Zabkása: minden a csodareggeliről

Vágólapra másolva!
2018.07.22. 13:59
A zabpelyhet elsőként írjuk fel a bevásárlólistára, ha egészséges életmódra váltunk. Akár rántott húshoz vagy rántott zöldséghez is használhatjuk zsemlemorzsa helyett, a leggyakrabban azonban zabkását készítünk belőle.

A zabpehely jótékony hatásai

Magas a rosttartalma
A zabpehely élelmi rostjai jó hatással vannak az emésztésre. A vízben oldható rostok lassítják a felszívódást, ezáltal nem ugrik meg hirtelen a vércukorszint. Ráadásul a zabban megtalálható béta-glükán csökkenti a vér koleszterinszintjét.

Ásványi anyagokban gazdag
Egy csésze főtt zabpehelyben 6 gramm fehérje, 4 gramm rost és csak 150 kalória van, de így is felturbózza a szervezetedet. Cinket, mangánt, szelént és nagyon sok vasat tartalmaz.

Gluténmentes
Maga a zab nem tartalmaz glutént, így elvileg a gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Azonban nem árt elolvasni a csomagolást, mert elképzelhető, hogy a betakarítás vagy feldolgozás során keresztszennyeződés lép fel.

A boltokban nagyobb és apróbb szemű zabpelyhet is kapsz /Fotó: Shutterstock

Stabilan tarja a súlyodat
A zabkásának közepes a glikémiás indexe, ezért nagyon laktató. Nem kell attól tartani, hogy a reggelire elfogyasztott zabkása után egy-két órán belül falási rohamok törnek ránk.

Zabkásareceptek

Alaprecept 1 személyre:
3-4 evőkanál zabpelyhet felöntünk annyi vízzel, hogy ellepje, és 5 percig főzzük, majd lefedve 10 percig állni hagyjuk. Mézzel vagy bármilyen édesítőszerrel, cukorpótlóval ízesítheted. Az alapreceptet kiegészítheted bármilyen gyümölccsel, magvakkal, mogyoróvajjal vagy étcsokoládéval is.

Egyéjszakás barackos-diós zabkása

Ehhez a recepthez nem kell megfőznöd a zabpelyhet. Az alapanyagokon kívül szükséged lesz egy kisebb befőttes üvegre, vagy csatos üvegre.

1/3 befőttes üveg zabpehely
1 evőkanál chiamag
1 dl mandulatej
10 dkg görög joghurt
2 db sárgabarack
1 marék dió

A hozzávalókat rétegezzük az üvegben, éjszakára a hűtőbe tesszük, másnap reggelire a zabpehely és a chiamag is átpuhul és fogyasztható.

A zabkását számos módon variálhatod /Fotó: Shutterstock

Zabkása tojásfehérjével

Ha edzés előtt ezt a tojásfehérjével megspékelt zabkását eszed, akár egy hegyet is képes leszel megmozgatni. Igazi proteimbomba.

Hozzávalók:
½ bögre zabpehely
½ bögre mandulatej
6 szem eper
2 tk méz
1 csipetnyi só
3 db tojásfehérje
1 tk mogyoróvaj

A zabpelyhet egy kis fazékban 5-7 percig főzzük a mandulatejjel, az apróra vágott eperrel, a mézzel és a sóval, majd levesszük a tűzről. A tojásfehérjét felverjük és kanalanként hozzákeverjük a zabkásához, majd visszatesszük a tűzhelyre és további 2-3 percig főzzük. Mogyoróvajjal tálaljuk.

Házi vagy bolti zabkása?
A receptekből láthatod, hogy nem nehéz elkészíteni a zabkását. Azonban a boltokban még ennél is kényelmesebb megoldást kínálnak. Nagyon sokféle instant zabkása csábítja a vásárlókat, amelyeknek a legnagyobb előnyük, hogy egyáltalán nem kell főzni, csak forró vízzel leönteni és kicsit állni hagyni. Azonban nem árt, ha alaposan elolvasod a csomagoláson, hogy az instant zabkása mi mindent tartalmaz. Elképzelhető ugyanis, hogy sok cukor és mesterséges ízfokozó van benne. Érdemesebb szétnézni, hogy a szaküzletekben milyen zabkásákat vagy zabot tartalmazó táplálékkiegészítőket árulnak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik