Liverpool: megint egy CSZKA

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2005.08.25. 22:06
Címkék
Péntek este a monacói II. Lajos Stadionban az Európai Szuperkupáért megütköző Liverpool és CSZKA Moszkva csatájával megkezdődik az európai kupaszezon "érdemi" része. Ezen mérkőzés után, némi "válogatott lélegzetvételt" követően pedig elindul a harc a Bajnokok Ligája ésaz UEFA-kupa főtábláján.
Daniel Carvalho (elöl) okozhatja a legtöbb fejfájást a Liverpool védôinek
Daniel Carvalho (elöl) okozhatja a legtöbb fejfájást a Liverpool védôinek
Daniel Carvalho (elöl) okozhatja a legtöbb fejfájást a Liverpool védôinek
Daniel Carvalho (elöl) okozhatja a legtöbb fejfájást a Liverpool védôinek
Daniel Carvalho (elöl) okozhatja a legtöbb fejfájást a Liverpool védôinek
Daniel Carvalho (elöl) okozhatja a legtöbb fejfájást a Liverpool védôinek
Akárhogy alakul az Európai Szuperkupa-mérkőzés, a Liverpool feltétlenül rekordot állít fel a szereplésével. Ez lesz ugyanis a 12. alkalom, hogy egy angol klub részt vesz az 1972 óta létező (de a hetvenes-nyolcvanas években háromszor elmaradó) eseményen.

Mi több, ha a "vörösök" 1977 és 2001 után ismét nyernek, felzárkóznak a háromszoros győztes Ajax mellé, s már csak a Milan fog előttük állni, négy sikerével. Ezzel szemben a CSZKA Moszkva - első orosz nemzetközikupa-győztes lévén - elsőként képviselheti országát az 1998 óta hagyományosan a monacói II. Lajos Stadionban rendezett meccsen.

A Liverpool mostani ellenfelének "testvércsapata", a bolgár CSZKA elleni BL-selejtező visszavágóján erősen visszafogott teljesítményt nyújtott, Rafael Benítez szerint azért, mert a két összecsapás között csak két nap van. Ehhez képest a jól értesültek szerint a Liverpool nagyjából ugyanabban az összeállításban fog kezdeni, mint szerdán, vagyis megint szóhoz juthatnak olyan, egyébként jobbára mellőzött futballisták, mint Stephen Warnock, Darren Potter vagy a spanyol Josemi. Az szinte bizonyos, hogy Steven Gerrard nem léphet pályára, mert kisebb vádlisérülést szenvedett a Sunderland elleni bajnokin.

Márpedig nélküle eddig nem volt túl ütőképes a BL-címvédő, amely ebben az évadban már a kilencedik tétmeccsére készül.

Fontos hiányzók az ottani szezon második felében járó oroszoknál is lesznek: első helyen a horvát középpályás, Ivica Olic említendő, de megérezheti a csapat a Sporting elleni UEFA-kupa-döntőn remeklő brazil támadó, Vágner Love távollétét is - mindketten sérüléssel bajlódnak. Igaz, Szergej Szamogyin viszont újra bevethető, mivel felépült egy kellemetlen medúzacsípésből.

Valerij Gazzajev együttese ettől függetlenül nincs híján az optimizmusnak. A brazil játékmester, Daniel Carvalho például a következőket mondta, amikor az esélyekről kérdezték: "Száz százalékot adok magunknak. A menetelésünk során igazi győztesekké kovácsolódtunk. Olyan játékosokból áll a csapatunk, akik bíznak az erejükben" - tette hozzá a Szport Ekszpressz nevű sportlapnak adott interjúban.

Megjegyzendő, az orosz bajnokságban a CSZKA jelenleg csupán a második helyen áll, a BL-ből épp a minap a Rapid által kiejtett Lokomotiv mögött.

Az előkészületeket valamelyest megzavarta, hogy kiderült, mintegy ötszáz belépőjegynek lába kélt. Az UEFA figyelmeztette a feltehetően a feketepiacon értékesített tikettek tulajdonosait, hogy nem fogják beengedni őket a stadionba.

Mindez azért érdekes, mert a Szuperkupa-találkozókon általában nem szokott megtelni a monacói aréna.

Európai Szuperkupa-mérkőzés
LIVERPOOL (angol)-CSZKA Moszkva (orosz)
Monaco, 20.45
V: Temmink (holland)
A várható kezdőcsapatok:
LIVERPOOL: Carson - Finnan, Hyypiä, Josemi, Riise - Potter, Hamann, Sissoko, Warnock - D. Cissé, Morientes
CSZKA MOSZKVA: Akinfejev - V. Berezuckij, Ignasevics, A. Berezuc-kij, Odiah - Aldonyin, Rahimics, Zsirkov, Huszev - Daniel Carvalho, Szamogyin

A legutóbbi tíz döntő
1995 Ajax-Zaragoza 1-1, 4-0
1996 Juventus-Paris SG 6-1, 3-1
1997 Barcelona-Dortmund 2-0, 1-1
1998 Chelsea-Real Madrid 1-0
1999 Lazio-Manchester United 1-0
2000 Galatasaray-Real Madrid 2-1
2001 Liverpool-Bayern München 3-2
2002 Real Madrid-Feyenoord 3-1
2003 Milan-Porto 1-0
2004 Valencia-Porto 2-1 ---- Csütörtökön a Bajnokok Ligája-gála keretében átadták az előző kupaidény legjobbjainak járó díjakat. A szavazáson két-két angol és brazil, valamint egy cseh labdarúgó végzett kategóriája első helyén.

A legértékesebb díjat, az amerikai mintára MVP-nek (a legértékesebb játékos) keresztelt elismerést - cseppet sem meglepő módon - Steven Gerrard, a BL-győztes Liverpool kapitánya kapta meg.

Az már most biztosra vehető, hogy a Mersey partján nevelkedő, csak a "vörösök" mezében pályára lépő klasszis a klub legendái közé kerül - teljesen megérdemelten. Ô volt az, aki a GAK elleni selejtezőn a góljaival a főtáblára segítette az együttest, a csoportkörből az utolsó fordulóban, az Olympiakosz elleni ütközet 86. percében szerzett góljával lépett tovább a Pool, a jutalomjáték viszont csak azután következett. A döntőig ugyan sérülések miatt két meccset is kihagyott, az isztambuli finálé feltámadása viszont alapvetően az ő nevéhez köthető.

Amikor a Milan már 3-0-ra vezetett, sokan egy lyukas garast sem adtak volna a Liverpool győzelméért. Gerrard azonban fejelt egy gólt, de nem is igazán ezzel jelezte, csapata kész a fordításra. Rohant vissza, közben integett a közönségnek: "Gyerünk, buzdítsatok, együtt még sikerülhet!"

Sikerült. A modern labdarúgás egyik legnagyobb visszatérését produkálva a Pool tizenegyesekkel megnyerte a serleget, azt meg aligha kell magyarázni, miért a legjobb csapat legjobb játékosát illeti meg az MVP-díj.

De lehet, hogy az idén nem ez lesz az utolsó egyéni elismerése. Gyanítható, az Aranylabdáért is versenyben lesz… ----
Visszahívott ügyvezetô

A találkozó elôtt érkezett a hír: a Soproni Postás nôi kosárlabdacsapatát működtetô gazdasági társaság visszahívta ügyvezetôi posztjáról a klubnál évtizedek óta tevékenykedô Németh Emilt. Az információt maga az érintett is megerôsítette, ennek ellenére nagyon boldog volt, hogy a soproni csapat megnyerte a rangadót. Leváltása viszont érdekes fejlemény – kérdés: mi van a döntés hátterében…?
A legjobb kapus: Petr Cech
Még csak 23 éves, de máris őt tartják a kontinens egyik legjobb, legmegbízhatóbb kapusának. Az előző BL-idényben a Chelsea 12 meccséből 11-en ő védett végig (Cudicini csak a PSG elleni csoportmeccsen helyettesítette), és csak a Porto, a Barcelona, valamint a Bayern München tudta egynél többször megadásra kényszeríteni. Ahhoz képest, hogy az általános iskolai csapatban még csatárként szerepelt, minimum szép ívű karrier. Olyan karrier, amely a Viktoria Plzen, a Blsany, a Sparta és a Rennes csapatán keresztül vezetett Londonig. A rá 10.3 millió eurót áldozó Chelsea-nél egyértelműen ő az első számú kapus, még úgy is, hogy Carlo Cudicini kiegyensúlyozottan védte végig a Cech-éra előtti utolsó, a 2003-2004-es évadot. Aztán jött Cech, vele a Chelsea odahaza korlátlan úr volt, és Európában is csak a Liverpool tudott az útjába állni.

A legjobb védő: John Terry
Néhány hónapon belül a mostani már a második egyéni elismerése, hiszen a tavasszal a hivatásos futballisták szavazatai alapján ő lett az év játékosa az angol Premier League-ben. Akárcsak csapattársa, Cech, ő is egy mérkőzést hagyott ki a BL-ben, szintén a PSG ellenit, amelyen José Mourinho vezetőedző előszeretettel pihentette a legjobbjait. Azon egy meccstől eltekintve viszont a pályán töltötte a Chelsea további 11 mérkőzésének 990 percét, ráadásul a rá jellemző módon nem csupán a saját, hanem az ellenfél kapuja előtt is tüsténkedett. Az első három fordulóban, a PSG, a Porto és a CSZKA Moszkva ellen is gólt szerzett, majd a Barcelona elleni nyolcaddöntőben is beköszönt. Emellett az általa vezényelt védelem ugyancsak négyszer "nullázta" le aktuális riválisát (az ötödik "góltalan" Chelsea-meccsen Terry nem játszott), ennél pedig nehéz többet kívánni.

A legjobb középpályás: Kaká
A Juventusnak nem kellett (Luciano Moggi általános igazgató szerint ilyen névvel az ő klubja senkit sem vesz meg), a Milannál meg 2003 nyara óta áldják az eszüket, hogy sikerült megegyezniük az akkor inkább még ígéretnek számító brazillal. Az olasz klub megfigyelője 2000-ben bukkant rá a csiszolódó gyémántra, akivel aztán az 1994-es világbajnok Leonardo fűzte szorosabbra a viszonyt, és 2003-ban létrejött az egyezség. Igen ám, de ezt Kaká idejekorán kifecsegte, így az eredetileg tervezett 2004 helyett már egy évvel korábban Európába költöztette őt a Milan. Az irányító egy év alatt mindenkit maga mellé állított, 2004-ben ő volt a Serie A legjobb külföldi játékosa, a Milan vele eddig egy-egy bajnoki címet és Olasz Szuperkupa-győzelmet könyvelhetett el. Az előző BL-szezonban a Milan összes (13) meccsén pályára lépett, 1091 perc alatt két góllal és öt gólpasszal járult hozzá a második helyhez.

A legjobb támadó: Ronaldinho
Lassan már csak az Aranylabda és a BL-siker hiányzik napjaink egyik legjobb és legnépszerűbb játékosának kollekciójából. Ronaldinho ismét remek szezont zárt, a nemzetközi porondon például úgy lett csapata holtversenyben legeredményeseb játékosa négy góllal, hogy Samuel Eto’óval ellentétben ő nem az abszolút frontvonalban, hanem egy sorral hátrébb futballozott. A négy találatából egyre alighanem még évekig emlékezni fognak: a Chelsea elleni negyeddöntő visszavágóján, a Stamford Bridgeen a hazaiak 3-1-es vezetésénél, a Chelsea tizenhatosán belül, álló helyből, spiccel csodálatos gólt rúgott - többek között a BL legjobb kapusának megválasztott Cech, illetve a BL legjobb bekkjének bizonyuló Terry ámuló tekintetétől kísérve. Aztán a végén mégis az angolok örülhettek - Terry gólja után…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik