜTÖRTÖK
New York Jets–New England Patriots 24–3 

VASÁRNAP
Cleveland Browns–New York Giants 15–21
Indianapolis Colts–Chicago Bears 21–16
Minnesota Vikings–Houston Texans 34–7
New Orleans Saints–Philadelphia Eagles 12–15
Pittsburgh Steelers–Los Angeles Chargers 20–10
Tampa Bay Buccaneers–Denver Broncos 7–26
Tennessee Titans–Green Bay Packers 17–30
Las Vegas Raiders–Carolina Panthers 22–36
Seattle Seahawks–Miami Dolphins 24–3
Arizona Cardinals–Detroit Lions 13–20
Dallas Cowboys–Baltimore Ravens 25–28
Los Angeles Rams–San Francisco 49ers 27–24
Atlanta Falcons–Kansas City Chiefs 17–22

HÉTFŐ
Buffalo Bills–Jacksonville Jaguars 47–10
Cincinnati Bengals–Washington Commanders 33–38

A 4. FORDULÓ PROGRAMJA
Péntek
2.15: New York Giants–Dallas Cowboys (Tv: Arena4)
Vasárnap
19.00: Atlanta Falcons–New Orleans Saints
19.00: Carolina Panthers–Cincinnati Bengals
19.00: Chicago Bears–Los Angeles Rams
19.00: Green Bay Packers–Minnesota Vikings (Tv: Arena4)
19.00: Houston Texans–Jacksonville Jaguars
19.00: Indianapolis Colts–Pittsburgh Steelers
19.00: New York Jets–Denver Broncos
19.00: Tampa Bay Buccaneers–Philadelphia Eagles
22.05: Arizona Cardinals–Washington Commanders
22.05: San Francisco 49ers–New England Patriots
22.25: Las Vegas Raiders–Cleveland Browns
22.25: Los Angeles Chargers–Kansas City Chiefs (Tv: Arena4)
Hétfő
2.20: Baltimore Ravens–Buffalo Bills (Tv: Arena4)
Kedd
1.30: Miami Dolphins–Tennessee Titans (Tv: Match4)
2.15: Detroit Lions–Seattle Seahawks (Tv: Arena4)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik