Régi darab, új szereposztás – Deák Zsigmond jegyzete

Vágólapra másolva!
2022.09.05. 23:43

A futballszerető közvélemény nyilván pontosan tudja, hogy a Bajnokcsapatok Európa-kupája (BEK) számít a Bajnokok Ligája (BL) jogelődjének, de talán sokan hajlamosak úgy érezni, hogy az utóbbi még ifjonti éveit tapossa. Pedig dehogy, rég felnőtt, hiszen ez már a BL-nek is a harmincegyedik kiírása. A BEK 1955 és 1992 között létezett, negyvenen innen maradt tehát örökre, így egyre csökken a „korkülönbség”, az utód lassan, de biztosan beéri. Sőt, vélhetőleg megelőzi, mert a BL-brand sportszakmai szempontokat kapcsolt össze egyre szorosabban a pénzügyi haszonnal, s ennél jobb konstrukciót az UEFA sem kívánhatna magának hosszú távra. Más kérdés, hogy az elsőre csírájában megfojtott Szuperliga-kezdeményezés megint szárba szökken-e valamikor, mert igazából csak az jelenthetne érdemi konkurenciát a mostani rendszernek.

Egyelőre tehát egyeduralkodó a BL, ereje teljében van, ám az idő múlását jelzi a védjegynek számító legfényesebb csillag, Cristiano Ronaldo „kikopása”: 19 esztendő s természetesen rekordot jelentő 140 gól után a 37 éves portugál idol ebben az idényben már csak az Európa-ligában villoghat, ha tud még, a Manchester United mezében. Állandó ellenpontja, Lionel Messi egyelőre tartja magát, s a Paris Saint-Germain vele természetesen megint megpróbál feljutni a csúcsra, ahol sosem járt. A Juventus elleni, rangadónak számító keddi rajt mindenesetre jó értékmérő lehet a párizsiak számára, hogy milyenek az esélyeik, bár az ő szintjükön igazából nem a csoportszakasz számít, hanem ami utána jön. A PSG mellett a Manchester City a másik olyan nagy esélyes, amely még nem nyert BL-t, s itt szerepel az a játékos, aki Ronaldo nyomdokába léphet: a nyáron Dortmundból igazolt Erling Haaland 22 évesen momentán 19 BL-mérkőzésen 23 gólnál jár, ha ezt az átlagot huzamosabban tudja hozni, a sorozat új emblémájává válhat.

A címvédő és csúcstartó Real Madrid, mint szinte mindig, favoritnak számít, a Barcelona rövid purgatórium után visszatért az elitbe, a Bayern München mindig ott lesz a végelszámolásnál, meg valamelyik angol nagyágyú. Egyetlen újonc található a BL-táblán, az Európa-ligát megnyerő Eintracht Frankfurt, s biztosan többet ér majd el, mint az izraeli, a cseh vagy a dán résztvevő. Magyarok is szerepelnek a sorozatban, igaz, csak egy csapatban, az RB Leipzigben három honfitársunk, de legalább koncentráltan tudunk szurkolni nekik. A Fradi „helyett” a Qarabag-verő Plzen tusakodik a Barca, Bayern, Inter trióval, őszintén szólva irigykedem kissé, de ha ez kell ahhoz, hogy a ferencvárosiak megéljék a kupatavaszt, ám legyen!

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik