Tizenegyesek döntöttek, a Manchester City megnyerte az angol Szuperkupát!

D. Á.D. Á.
Vágólapra másolva!
2024.08.10. 18:13
Bernardo Silva a hajrában egyenlített (Fotó: Getty Images)
A Manchester City 1–1-es döntetlen után tizenegyesekkel legyőzte a Manchester Unitedet az angol labdarúgó Szuperkupa-mérkőzésen (Community Shield) a Wembleyben.

 

ANGOL COMMUNITY SHIELD
MANCHESTER UNITED–MANCHESTER CITY 1–1 (0–0) – 11-esekkel 6–7
London, Wembley Stadion. Vezette: Gillett
MAN. UNITED: An. Onana – Dalot, Maguire (Collyer, 59.), J. Evans, L. Martínez – Mount (McTominay, 58.), Casemiro, Mainoo (Garnacho, 59.) – Diallo (Pellistri, 59.), B. Fernandes, Rashford (Sancho, 83.). Menedzser: Erik ten Hag
MAN. CITY: Éderson – R. Lewis, Akanji, R. Dias, Gvardiol (Aké, 90+1.) – O'Reilly (M. Nunes, 63.), Kovacic – Bobb (De Bruyne, 90+1.), McAtee (B. Silva, 80.), Doku (Savio, 63.) – Haaland. Menedzser: Pep Guardiola
Gólszerző: Garnacho (82.), ill. B. Silva (89.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Az új idény felvezetéseként, a szokásoknak megfelelően az angol bajnoki címvédő (Manchester City) és az FA-kupa győztese (Manchester United) csapott össze a Wembleyben az angol Szuperkupa-mérkőzésen. A városi riválisok legutóbbi összecsapása éppen az említett kupadöntő volt, akkor Erik ten Hag fiai 2–1-re nyerni tudtak. 

 

Egyik csapat sem a legerősebb összeállításában lépett pályára, az MU-nál Rasmus Höjlund és Leny Yoro is megsérült a felkészülés során, a Citynél pedig több angol válogatott játékos sem volt bevethető állapotban a nyári Európa-bajnokság után.

Az első félidő derekán Pep Guardiola csapata többször is vezetéshez juthatott volna, előbb Oscar Bobb lőtt nagy helyzetben kapu fölé, majd néhány perccel később James McAtee találta el a jobb kapufát Lisandro Martínez eladott labdája után. Az első fél óra után azért a „vörös ördögök” is mutattak életjeleket, Amad Diallo szép kényszerítőt követően az üres kapu elé érkező Mason Mountnak tálalt volna, de az átadása pontatlanra sikerült. Nem sokkal később Casemiro Marcus Rashfordot hozta helyzetbe, a szélső azonban nyolc méterről a kaput sem találta el.

Az 54. percben Bruno Fernandes Akanji mellett parádésan tekert a bal felső sarokba, az öröme azonban nem tartott sokáig – a partjelző emelte a zászlót, a portugál támadó lesen volt az indítás pillanatában.

Negyedórával a rendes játék vége előtt a meccs legnagyobb helyzetét láthattuk: a csereként beálló Garnacho a teljesen üresen érkező Rashfordhoz játszott, aki ballal, átvétel nélkül passzolt volna a jobb alsó sarokba, de a labda a jobb kapufáról kifelé pattant.

A 82. percben csak megtört a jég: Fernandes szép, külsős átadása nyomán Alejandro Garnacho Ruben Diasra vezette rá a labdát, a tizenhatoshoz érve befelé húzott, majd ballal pontos lövést küldött a bal alsó sarokba, Éderson nem érhetett oda.

Úgy tűnt, az MU kihúzhatja, de a 89. percben Rico Lewis szépen elhúzott a jobb szélen, a beadására pedig tökéletes ütemben érkezett a néhány perce pályán lévő Bernardo Silva, aki közelről Onana kapujába fejelt.

A mérkőzés 1–1-gyel ért véget, jöhettek a tizenegyesek: öt kör után csak Sancho és Silva hibázott, a nyolcadik sorozatban viszont Johnny Evans is rontott, Akanji pedig bevágta, így a Manchester City hódította el az angol Szuperkupát.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik