Hozzávalók:
25 dkg durumtészta vagy teljes kiőrlésű tészta
só
1 csésze zöldborsó
1 ek olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
10 dkg sonka
bors
1/2 db citrom leve
parmezán
Elkészítés:
A tésztát a csomagoláson található előírás szerint enyhén sós, forró vízben kifőzzük. Amikor a tészta már félig megfőtt, hozzáadjuk a zöldborsót is, néhány percig együtt főzzük, majd leszűrjük. A tészta vízéből egy kisebb csészényit meghagyunk. Egy serpenyőben a felhevített olívaolajon megfuttatjuk a zúzott fokhagymát, majd megpirítjuk a kisebb kockára vágott sonkát. Hozzáadjuk a tésztát és a borsót, felöntjük a csészényi főzővízzel, és 2 percig főzzük. Végül megszórjuk borssal, meglocsoljuk a citromlével, és elkeverjük benne a reszelt parmezán egy részét, a többivel tálaláskor megszórjuk.
Miért ajánljuk?
A tésztáról már sokszor írtuk, hogy futóversenyek, edzések előtti nap előszeretettel fogyasztják a sportolók. A teljes kiőrlésű tészták ugyanis könnyen emészthető szénhidrátokat tartalmaznak, amelyek segítenek a glikogénkészletek visszatöltésében. Több rostot és B-vitamint tartalmaznak, mint a sima tészták, ezek pedig kulcsfontosságúak az anyagcseréhez. A borsó pedig nagyon jó fehérjeforrás, ami pozitív hatással van az izomműködésre.