BL: 11 emberrel pokollá tettük volna a Basel életét a végén - Gerrard

Vágólapra másolva!
2014.12.09. 23:05
null
Gerrard pazar gólt lőtt, de a Liverpool kiesett (Fotó: Action Images)
A labdarúgó Bajnokok Ligája A-csoportjának 6. fordulójában az Olympiakosz, Megyeri Balázs csapata 4–2-re legyőzte ugyan a Malmőt, de a Juventus Atlético Madrid elleni pontszerzése miatt csak az Európa-ligában folytathatja. A Liverpool hazai pályán csak 1–1-es döntetlenre volt képes a Basel ellen, így a B-csoportból a Paulo Sousa által irányított svájci csapat jutott tovább másodikként, míg az angolok az Európa-ligában folytathatják. A Ludogorec együttesét 4–0-ra kiütő Real Madrid százszázalékos mérleggel zárta a BL „alapszakaszát", amivel fölényesen lett csoportelső.

 

A-CSOPORT

„Tudtuk, hogy a döntetlen elegendő lehet nekünk a továbbjutáshoz, és ha egyet lőnek az olaszok, akkor ezt hamar követheti a második. Ám mi hallgattunk edzőnk tanácsaira, és minden rendben is volt. A csoport élén végeztünk, élvezzük a sikert, nagy lelki előnyt ad számunkra ez a folytatáshoz" – értékelt a mérkőzés lefújása után Miguel Ángel Moya, az Atlético kapusa. A spanyol csapat közel 500 perce nem kapott már gólt, a BL-ben öt mérkőzésen nem kapitulált ebben az idényben.

„Az idény első nagy célját elértük, ezzel elégedettek lehetünk. Nehezen indultunk a csoportban, kikaptunk az Olympiakosztól, így mindenképpen nyernünk kellett a következő mérkőzésen. Végül a csoport élén végeztünk, és az sem mellékes, hogy ezúttal sem kaptunk gólt" – adott gyorsértékelést az atléticós Diego Godín.

A Juve és az Atlético kéz a kézben lépett tovább (Fotó: Reuters)
A Juve és az Atlético kéz a kézben lépett tovább (Fotó: Reuters)

„Végül is jól zártuk a csoportkört, ma egy nagy téttel bíró meccset vívtunk az Atlético ellen. Tudtuk, hogy keményen játszanak majd, és mindig okozhatnak meglepetést. Bármire képes az Atlético, elképesztő dolgokat mutatott az elmúlt évben Diego Simeone vezetésével, majdnem megnyerte a BL-t is." A spanyol ék, Fernando Llorente a lefújás után csak módjával hozta szóba magát a mérkőzést.

„Sohasem könnyű az Atlético ellen futballozni, mert nagyon szorosan védekezik, és nem könnyű átjutni a védelmén – így a hazaiak mestere, Massimiliano Allegri. – Sokszor kockáztattunk, de Gianluigi Buffon nagyot védett, és nekünk is akadt helyzetünk. A második félidőben úgy léptünk pályára, hogy kiharcoljuk a győzelmet, de a végén már nem reszkíroztunk. Megérdemeltük a továbbjutást, nem úgy az Olympiakosz és az Atlético elleni vereségeket. Természetesen még sokat kell fejlődnünk, főleg a védekezésben – valahogyan úgy kell ezt csinálni, mint ahogyan a Madrid tette most a mérkőzés döntő részében. A következő kiírásban tehát a csoport élén végezhetünk mi is. Fel kell építeni önbizalmunkat, mert jelenleg a Bayern München, a Barcelona, a Real Madrid és a Chelsea kimagaslik a klubok közül. Ma Andrea Pirlót Mario Mandzukic fogta, ennél nagyobb dicséret nem is kell a csapatomnak. Azért nem cseréltem, mert bár szerettük volna góllal megtörni az ellent, de a végén nem kockáztattuk a kiesést."

„Ötször vezettem csapatomat a BL-ben, négyszer a Milant, és mindig eljutottunk a legjobb 16 közé. Egy edző mindig hatással van csapatára. Főleg, ha valami hülyeséget csinál" – tette hozzá nevetve az olasz mester.

„Tettük, amit tehettünk, senkinek sem könnyű a Juventus ellen játszani, senki sem szeretné őket kapni a sorsoláskor. Úgy játszottunk, ahogyan játszanunk kellett a csoportelsőség eléréséhez. Az első félidő igen szoros küzdelmet hozott, két helyzetünk is akadt, no és a Juvénak is volt pár veszélyes támadása. A szünet után behátráltunk, és vártuk, hogy az ellenfél kezdeményezzen. A Juve erős csapat, messzire juthat még. Nagyon örülünk annak, hogy ismét csoportunk élén zártuk a BL-csoportkört, sokat jelent ez a sorozat a klubnak. Nyugodtan várjuk egyébként, hogy kit hoz a sors elénk a következő körben" – foglalta össze a mérkőzést Diego Simeone, a spanyolok argentin vezetőedzője.

BAJNOKOK LIGÁJA
A-CSOPORT, 6. (UTOLSÓ) FORDULÓ

Olympiakosz (görög)–Malmö (svéd) 4–2 (Fuster 22., Dominguez 63., Mitroglu 87., Afellay 90., ill. Kroon 59., Rosenberg 81.)
Juventus (olasz)–Atlético Madrid (spanyol) 0–0

A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Atlético Madrid 6 4 1 1 14–3 +11 13
2. Juventus 6 3 1 2 7–4 +3 10
3. Olympiakosz 6 3 0 3 10–13 –3 9
4. Malmö 6 1 0 5 4–15 –11 3

B-CSOPORT

„Amikor gólt szereztem, már akkor tudtam, hogy tíz emberrel nagyon nehéz dolgunk lesz a hajrában, de azért reményt adott nekünk ez a találat; még akkor is, ha, mint az menedzserünk elmondta, az első félidőben nagyon rosszak voltunk – mérgelődött a mérkőzés után Steven Gerrard, a Liverpool legendája. – Nem láttam, miért kapott Lazar Markovics piros lapot, de ahogy hallom, jogtalanul. Nagy kár ezért, mert a végén tizenegy emberrel pokollá tettük volna a Basel életét. De nem hiszem, hogy továbbjutást érdemeltünk volna, teljesítményünk miatt mondom ezt, sem a Basel, sem a Ludogorec ellen nem voltunk elég jók idegenben. Hat mérkőzés alatt kell kiharcolni az első két hely valamelyikét, és mi nem voltunk elég erősek ehhez. Ha visszatér első számú csatárunk, Daniel Sturridge, az gólokat jelent majd, és szükségünk van egy jó Mario Balotellire is. De aki ma pályára lépett, az utolsó leheletéig harcolt. Rickie Lambert lehetőséget kapott ma a bizonyításra, de jelentős meccshiánya van.”

Sousa továbbjutást ünnepelt az Anfielden (Fotó: Reuters)
Sousa továbbjutást ünnepelt az Anfielden (Fotó: Reuters)

„Most már azért kell harcolnunk, hogy a következő idényben is a BL-be jussunk. Nem állunk messze az első négytől a bajnokságban, és ha odaérünk, a következő idényben még erősebbek leszünk – fogadkozott az angolok menedzsere, Brendan Rodgers. – A januári átigazolások még kérdésesek, de a nyáron nagy összeget fektet majd be új játékosokba a tulajdonos. Pechünk volt kulcsjátékosaink sérüléseivel, akik nagy szerepet játszanak csapatunkban, ám aki ma pályára lépett, mindent beleadott. Ezt ne vegyük el tőlük. Szerintem jogtalan volt a kiállítás, a játékvezető egyébként sem remekelt ma este. Bár Markovics kitette a kezét, nem érdemelt volna pirosat. A játékvezető látta, hogy az ellenfél az arcát fogva a földön fekszik az eset után, de nem tudom, magát az esetet látta-e. Talán a körmével ha érintette az orrát. Az Európa-liga? Az is magas presztízsű sorozat.”

A diadalmas Paulo Sousa óriási sikert ünnepelhetett az Anfielden csapatával.

„Nekem, stábomnak, és különösen a játékosoknak történelmi volt ez az este, sikerült beírnunk magunkat e nagyszerű klub történelemkönyvébe. Jó irányba haladunk, hogy fontos dolgokat érhessünk el – és ez klubként lehetőséget ad nekünk, hogy a legnagyobb csapatokkal is felvehessük a versenyt. Ide akarunk tartozni, és olyan versenyképesnek akarunk bizonyulni, mint amilyenek ma voltunk. A tervünk tökéletesen működött, rendkívül büszke vagyok a csapatomra. Volt hitük, mindent megtettek a sikerért, és jó döntéseket hoztak a pályán. Most alighanem csak pihenni szeretnénk. A legjobbakkal harcolhattunk, és ez mindenkit fejleszt, engem is, mint edzőt, és a játékosaimat is. A következő kör ismét hatalmas kihívás lesz, különleges élmény. A játékosaim megérdemlik a diadal pillanatait: fantasztikusan nagyot játszottak” – vélekedett.

BAJNOKOK LIGÁJA
B-CSOPORT, 6. (UTOLSÓ) FORDULÓ
Real Madrid–Ludogorec 4–0
(C. Ronaldo 20. – 11-esből, Bale 36., Arbeola 79., Medrán 88.)
Liverpool–Basel 1–1 (Gerrard 81., ill. F. Frei 25.)

A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Real Madrid 6 6 0 0 16–2 +14 18
2. Basel 6 2 1 3 7–8 –1 7
3. Liverpool 6 1 2 3 5–9 –4 5
4. Ludogorec 6 1 1 4 5–14 –9 4
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik