Atlétika: Mátó Sára megújult sérülése után, és készülhet az Eb-re

SZ. Z.SZ. Z.
Vágólapra másolva!
2024.06.01. 12:05
Mátó Sára szédületes futásával kiharcolta a helyét az Eb-csapatban (Fotó: MASZ)
A korábban 400 m gáton korosztályos Eb-ezüstérmes Mátó Sára az elmúlt évek viszontagságai után május végén hatalmas egyéni csúcsot futva kvalifikálta magát a római Európa-bajnokságra.

Sokan már leírták őt, de Mátó Sára a Magyar Nagydíj-sorozat vasárnapi, budapesti versenyén ismét bizonyította kivételes tehetségét. A Continental Tour Bronz fokozatú viadalán 55.49 másodperces új egyéni csúccsal nyerte meg a 400 méteres gátfutást. A 23 éves versenyző hatalmasat javított élete legjobbján, a 76 századmásodperc ezen a szinten soknak számít.

„Titkon szerettem volna egy 55.8-cal kezdődő időt futni, de azt is csak a szezon vége felé láttam reálisnak. Nagyon régóta vártam már egy olyan eredményre, amire a célba érkezés után azt mondhatom, hogy »hűha«. Ez a mostani ilyen, megérte küzdeni, hogy utolérjem magam az életben, és eljussak erre a szintre” – mondta a fiatal magyar atléta, aki ezzel a futásával teljesítette a római Európa-bajnokság kvalifikációs szintjét.

Karrierje ígéretesen indult, a 2019-es U20-as Európa-bajnokságon ezüstérmes lett a korszakos tehetség, Femke Bol mögött. Kettejük pályafutása nem sokkal később teljesen más irányt vett, a holland nagyon hamar szupersztárrá vált, a 400 méter fedett pályás világrekordere és világbajnoka lett, és a tavalyi budapesti vb-n is két aranyérmet szerzett. Mátó 2021-ben még 56.71-re javította a szám korosztályos magyar csúcsát, aztán fejlődése megrekedt.

„Több külső körülmény is közrejátszott abban, hogy ne tudjak előrelépni. Minél hosszabb ideig tart egy rossz időszak, az idegrendszer annál inkább megjegyzi a rosszat. Nagyon sok munkám van benne, hogy kijöttem a mélységből. Több helyről kaptam segítséget, változtattam az életstílusomon, elkezdtem jógázni, és sikerült jó egyesületet választani. Kovács Zoltán és a MATE-GEAC kihúzott a gödörből, amiért hálás vagyok” – beszélt a nehézségeiről és a kilábalásról.

Saját bevallása szerint nem feküdt neki előző trénere, Loren Seagrave sprintközpontú edzésprogramja, amiben rendkívül peches módon megsérült, Kovács Zoltán emberi és szakmai elképzelései közelebb állnak hozzá.

Az újonnan vett lendülettel szeretne tovább zárkózni a nemzetközi élmezőnyhöz, amire már alig egy hét múlva, a római Európa-bajnokságon lehetősége lesz. Az olimpiáról még nem tett le, ha sikerül stabilizálni az 55-tel kezdődő időket, bekerülhet a 40 közé a kvalifikációs ranglistán. Mátó a következő években szeretné az 55-ös határt elérni, ami már a továbbjutáshoz is elég lehet a világeseményeken.  

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik