Csúcsteljesítmény: három világrekord 50 nap alatt

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2023.08.04. 08:21
null
Óriási meglepetés lenne, ha Faith Kipyegont valaki le tudná győzni a budapesti világbajnokságon (Fotó: AFP)
Történelmet akar írni a budapesti világbajnokságon a kenyai Faith Kipyegon, aki a vb-k történetében először nyerhet aranyérmet női 1500 és 5000 méteren egyaránt, ami jelenlegi elképesztő formáját nézve egyáltalán nem lehetetlen.

 

A vb egyik legnagyobb sztárja lehet a kenyai Faith Kipyegon, aki ötven napon belül három világcsúcsot is megdöntött. Előbb június 2-án, Firenzében 3:49.11 perccel győzött 1500 méteren, felülmúlva az etióp Genzebe Dibaba 2015-ös rekordját (3:50.07), majd egy hét múlva a párizsi Gyémánt Liga-viadalon 5000 méteren diadalmaskodott 14:05.20-as idővel, átírva az ugyancsak etióp Letesenbet Gidey alig hároméves csúcsát (14:06.62.). Végül július 21-én, mintegy levezetésként Monacóban vállalt egy mérföldet, amelyen 4:07.64-gyel ért célba, majdnem öt másodpercet faragva a holland Sifan Hassan 2019-es, valaha volt legjobb eredményéből (4:12.33). Jó esélye van, hogy Budapesten is villog majd, ugyanis 1500 és 5000 méteren is elindul, és duplázni szeretne.

Az, hogy az eredetileg terepfutó Kip­yegon 1500 méteren favoritnak számít, nem meglepetés, hiszen 29 évesen igen meggyőző az trófeagyűjteménye ezen a távon: a legutóbbi két olimpián, Rio de Janeiróban és Tokióban sem tudta legyőzni senki, valamint a 2017-es londoni és a tavalyi eugene-i világbajnokságon sem, ezenkívül három évben végzett a Gyémánt Liga-sorozat élén, 2017-ben, 2021-ben és 2022-ben. A 2019-es dohai világbajnokságon ugyan megelőzte a holland Sifan Hassan, de ne feledjük, hogy a kenyai futónő másfél éves kihagyás után csak januárban tért vissza a kislánya születése után, és így is 3:54.22-es kenyai országos csúccsal szerezte meg az ezüstérmet.

A sportoló a magyar fővárosban ráadásul kétszer is vb-történelmet írhat, hiszen még senki sem nyerte meg a női 1500 métert egymás után háromszor, ráadásul a világbajnokságok történetében, a női 5000 méter 1995-ös bevezetése óta senki sem tudott ebben a két versenyszámban egyszerre diadalmaskodni. Faith Kipyegon egyébként nem akárkivel edz együtt, a híres kenyai kaptagati edzőtáborban a maratoni világcsúcstartó Eliud Kipchoge is az edzőpartnerei közé tartozik, valamennyien táncra perdültek Kipyegon világcsúcsainál, és ezt videóra is vették. A budapesti vb után pedig máris ott van előtte a következő cél, az első nő akar lenni, aki egymás után három olimpiai aranyérmet szerez 1500 méteren, és erre jövőre Párizsban minden esélye megvan.

A kvalifikációs listán a legjobb magyar helyezés Vindics-Tóth Lili Annáé, aki így reménykedhet a zöldkártyás indulásban, az idei hazai ranglistát vezető Wagner-Gyürkés Viktória csak 5000 méteren érdekelt, amelyben biztos kijutó helyen áll, Kipyegonnal viszont mindketten találkozhatnak…

A budapesti világbajnokságon már az első nap, augusztus 19-én 13.15-től lemennek a női 1500 méteres síkfutás előfutamai, másnap délután 17.05-től a középdöntők, a döntőre pedig augusztus 22-én 21.30-kor kerül sor a Nemzeti Atlétikai Központban. Korábban az is kiderült, a világbajnokságon mindössze négy számban biztos, hogy nem indul magyar atléta: férfi és női 10 000 méteres futásban, női 3000 méteres akadályfutásban, valamint férfi rúdugrásban.

„Hihetetlen, még mindig nem hiszem el! Nem számítottam kiugró eredményre, hiszen nem a világcsúcsért mentem egyik alkalommal sem, erre bumm, hirtelen már három világrekordom is van. Persze álmodoztam arról, hogy valamikor megdöntöm az ezerötszáz méteres síkfutás világrekordját, de az ötezer méterről és a mérföldről egyáltalán nem, távol állt tőlem, hogy ilyeneken gondolkozzak. Erre alig telik el két hónap, és mind a három megvan. Van már aranyérmem mindenhonnan, és most már a világcsúcs sem hiányzik. Az örökségemen dolgozom most, amit majd hátrahagyok ebben a számban, de ehhez még újabb határokat kell áttörnöm” – Faith KIPYEGON

A legfiatalabb Ingebrigsten most visszavághat
Férfi 1500 méteren izgalmasabb küzdelem várható, egyrészt mert mindenki kíváncsi, mire lesz képes a világbajnoki címvédő brit Jake Wightman, aki tavaly Eugene-ben óriási meglepetésre az utolsó kanyarban előzte meg a legnagyobb favorit norvég Jakob Ingebrigtsent; ő fedett pályás világ- és szabadtéri Európa-csúcstartóként most is fő esélyese a versenyszámnak. Ugyanakkor most is figyelnie kell legnagyobb riválisaira, a kenyai Timothy Cheruiyotra és Abel Kipsangra. Könnyen lehet, hogy a zöldkártya révén magyar indulója is lesz a budapesti vb-nek ezen a távon, a kvalifikációs lista alapján Szögi Istvánnak (SVSE) van erre a legnagyobb esélye.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik