Velocipéddel keresztül Nagy-Britannián

Márványkövi FerencMárványkövi Ferenc
Vágólapra másolva!
2021.03.10. 14:39
Dean Williams a kerékpár előfutárán szeretne jótékonysági bringatúrát tenni, hogy pénzt gyűjtsön, és eljusson a 2022-es Battlefield Bike Ride-ra, amely a pandémia miatt elmaradt az idén.

Ötszáz kilométert letekerni néhány nap alatt bármelyik jó formában lévő szabadidő-kerékpárosnak gyerekjáték. A kicsivel több mint 200 kilométeres Balaton-kört is teljesíthetjük egy laza, tízórás bringázással, és egy nap pihenő után akár megismételhetjük a mutatványt.

Ezért aztán első hallásra nem is nagyon értjük, miért került a brit közszolgálati média, a BBC kerékpározással foglalkozó rovatába a Hinckleyben élő Dean Williams, aki arra készül, hogy júniusban átszelje Nagy-Britanniát az angol tengerparttól a skótig.

A címlapra kerülés oka, hogy a 483 kilométert klasszikus velocipéden szeretné megtenni, amelynek első kereke két méter átmérőjű, a hátsóé pedig mindössze 30 centiméter.

A brit veterán – aki ötvenedik születésnapjára kapta az elsőkerék-hajtású járgányt – eredetileg az 563 kilométer hosszú, az első világháború észak-francia és belga színhelyeit érintő bringatúrán, a Battlefield Bike Ride-on indult volna. Mivel a koronavírus-járvány miatt az idei eseményt lefújták, kénytelen saját hazájában teljesíteni a különleges kihívást.

„Kényelmes járgány, kifejezetten túrázásra gyártották – mondta velocipédjéről. – Persze nem ugyanaz az élmény, mintha normális kerékpáron ülne az ember, de így is szórakoztató. A seregben szolgáltam, amikor derékfájás kezdett gyötörni, amely azóta is vissza-visszatér. Ezért miután leszereltem, úgy döntöttem, a hagyományos országúti kerékpárról a derékkímélő velocipédre ülök át, mert ezen egyenes háttal kell tekernem. Amerre csak járok, megbámulnak az emberek, sok autós rám dudál, hogy üdvözöljön, mások pedig megállítanak néhány szóra. Örülök, hogy velocipéden ülve mosolyt varázsolhatok az emberek arcára.”

 

 

Williamsnek nem egyedül kell teljesítenie a júniusi történelmi túrát: vele tart négy egykori katonatársa, akik hagyományos országúti, illetve fekvőbringán teljesítik a távot. A kihívás egyben jótékonysági esemény, Williams célja ugyanis, hogy a túrával háromezer fontot, azaz csaknem egymillió-háromszázezer forintot gyűjtsön össze, így lesz miből eljutnia a 2022-es Battlefield Bike Ride-ra, amelyen pénzadományokat gyűjtenek a Help the Heroes (Támogasd a Hősöket!) nevű szervezet számára.

Fotók: MTI

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik