Premier League: Besic érzi, ezt a szerepet még tanulnia kell

Vágólapra másolva!
2015.05.13. 12:56
Az Everton hathetes edzésprogramot szervezett az angol hajléktalan labdarúgók szövetségével (Homeless FA) közösen, ezeken a többi játékos mellett közreműködött a liverpooliak nyáron igazolt bosnyák válogatott légiósa, Muhamed Besic is. A volt fradista ez alkalomból az eddigi angliai tapasztalatairól is beszélt a Liverpool Echónak, többek között azt is elmondta, hogy még tanulnia kell új szerepkörét.

„A Premier League gyorsabb játékot igényel, viszont kilenc hónap alatt hozzászoktam ehhez, a West Bromwich elleni januári meccsen éreztem a fordulópontot – elevenített fel egy fontos pillanatot Muhamed Besic. – De a kezdet nehéz volt. Nem tudok konkrét szituációt említeni, ám például szeptemberben, a Liverpool elleni meccs után nagyon fáradt voltam, holott az ilyesmi korábban ismeretlen volt számomra, az erőnlétem mindig kifogástalan volt.”a West Bromwich elleni januári meccsen éreztem a fordulópontot – elevenített fel egy fontos pillanatot Muhamed Besic. – De a kezdet nehéz volt. Nem tudok konkrét szituációt említeni, ám például szeptemberben, a Liverpool elleni meccs után nagyon fáradt voltam, holott az ilyesmi korábban ismeretlen volt számomra, az erőnlétem mindig kifogástalan volt.”

Besic beszélt arról is, hogy nemcsak a játéktéren, hanem a hétköznapokon, az életstílusban is jelentős változást hozott számára az Angliába költözés – a házi koszt például nagyon hiányzik neki (édesanyja nem kapott angol vízumot).

De vissza a futballhoz! Roberto Martínezre, az Everton menedzserére mély benyomást tett Besic világbajnokságon nyújtott teljesítménye, onnan merítette az ötletet, hogy középső középpályásként szerepeltette.

„Szeretek a védelem közepén játszani, de a menedzser úgy véli, egy sorral előrébb, hatosként jobb vagyok – mondta Besic. – Az idény elején előfordult, hogy kizökkentem a szerepemből, feljebb helyezkedtem a szükségesnél, úgyhogy ezt még tanulnom kell, erre a menedzser szerint az emberfogó középpályás pozíciójában jó alkalom nyílik.”

A helyezkedési kilengés nem a Besic-féle alkati lelkesedés jele? – következett a logikus kérdés.

„De, igen, csakhogy akkor is hiba. Ha középső középpályásként azt gondolod, szabadon előretörhetsz, rossz úton jársz. Menedzserünk ezt minden héten sulykolja is, ám tudtam előre, hogy a tanulási folyamat időigényes lesz.”

S hogy szerinte mitől lett közönségkedvenc a Goodison Parkban?

„Nem tudom. Talán mert a nézők szeretik azokat a játékosokat, akik mindig harcolnak és igyekeznek száz százalékot kiadni magukból. Márpedig én ilyen játékos vagyok.”

A 2013–14-es bajnokságot a Premier League 5. helyén záró Everton szezonja nem sikertörténet: Martínez csapata két fordulóval a zárás előtt csupán a 11. helyen áll. A 22 esztendős Besic 22 mérkőzésen lépett pályára, 15-ször volt tagja a kezdőcsapatnak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik