Nem hiába bízott Kiss Balázsban Atlanta előtt a Sports Illustrated – ötkarikás történetek

GY. F.GY. F.
Vágólapra másolva!
2024.07.02. 10:24
Kiss Balázs (Fotó: Getty Images)
A párizsi játékok kezdetéig sorozatunkban száz olimpiai történetet elevenítünk fel.

KELLEMES MEGLEPETÉS VOLT az 1996-os atlantai játékokon Kiss Balázs aranyérme, mert nehézatlétánk nem volt igazán szem előtt és nem is nyert felnőttvilágversenyt korábban – utóbbit figyelembe véve talán éppen Párizsban jön el Halász Bence ideje… A neves amerikai lap, a Sports Illustrated bízott benne, előzetes esélylatolgatásában a második helyre tette, szerencsére ezt is sikerült túlszárnyalnia.

A 28 éve lezajlott esemény idején 24 éves, az Egyesült Államokban tanuló kalapácsvető 1995 áprilisában 81.94 méteres országos csúccsal rukkolt ki, amelyet június végén 82.10-re javított. Ezek után talán némi csalódást okozott, hogy a göteborgi világbajnokságon csak negyedik lett, viszont a formája nem hanyatlott, a honi rekordot 82.56 méterre emelte (a jelenlegi legjobb eredményt 2003-ban érte el Annus Adrián 84.19-cel), majd a szezon végén Fukuokában megnyerte az universiadét.

Az 1996-os ötkarikás játékokra újra remek dobásokkal hangolt, de arra nem vehettünk mérget, hogy élesben is messzire repül majd a több mint hét kilós sportszer. Atlantában már az első sorozat után vezetett, a másodikban javított (hiába előzte meg rövid időre a német Heinz Weis), aztán a harmadikban megerősítette az első helyét 81.24 méteres dobásával. Aranyérme egy kísérlet után került igazán veszélybe: az első három sorozatot a holtversenyes nyolcadik helyen túlélő amerikai Lance Deal 81.12-ig jutott a hatodik próbálkozásával, Kiss Balázs azt hitte, oda a győzelme (a Magyar Televíziónak azt mondta, mintha egy pillanatra kést döftek volna a szívébe), de a mérés után megnyugodhatott, aztán futhatta a tiszteletkört a másik két dobogóssal (a harmadik az ukrán Olekszandr Krikun lett) – Veszprém későbbi díszpolgára, az akcentusa miatt zrikált, mosolygós, vidám sportoló a város első olimpiai bajnoka lett.

Pályafutása későbbi szakaszában Kiss Balázs már nem ért el ekkora sikert: az 1997-es athéni világbajnokságon negyedik lett, egy évvel később a hazai Európa-bajnokságon Gécsek Tibor mögött második, a sydney-i olimpián sérülése miatt nem indulhatott, 2001-ben világbajnoki hatodik, 2002-ben Eb-negyedik – majd 2004 nyarán visszavonult. Idén június másodikán beiktatták őt az amerikai egyetemi atlétikai Hírességek Csarnokába.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik