A bajnokság kész, jön a Bajnokok Ligája!

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2005.04.04. 20:56
Címkék
Ha csak a neveket nézzük, a negyeddöntő két legkevésbé híres együttese találkozik Lyonban. Ha a nemzetközi porondon nyert trófeákat vesszük, a négyből ez a párharc a legszegényebb, hiszen a Lyonnak még nincs serlege (egyedüliként a nyolcban lévő alakulatok közül), és a PSV is csak egy-egy BEK-, illetve UEFA-kupa-diadallal büszkélkedhet.
Ha a pillanatnyi formákat, a honi bajnokságban elfoglalt helyezést, illetve az előny nagyságát nézzük, akkor viszont nincs jobb ütközet a Lyon- PSV-nél, hiszen a hazaiak 13 ponttal vezetik a Ligue 1-et, a vendégek 10-zel a Holland Casino Eredivisie-t. Azaz elég nagy bizonyossággal kijelenthető, ez a két gárda az ősszel is ott lesz a BL színpadán.

További hasonlóság a két csa-pat között, hogy Lyonban és Eindhovenen is főszerepet osztanak a brazil légiósokra, a hátsó alakzatot például mindkét gárdánál dél-amerikai klasszis dirigálja. A Lyonban ez már nem újdonság, hiszen korábban évekig Edmílson volt a főnök, csakhogy ő tavaly nyáron Barcelonába szerződött, így Cris kezébe került a marsallbot. Arra azonban senki sem számított, hogy ilyen gyorsan beilleszkedik, Paul Le Guen vezetőedző szerint például akkora sebességgel, hogy a világbajnok bekk távozásán talán még csak rágódni sem volt ideje a háromszoros francia bajnoknak. "Mindent nagyon egyszerűen hajt végre, de nagyon magabiztos, és sohasem hibázik. Ô a legjobb védő Franciaországban" - méltatta kollégáját a balhátvéd Abidal.

Cris (3) már az elsô idényében a Lyon hátsó alakzatának vezére lett
Cris (3) már az elsô idényében a Lyon hátsó alakzatának vezére lett
Cris (3) már az elsô idényében a Lyon hátsó alakzatának vezére lett
Az eindhovenieknél szintén új arc, Alex áll a védelem tengelyében, aki robusztus termete mellett gólerősségével is tekintélyt követel magának. A Guus Hiddink mester által néha Tankként emlegetett bekk már francia csapat ellen is letette a névjegyét, az előző körben, a Monaco elleni nyolcaddöntő első felvonásán ő szerezte a PSV győztes gólját. (A visszavágón "csak" hibátlan játékkal járult hozzá a holland egylet első, francia csapat otthonában elért sikeréhez.)

Persze, nem csupán miattuk lehetne a meccs egyik hivatalos nyelvévé minősíteni a portugált, lyoni részről még Cacapa, Juninho Pernambucano és Nilmar, eindhoveni oldalról pedig Robert és Gomes is a brazil kontingenst erősíti. Közülük Juninho Pernambucanótól már hagyományosan megszokhattuk, hogy főszerepet követel magának, a vetélytárstól viszont Gomes kapus előszöt igazolhatja nagy nyilvánosság előtt a képességeit. Alighanem lesz dolga bőven, hiszen a Lyon lenyűgöző támadógépezete a Stade Gerlandban eddig nem fogta vissza magát, két gólnál kevesebbet még egyszer sem termelt. Azt a kettőt a Manchester United ellen hozta össze, az csak döntetlenre volt elég, a későbbiekben a Fenerbahcénak hintett négyes, a Spartának vágott ötös, illetve a Werdernek "átnyújtott" hetes viszont kivétel nélkül elég volt a győzelemhez.

Május 25-én kidrül, melyik csapat emelheti magasba az áhított trófeát
Május 25-én kidrül, melyik csapat emelheti magasba az áhított trófeát
Május 25-én kidrül, melyik csapat emelheti magasba az áhított trófeát

Ráadásul a Lyon első sora pihenten léphet pályára, hiszen Le Guen a Lens elleni bajnokin Sylvain Wiltord és Sidney Govou szolgálataitól is eltekintett. "A találkozó egyértelműen a Bajnokok Ligája-felkészülésünket szolgálta, taktikai elemeket is gyakorolhattunk. Nyerni akartunk, de úgy, hogy tartalékoljunk az erőnkből keddre - adott magyarázatot a picit felforgatott összeállításra Jean-Michel Aulas klubelnök. - Az előző szezonban negyeddöntősök voltunk, a mostani előtt azt mondtam, jobbak leszünk, mint legutóbb. Ezen legalább az elődöntőbe jutást értettem. Azt hiszem, eddig jól haladunk. Elsőként jutottunk be a nyolcaddöntőbe, a miénk a legjobb támadósor, önbizalommal telve, de sokkal tapasztaltabban futballozunk, mint tavaly."

És ha ez valakinek még kevés lenne, Le Guen elárult még egy mentsvárat. "Megvan Deschamps (a PSV által elbúcsúztatott Monaco edzője - a szerk.) mobilszáma, és fel is fogom hívni. Akárcsak a mi csapatunk, a PSV sem igazán vonzó a média számára, ez azonban nem téveszthet meg bennünket, mert tudjuk, hogy erős, tapasztalt csapat, amelynek sok válogatott játékosa van. Tiszteljük őket" - mondta Le Guen.

Lyon-PSV
Lyon, 20.45
V: Collina (olasz)
A várható kezdőcsapatok:
LYON: Coupet - Réveillére, Cris, Cacapa, Abidal - Juninho Pernambucano, Essien, Diarra - Malouda, Wiltord, Govou
PSV: Gomes - Ooijer, Alex, Bouma, Li Jung Pjo - Van Bommel, Vogel, Cocu - Pak Dzsi Szung, Vennegoor of Hesselink, Farfán

Szavazás

Ki nyeri a Bajnokok Ligáját?

Ki nyeri a Bajnokok Ligáját?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik