Alapok bojlisoknak

Vágólapra másolva!
2019.01.18. 12:36
Bojlit főzni külön tudomány! A legelszántabb horgászok saját kezűleg gyártják otthon a csalikat, ami már csak azért is jó, mert nem lesz kit szidni, ha végül egyetlen ponty sem akad a horogra.

Sokan azt sem tudják, mi fán terem a bojli. Nos, napjaink egyik leghatékonyabb pontyozó (amúrozó) csalija, etetésre és csalizásra egyaránt alkalmas. Képzeljünk el egy nyalóka méretű golyót, amit a bajuszos halak olyan előszeretettel szippantanak fel az iszapból, mintha legalábbis a gyerekek vattacukrot találtak volna a sivatag közepén. A bojli gyúrása igenis tanulható, olyan ember is el tudja készíteni 1-1,5 óra alatt az éves mennyiségét egyszerű kellékek segítségével, aki még soha nem kezdett bele a gyúrásba.

Örök dilemma, hogy milyen ízű bojlit készítsünk. Ezt természetesen sok minden meghatározza, de talán elsődlegesen a horgászott hal, az adott évszak és a halak kapókedve. A bojlik nagy része szinte az egész évadban jól használható, így a kínálatból bármelyik mix választása esetén biztosak lehetünk abban, hogy a csaliban nem lehet hiba. Mielőtt bojli gyúrásba kezdünk, ezeket mindenképpen érdemes előre beszerezni:
– alapmix legalább 1 kg mennyiségben
– választott aromák
– natúr kukoricacsíra-likőr, fél-egy literes kiszerelésben
– lazac- vagy sima halolaj
– tojás
– finom szemcsés só
– édesítő

Az említett alapanyagokon kívül néhány használati tárgyra is szükségünk lesz, úgymint bojli roller, nagyobb vödör, fúrógép vagy turmixgép – utóbbinál nem árt, ha az asszony nem tudja meg a turpisságot... Elengedhetetlen továbbá egy régi kinyomópisztoly, egy gyógyszertárban beszerezhető nagy méretű fecskendő, gramm-mérleg, rossz edény a főzéshez, közepes ecset, rongyok, tiszta zacskók, és ha nagyon büdös aromákkal dolgozunk, gumikesztyű sem árt.

Ha minden összeállt, kezdhetjük is a bojlik elkészítését. Hogy hogyan?

Nos, a folyékony összetevőket (halolaj, mix, aromák, tojás) a tiszta vödörbe tesszük. Majd hozzáadjuk a sót (ez tartósítja a kész bojlit) és az édesítőt. A kívánt mennyiséget az adott mix típusa határozza meg. Ezt az elegyet alaposan összeturmixoljuk, amíg homogén folyadékot kapunk, amibe elkezdhetjük adagolni a választott mixet. Amikor a mixer vagy a fúrógép már nem bírja, jöhet a kézi munka. Olyan ez, akár a kolbászgyúrás, csak az illatok némileg különböznek... Alaposan át kell gyúrni a tésztát, akkor jó, ha elválik az edény falától, nem ragad sem a vödörhöz, sem a kezünkhöz, de nem is száraz, repedezett állagú.

Jöhet az újabb fázis: amikor jónak ítéljük a tésztát, zacskóba pihenni tesszük 5–8 percre, közben előkészítjük a darálót, amelyből a vágó-, aprítókés nyugodtan eltávolítható. Fontos lépés, hogy a darálóba folyamatosan töltjük a tésztát, és igyekszünk jól összetömöríteni az alapanyagot. Ha már nem levegős a cső, akkor 30-40 cm-es hurkákat nyomunk ki, vigyázva, hogy azok ne törjenek el. Ezek után a rollerre helyezzük egyesével a hurkákat, és a roller tetejét rátéve, határozott előre-hátra csúsztatott mozdulattal golyókat formálunk. A kész golyókat tegyük egy rekeszbe vagy kartondobozba, de csak egy sorba, és rázogassuk meg őket, nehogy összeragadjanak.

Főzzük, de meddig?

Túlzásba nem kell vinni, a főzési idő kettő, maximum 2,5 perc! Ennél tovább főzni nem szabad, majd két-három napig érdemes száradni hagyni őket. Az elkészült bojlik már csak azért is jók, mert miután saját kezűleg készítettük őket, senkit sem szidhatunk, ha egyetlen ponty sem kap rájuk...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik