Sokan nem tudják, de a kollagén egy fehérje, amely nemcsak a bőrünkben, de az izmainkban, a csontjainkban, a porcszöveteinkben, az ínakban és még a vérünkben is előfordul. Olyan fehérje, amit elő tud állítani a szervezetünk is, ha az étrendünkben megtalálható maga a kollagén és a termelését elősegítő C-vitamin. Ám bármilyen tudatosan is táplálkozunk, a kor előrehaladtával a kollagéntermelésünk csökken. Bevitele kollagénporral és zselatinporral történhet, de a csontleves is kiválóan alkalmas a kollagénpótlásra.
Nézzük, miért olyan fontos ez a fehérje?
1. Csökkenti az ízületi fájdalmakat
Porcaink az idő múlásával kopnak, ízületeink megfájdulnak. A legújabb kutatások szerint a kollagén bevitelével csökkenthetők az ízületi gyulladások és fájdalmak.
2. Támogatja az izomépítést és a zsírégetést
A kollagén az izomszövetek egyik jelentős összetevője, nagy mennyiségben tartalmaz glicint – ez az aminosav látja el az izmokat energiával, vagyis nagy mértékben felel az izomépítésért. S ahol nő az izom, ott csökken a zsír, hiszen az izom fenntartása nagyobb kalóriát igényel a szervezettől, mint a zsír ellátása.
3. Visszafordítja a bőr öregedését
A bőr az öregedés során azért lesz ráncos és rugalmatlan, mert csökken a kollagéntartalma. A kívülről bevitt kollagén ezt a folyamatot képes visszafordítani.
4. Csökkenti a narancsbőrt
Végeztek kutatásokat ebben a témában is, és ugyan kiemelték, hogy a narancsbőr kialakulása természetes folyamat, azért a kutatások azt bizonyították, hogy a kollagén használatának hatására a bőr textúrájában egyértelmű javulás észlelhető.
5. Jó hatással van az emésztésre
A kollagén a belek kötőszöveteiben is megtalálható, a kívülről bevitt kollagén segíti az emésztőszerveinket kibélelő szövetek képződését, ami pozitívan hat az emésztésre, így az egészségre.
Fotók: Shutterstock
CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!