Nem milánóiaknak való vidék – Bodnár Zalán jegyzete

Vágólapra másolva!
2023.06.11. 23:01

Kezdjük a jó hírrel: a pápa nem brazil – hanem argentin –, és szerencsére nem halt meg az isztambuli Bajnokok Ligája-döntő előtt.

Úgy már túlságosan kísérteties lett volna a hasonlóság. Mármint az eddigi két isztambuli BL-döntő, a 2005-ös és a 2023-as között. Mindkettőt egy milánói csapat játszotta egy angol ellenféllel szemben, tizennyolc éve a Milan a Liverpoollal, most az Internazionale a Manchester Cityvel szemben. Mindkettőn az olasz együttes játszott jobban – mégis az angol vihette haza a kupát.

A legtöbben arra számítottak az előzmények és a sportfogadó-irodák oddsai alapján, hogy felborul majd az isztambuli pálya. S nem azért lett „féloldalas” az Atatürk Olimpiai Stadion, mert a Manchester City beszorította volna az Intert vagy átgázolt volna rajta, hanem mert – mint ahogy azt kiküldött helyszíni tudósítónk, Somogyi Zsolt kiszúrta – minden eddigi isztambuli BL-döntős gól ugyanabba, a közvetítőállásból nézve jobb oldali kapuba esett. Tizennyolc éve az első félidőben abba talált be Paolo Maldini, majd kétszer Hernán Crespo, a szünet után pedig Steven Gerrard, Vladimír Smicer és Xabi Alonso, sőt még a hosszabbítás utáni tizenegyeseket is arra rúgták. Most pedig szintén ebbe a kapuba lőtte az egyetlen gólt Rodri. Hét gól – plusz a tizenegyesek – az egyik kapuba, nulla a másikba.

Abba, amelyik a milánóiaknak el van átkozva. A 2005-ös döntő 120. percében Andrij Sevcsenko közeli fejesét védte a gólvonalon a lengyel Jerzy Dudek, aki még nagyobb bravúrral az ismétlést is hatástalanította. Most a hajrában a City kapusa, Ederson védte ugyanazon a gólvonalon Romelu Lukaku négyméteres fejesét, miután néhány perccel korábban a lécre imádkozta a feje fölött Federico Dimarco által átfejelt labdát. Dudek 2005-ben azzal magyarázta felfoghatatlan bravúrját: a néhány héttel korábban elhunyt honfitársa, a lengyel Karol Wojtyla, vagyis II. János Pál pápa segítette ki őt az égből. Ennyi a különbség csak, hogy Ederson most nem hivatkozhatott hasonlóra.

Ennyin múlik. Ennyi választja el a modern futballban az örök dicsőséget a bukástól. A tizenegyesekkel alulmaradó Romának még kevesebb hiányzott a Sevilla elleni Európa-liga-döntőben, a Fiorentina is a 90. percben kapott góllal veszítette el a Konferencialiga-döntőt a West Ham ellen. Kis szerencsével mindhárom európai kupát olaszok nyerhették volna, mégis üres zsebbel maradtak.

Miközben azt is rögzítsük: triplázni, vagyis a Premier League és az FA-kupa után a BL-t is megnyerni minden, csak nem a szerencse műve.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik