Tűzgyújtás zselés és viaszos vattával

NAGY ZSOLTNAGY ZSOLT
Vágólapra másolva!
2020.05.06. 19:31
Ha kempingezés vagy hosszabb túra alatt tüzet gyújtanánk, nem árt, ha a gyufán kívül vannak nálunk segédeszközök, amelyekkel rossz időjárási körülmények között is sikerrel próbálkozhatunk.

Sok túrafelszerelést árusító bolt tart készleten különböző tűzgyújtási segédeszközöket. A legtöbb esetben ezek különböző szikráztató rudak, amelyekkel manuális vagy elektromos úton segíthetünk a farakás alá helyezett gyújtósnak a lángra lobbanásban. Nem feltétlenül kell azonban ilyesmiket magunknál tartanunk – az alábbi videóban két olyan otthon, előre elkészíthető megoldás látható, amely helyettesíti a szikráztatót, ráadásul jóval kevesebb helyet foglal, és könnyebb annál.

Az összeállítás nem bonyolult, az első tűzgyújtóhoz mindössze petróleumzselére és vattára lesz szükség. A vattából formázzunk gombócokat, kenjük be mindegyiket zselével, majd tegyük bele egy légmentesen zárható kis műanyag dobozba. A dobozkát vigyük magunkkal a túrára, tűzgyújtásnál vegyünk elő egy zselés vattagombócot, tegyük a gyújtóshoz, és gyújtsuk meg.

A vattagombóc sokáig ég, stabil lángot ad, hatékonyan segít, hogy lángra kapjon a farakásunk. Hasonló hatást érhetünk el, ha korong alakú vattával és vaksszal vagy viasszal (paraffin, gyertya, de igazából bármilyen jó) dolgozunk.

A viaszt olvasszuk fel, egy fém fogóval mártsuk bele a korongokat, tegyük tapadásmentes felületre, várjunk, amíg megszárad, majd szintén légmentesen zárható műanyag dobozba tegyük el. Hatásfoka nagyjából egyenértékű a petróleumzselés vattáéval, ráadásul a nedvességnek is jól ellenáll.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik