„Ha fáj, akkor fussál egy kicsit gyorsabban” – Csillag Eszter ultrafutó mantrája az utolsó méterekre

B. D. K.B. D. K.
Vágólapra másolva!
2024.07.16. 15:18
Elképesztő eredményt ért el Csillag Eszter (Fotó: Western States 100 Endurance Run)
A Nemzeti Sportrádió Sportreggel című műsorában Risztov Éva és Csisztu Zsuzsa beszélgetett Csillag Eszter ultrafutóval.

Mint beszámoltunk róla, a Western States 100 nevű, száz mérföldes terepfutóversenyen Csillag Eszter minden idők negyedik legjobb idejével a harmadik helyen ért célba.

A világ legrégebbi és napjaink egyik legnagyobb presztízsű hegyi ultrafutása a Western States 100 Endurance Run, amelyet minden évben június utolsó hétvégéjén rendeznek meg az Egyesült Államokban, Kaliforniában. A futás a Sierra Nevada hegységben – az 1960-as téli játékok helyszínén –, az Olimpiai völgyben kezdődik, majd 161 kilométer megtétele után a kaliforniai aranyláz idején ismertté váló Auburn városában ér véget.

A versenyen – amelyen 4800 méteres szintkülönbséget kell leküzdeni, de magaslatról indulva és tengerszintre érkezve – a maratoni futás magyar bajnoka, Csillag Eszter 16 óra 42 perc 17 másodperces időeredménnyel ért be, ami e kategóriában az 1977 óta zajló verseny negyedik legjobb teljesítménye.

„Ez egy jól sikerült verseny volt – kezdte a magyar ultrafutó. – Értem, hogy 161 kilométer soknak hangzik, de erre edzettem, ez a sportom. Az ember edzésekkel képessé válik arra, hogy ezt megtegye.”

A jelenleg Hongkongban élő magyar terepfutó az előző száz mérföldes versenyen szintúgy bronzérmes lett, akkor azonban 17:07:55 órás idővel végzett, amit ezúttal jócskán túlszárnyalt.

„Az évek edzései egymásra épülnek, de az utolsó edzésblokk az a magyarországi marathoni bajnokság után kezdődött – mesélte Csillag Eszter, és elárulta, hogy a verseny közeledtével hetente 180-200 km-t futott, és magaslaton is edzett. – Nagyon sok hosszú futás van benne, ami azt jelenti, hogy egy futás lehet 70-75 kilométeres, amire másnap fáradt lábakkal ráfutok 30-40 kilométert.”

„A test és a fej együtt kell hogy dolgozzon – felelte arra a kérdésre, mi kell ahhoz, hogy egy ember 16 órán keresztül képes legyen futni. – Ezt a sportot idősebb korban is lehet űzni. Mentálisan erősnek kell hozzá lenni.”

Hozzátette, szerinte fontos annak megtanulása, hogy versenyzés közben hogyan együnk, hogyan maradjon meg az erő, mert máskülönben belassul az ember. Ezt elsősorban az edzések során tanulják meg.

16 órán keresztül futni nagyon sok idő, ugyanakkor Csillag Eszter szerint mindig van valami, amivel foglalkozni kell, ami leköti: figyelnie kell az energiabevitelére, ott az önscannelés, amely során megvizsgálja, milyen állapotban van a teste, valamint azt is folyamatosan nézi, hol helyezkedik el a versenyben, illetve vannak előre megtanult mantrái/idézetei, amelyeket a verseny különböző szakaszaira időzített, és amelyeket ismételget magában. Az utolsó szakaszra például ezt választotta: „Ha fáj, akkor fussál egy kicsit gyorsabban.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik