Kétszáz méter mindent megváltoztatott, ma a legnívósabb hazai ultrákat teljesíti

Vágólapra másolva!
2022.06.25. 18:35
Máté Mónika útja nem volt akadálymentes, ám kitartott, nem engedte el az ultrafutást, és már a legendás Spartathlon a legnagyobb célja.

Máté Mónika nagy nehézségeket küzdött le az életében, ám ezek sem hátráltatták abban, hogy Evetovics-Balla Hajnalka felkészítésével nagyszerű sikereket érjen el az ultrafutásban.

Tizennyolc éves volt, amikor az orvosok megállapították, hogy PCOS-szindrómája van, ami egyfajta hormonális betegség. Akkor rövid idő alatt tizenkét kilót hízott, bevallása szerint elindult a lejtőn, és 2014-ig további betegségeket állapítottak meg nála, például cukorbetegséget és vérnyomásproblémát.

„Először 2018-ban a Balaton Szupermaraton féltávját teljesítettem, a harmadik és a negyedik napot – fogalmazott. – Rá egy évre száz kilométeres távokat futottam, és első lettem az Omszki Ultra száz kilométeres nyílt futamán. Ezeket még edző nélkül, önálló felkészüléssel teljesítettem, ám 2020 januárjától már Evetovics-Balla Hajnalkával dolgozom. Nagyon szeretek vele készülni, kiváló szakember, akinek a felkészítésével már az Ultrabalatont is lefutottam.”

2020 júliusában végigment a 130 kilométeres UTT-n is, amelyen ötödik lett, majd két héttel a verseny után húgyhólyagdaganatot diagnosztizáltak nála, ami miatt nyolc hónapig nem futott, kétszer műtötték. 2021 márciusában aztán úgy döntött, elég volt a pihenésből, és edzőjével elkezdtek felkészülni az októberi Ultrabalatonra, és sikerrel teljesítette.

Az idei Balaton-kerülés viszont nem úgy sikerült, ahogy tervezte, 154 kilométernél fel kellett adnia, mivel véres volt a vizelete, és attól tartott, hogy kiújult a betegsége – szerencsére a vizsgálatok alapján mindent rendben találtak. Utólag bánja, hogy feladta az Ultrabalatont, szomorú is volt miatta. A MyWayen a leghosszabb távon akart indulni, ám edzője nem engedte, hogy az Ub után ilyen hamar fusson 240 kilométert, csak a száz kilométeres távra bólintott rá. Máté Mónika az idei Omszki Ultra 50 kilométeres távján 4:33:24-es időt ért el, majd a MyWay 100 kilométerén 11:04:48-cal a második helyen ért be a célba.

A tavasszal Baranyai Máté felkérte, hogy tesztelje le a MyWay utolsó hatvan kilométerét, ám akkor még nem gondolta, hogy részt vesz magán az eseményen is. Furcsa volt neki a hajnali két órás rajt, ráadásul gyomorproblémái is voltak, és csak futott, nem volt célja, hogy bármilyen jó helyezést is elérjen.

Balatonaligáig a többiekkel együtt haladt, majd kivilágosodott, és úgy érezte, jó formában van. Felgyorsult, és Balatonfűzfőnél közölte vele a férje, hogy a harmadik helyen áll. Ekkor még jobban összeszedte magát, végül a második helyen ért be. Az év hátralévő részében sem marad verseny nélkül, akad esemény a naptárában.

„Az Ultra Lupa-tóra megyek, s bár nagyon szerettem volna a százkilenc kilométeren indulni, Hanka olyan, mint az anyukám, mindig figyel rám, s visszahúz ha kell – így csak az ötven kilométerre enged el – tette hozzá Máté Mónika. – A Korinthosz 160-ra besorsoltak, így augusztusban az vár rám. Ami a hosszú távú célokat illeti, a Spartathlon a nagy vágyam, remélem, egyszer ott leszek a legendás görög versenyen.”

Fotók: Domonkos Péter

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik