Takács Boglárka Gyémánt Liga-futamot nyert 200 méteres síkfutásban

SZ. Z.SZ. Z.
Vágólapra másolva!
2024.08.22. 22:16
Takács Boglárka (középen) fantasztikusan futott Lausanne-ban (Fotó: Árvai Károly, archív)
Már a 11. állomásán is túl van az idei Gyémánt Liga-sorozat, csütörtök este Lausanne-ban a párizsi olimpia legnagyobb sztárjai mellett Takács Boglárka is kitett magért.

 

Hol máshol rendezhették volna az ötkarikás játékok utáni első Gyémánt Liga-versenyt, mint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság központjában, Lausanne-ban? A Genfi-tó partján a rajongók már szerdán hatalmas teljesítménynek lehettek a szemtanúi. A párizsi olimpián világcsúccsal diadalmaskodó rúdugró, Armand Duplantis ezúttal 615 centiméterre tornászta fel magát az újabb győzelemért és a versenycsúcsért.

Utóbbiból csütörtökön sem volt hiány, a 800 méter olimpiai bajnoka, Emmanuel Wanyonyi egyenesen a világrekordot próbálta megdönteni, de David Rudisha 1:40.91-es ideje ezt a versenyt még „túlélte”. A 20 éves kenyai 1:41.11-gyel így is minden idők negyedik legjobb kétkörös eredményét érte el. Vasárnap Lengyelországban jöhet az újabb kísérlet!

A Párizsban meglepetéssikert arató Cole Hocker ezúttal nem bírt Jakob Ingebrigtsennel 1500 méteren. A norvégok sztárja nem adott esélyt amerikai riválisának, 2023 után ismét ő nyert ezen a helyszínen, 3:27.83-mal. Hozzá hasonlóan versenycsúccsal győzött 3000 méteren Diribe Welteji is (8:21.50).

Daryll Neita, Sha’Carri Richardson, Gina Bass-Bittaye, Patrizia van der Weken és Julien Alfred után Dina Asher-Smith is feliratkozott a győztesek listájára női 100 méteren, azaz továbbra sem tudott senki duplázni a szezonban.

Jasmine Camacho-Quinn ugyan Párizsban nem tudta megvédeni a címét, most 12.35-tel beállította idei legjobbját 100 m gáton. A 110 m gát egyeduralkodója, Grant Holloway sokáig a rá jellemző lazasággal száguldott a gátak felett, aztán az utolsóba belerúgott, ezért Rasheed Broadbell legyőzte őt. Femke Bol bizonyította, hogy az ő szintjén gyengébben sikerült 400 méter gátas olimpiai finálé csak apró kisiklás volt: 52.25-ös teljesítményével, versenycsúccsal fölényes sikert aratott.

A női 200 méter nem Gyémánt Liga-számként szerepelt ezen a viadalon, mégis óriási tett, hogy Takács Boglárka megnyerte. A fiatal magyar sprinter 22.76-ot futott, alig öt századdal maradt el saját országos csúcsától. Mögötte a német 4x100-as váltóval 2022-ben Európa-bajnok Jessica-Bianca Wessolly végzett 22.83-mal, harmadikként pedig az a Tasa Jiya jött be 22.93-mal, aki az idei, római Eb-n szerzett bronzérmet a holland 4x100-as váltó tagjaként.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik