Csata a hidegben a Grasshoppersszel, hidegháború az Ajaxszal

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2009.11.24. 12:51
null
Lisztes gólt lőtt a Grasshoppersnek (Fotó: MTI)
Címkék
Két héttel a Real elleni bravúr után és egy héttel a Grasshoppers Üllői úti fogadása előtt kellemetlen hírt kaptak a Ferencváros vezetői: az Ajax elleni amszterdami találkozóra a holland klub nem engedi be az FTC szurkolóit, s erről értesítette az UEFA-t is.

Szeretné átélni újra a klasszikus mérkőzést? Szöveges tudósításunkat ide kattintva tekintheti meg! 

Még a nemzetközi szövetségben is értetlenül álltak az eset előtt, Salvatore Cuccu azt hangsúlyozta, hogy a két egyesületnek meg kell egyeznie a vendégszurkolók fogadását illetően (a befogadóképesség 10 százaléka illeti a vendéget), bár holland részről elszántak voltak, az esetleges szankciót is vállalták. Az FTC ekkor még nem kapott hivatalos értesítést, de a vezetőség hangoztatta: a szurkolók a Fradi-pályán kivetítőn ingyen megnézhetik a december 6-i meccset.

 HOROGKERESZT MADRIDBAN
 

Az FTC–Grasshoppers mérkőzéssel egy időben játszották a Real Madrid–Ajax (0–2) meccset. A találkozó alatt a tévéközvetítés során is jól kivehetően az egyik kapu mögött horogkeresztes zászlót tartott egy szurkoló. Az Esti Hírlap olvasója megörökítette a jelenetet, s bevitte a szerkesztőségbe, mondván, ha rasszista jelképek magyar pályán való megjelenése ellen tiltakozunk, akkor vegyük észre az Európa más stadionjaiban felbukkanó rasszista megnyilvánulásokat is. Magam akkor a lap sportrovatánál dolgoztam, s a következő kérdéseket intéztük faxon az Ajax sajtófőnökéhez, David Endthez:

1. Észrevették-e az egyébként kiváló érzékszervekkel rendelkező hollandok a zászlót, s ha igen, tesznek-e panaszt az UEFA-nál?

2. Ha észrevették, de nem protestálnak az európai szövetségnél, hoznak-e olyan határozatot egy esetleges jövőbeni Ajax–Real mérkőzés kapcsán, hogy a madridi szurkolóknak nem adnak jegyet az amszterdami találkozóra?

3. Ha az eddig másokat kirekesztéssel vádoló hollandok kirekesztik a spanyol drukkereket az amszterdami Olimpiai Stadionból, vajon nem hívják-e ki Európa nagy klubjainak a haragját? S ez utóbbi vajon milyen következményekkel járhat?

4. Kaptak-e már tiltakozó levelet Johan Cruyfftól, a háromszoros aranylabdástól, aki a Marca című spanyol napilapnak írt holland tiltakozó levél alá nevét egy csuklómozdulattal alákanyarította?

Válasz azóta sem érkezett, s ennek nem valószínű, hogy az az oka, hogy az Esti Hírlap 1997-ben megszűnt… Most is csak azt tudom írni, mint az 1995. november 24-én megjelent lapszám 14. oldalán: „Lehet persze, hogy a vendégek nem vették észre a zászlót, de az is lehet, inkább elfordították a fejüket, mert eszükbe jutott, a Reallal ujjat húzni kockázatosabb dolog, mint a Fradival. Még az is előfordulhat, hogy kirekesztik a kirekesztőt...”

Ez persze a Fradi-szurkolók egy részét nem menti fel. De a kettős mércét sem indokolja semmi.

Dr. Szívós István, a klub elnöke mélységes felháborodásának adott hangot, Novák Dezső edző pedig kijelentette, a Ferencvárost ilyen eszközökkel sem lehet leírni. Az egyik utazási iroda vezetője odáig ment, hogy garantálta, a hollandok bármit találnak ki, igenis szerez belépőt… A sportnapilap feltette a kérdést Mucha Józsefnek, hogy Jámbor László, aki Louis van Gaal segítője, miért nem segít abban, hogy a hollandok ne legyenek bosszúra éhesek? Az egykori Fradi-játékos azt válaszolta, szerinte Jámbor az egyike azoknak, akik szítják a tüzet…  

Ezek után talán nem meglepő, hogy az NB I 13. fordulójában a Pécs 1–0-ra legyőzte a Fradit. Bizonyos Dárdai Pál 7-es osztályzatot kapott a Nemzeti Sport tudósítójától. Az eredmény ellenére a Grasshoppers megfigyelője biztos volt abban, hogy a Fradi a „szöcskék” ellen többet nyújt majd,  de kifejtette, a svájciak győzelmi reményekkel érkeznek Budapestre. Ez persze furcsának tűnt, hiszen a zöld-fehérek az idegenbeli BL-nyitányon 3–0-ra lemosták ellenfelüket, s ilyenkor magyar szurkoló hajlamos azt hinni, hogy kolbászból van a kerítés. Futballnyelvre lefordítva ez annyit jelent, hogy „ezeket” oda-vissza megverjük…

Mindeközben az FTC–Grasshoppers mérkőzés napjának délutánján – nyilván ez az időpont a legalkalmasabb az ilyesfajta hírek közlésére… – Thomas Kurth, az UEFA versenybizottságának elnöke telefonon közölte, a szövetség elfogadta az Ajax beadványát, így a holland BL-győztes egyetlen jegyet sem biztosít a Fradi szurkolóinak. A tisztségviselő azért jelezte: az UEFA nem azonosul a döntéssel… Még az is elhangzott, hogy írásbeli szerződés nem lévén arról, hány jegyet biztosít a két klub egymásnak, csupán szóbeli megegyezés történt –- az Ajax döntése jogilag támadhatatlan, ugyanakkor a VIP-belépőkre nem vonatkozik.

A pontvesztés azonban nem fogható a hidegháborúra, s arra sem, hogy téliesre fordult az időjárás, azaz hidegben csatáztak a csapatok... Ellenben a zöld-fehérek hagyták ugrálni a „szöcskéket”, az ellenfél mindhárom gólja fejesből született. Félidőben még az FTC vezetett, de el kell ismerni, a második játékrészben a svájciak jobbak voltak, Nestor Subiat, az argentin származású svájci csatár a végén elmondhatta magáról, nemcsak válogatott mezben, de a Grasshoppers színeiben is szerzett gólt a magyarok ellen. A találkozó vége előtt Nyilas Elek büntetőből egyenlített. Akkor még két dolgot nem tudtunk: hogy 14 évet kell várni a következő BL-szereplésre, amelyben már egy döntetlen is a bravúr kategóriájába tartozna… A Fradi-szurkolók viszont egy dologban biztosak lehettek, mégpedig abban, hogy nem utaznak Amszterdamba.

Simon Tibor, aki vállműtétje után még lábadozott, kimondottan dühös volt a döntetlen miatt: „Annak örülök, hogy eddig már öt pontot szereztünk, de akár már kilencnél is tarthatnánk. Kár a Real elleni egy egyért! Ha egy nullal kihúzzuk, állítom, hogy a Grasshoppers ellen is győzünk, és akkor továbblépünk a csoportból." Valóban ritka az, ha egy csapat hazai pályán három gólt szerez, és mégsem győz. Hrutka János arról panaszkodott, hogy úgy kaptak három gólt, hogy a svájciaknak szinte alig volt helyzetük. „Ettől függetlenül el kell ismernem, hogy mi sem érdemeltünk győzelmet. Pedig szinte biztosra vettem, hogy újra megverjük a Grasshopperst."  Vincze Ottó csereként állt be, de önkritikus volt: „Sajnálom, hogy nem tudtam megismételni zürichi góljaimat."

A TALÁLKOZÓ ÖSSZEFOGLALÓJA VIDEÓN
 

 

Két nappal a meccs után az FTC közleményben értesítette szurkolóit, hogy saját érdekükben ne utazzanak ki az Ajax elleni találkozóra. Deák László ügyvezető elnökhelyettes pedig bejelentette,  a vezetők nem vesznek részt protokolláris rendezvényen, még kapcsolatba sem óhajtanak kerülni a holland vezetőkkel és újságírókkal, továbbá a szponzorok nem utaznak ki. Az egyesület 29 újságírót delegál a kinti mérkőzésre. Az egyesület szigorú hangvételű levelet írt az Ajaxnak és az UEFA-nak – más kérdés, hogy ennek nem volt foganata.

 

„NEM TUDTAM, HOGY FIGYELNEK”
 

A magyar csapat legjobbja Lisztes Krisztián volt. Ő szerezte a Fradi második gólját, remekül élt a nehéz talajon. „Zoran Kuntics egy lövőcsel után lepasszolta a labdát, és 10-12 méterről, laposan a hosszú sarokba lőttem. Nem volt nagy gól, de roppant fontos, mert újra vezettünk. Az első félidőben nem játszottunk rosszul, de az első gólunkra rögtön jött a svájci válasz. Vezetéssel vonultunk a szünetre, de a vendégek rögtön egyenlítettek, ez megfogott minket. A Grasshoppers a második félidőben jobban játszott, szerencsére Nyilas Elek berúgta a vele szemben elkövetett szabálytalanságért megítélt 11-est – mondta 14 év távlatából Lisztes, aki hozzátette, ez volt az a mérkőzés, amelyre esélyesként futott ki az FTC. – A csapat győzelemmel akart búcsúzni a közönségtől. Noha még matematikai esély volt a továbbjutásra, ezzel nem foglalkoztunk, viszont kár, hogy a győzelem elmaradt. Ezért aztán maradt bennem hiányérzet, hiába ment jól a játék a csúszós talajon.”

 

A mérkőzésen jelen volt Klaus Fringer, a VfB Stuttgart akkori vezetőedzője, de erről Lisztes nem szerzett tudomást. A középpályásnak 1996. július 1-jétől élő szerződése volt a német klubbal. A tréner azt nyilatkozta, Lisztesnek a Ferencvárosban nincsenek igazi társai, „éppen ezért nem tenne jót neki, ha a következő idényben is a Fradiban játszana”. Nos, az 1996–1997-es bajnokságot még a zöld-fehéreknél kezdte. „Nem volt szokatlan, hogy úgy figyeltek, hogy nem tudtam róla. Fringert egyébként nem ismertem, mert később edzőváltás volt a Stuttgartnál. Az 1996-os, Newcastle elleni UEFA-kupa-meccsek után gyorsultak fel a velem kapcsolatos események – emlékezett Lisztes Krisztián.             

 

LABDARÚGÓ BAJNOKOK LIGÁJA, 1995–1996
FŐTÁBLA, D-CSOPORT, 5. MÉRKŐZÉS, 1995. november 22.
Ferencváros–Grasshoppers 3–3 (2–1)
Üllői út, 16 000 néző. Vezette: K. M. Nielsen (dán)
Ferencváros: Hajdu – Hrutka – Szűcs, Keller – Nyilas, Albert (Nagy, 66.), Kuznyecov, Lisztes, Kecskés (Vincze, 66.) – Kuntics, Kopunovics (Zavadszky, 82.)
Vezetőedző: Novák Dezső
Grasshoppers: Foletti – Haas, Vega, Gren, Gämperle – Lombardo, Koller, Geiger, Comisetti – Subiat, Ali Ibrahim (Magnin, 88.)
Vezetőedző: Christian Gross
Gúlszerzők: Albert (1–0) a 20., Subiat (1–1) a 21., Lisztes (2–1) a 24., Comisetti (2–2) a 47., Ali Ibrahim (2–3) a 65., Nyilas (3–3, 11-esből) a 85. percben.
Sárga lapok: Koller (58.), Haas (63.), Geiger (73.)

 

 A CSOPORT ÁLLÁSA
Ajax 5 4 1 11–1 13
Real Madrid 5 2 1 2 9–5 7
Ferencváros 5 1 2 2 9–15 5
Grasshoppers 5 2 3 3–11 2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik