A helyben termesztett zöldség és gyümölcs fogyasztása nemcsak egészségesebb, de támogatjuk is vele a helyi termelőket, ha pedig tömegesen táplálkoznánk így, és szereznénk be ily módon a termékeket, a környezetet is védenénk, hiszen a tömeges szállítás nagyban károsítja a környezetet. Ha ezeket a szempontokat nem vennénk figyelembe, akkor itt van még egy jó indok: a legtöbb esetben olcsóbb is a hazai.
Vegyük számba, hogy ősszel mit érdemes fogyasztani és miért.
1. Mindennap egy alma!
A „napi egy alma, az orvost távol tartja” mondásnak van alapja. Az alma immunerősítő, daganatmegelőző és gyulladáscsökkentő hatású, ráadásul nagyon finom.
2. Szereti az izom a körtét
A körte a gyomor, a vese, az izmok, a csontok és a bélrendszer jó barátja, segíti az emésztést, emellett roppant finom. Noha magas a cukortartalma, a rosttartalma is az, ami enyhíti a benne lévő cukor hatását.
3. Vitaminbomba szőlő
A szőlő A-, B-, C-, K-vitamin-, továbbá kálium-, szelén-, biotin-, vas- és folsavtartalma magas, ezzel támogatja a szervezet önvédelmi képességét, jól hat a szellemi és fizikai erőnlétre, segíti a méregtelenítést és a vérképzést. Az, hogy finom, már csak hab a tortán.
4. Füge, az igazi csodaszer
A füge létfontosságú ásványi anyagokat és sok vitamint tartalmaz, van benne A-vitamin, B1- és B2-vitamin, különböző antioxidánsok és ómega-zsírsavak, kalciumtartalmának köszönhetően jótékonyan hat a csontokra, magas rosttartalma révén diéta esetén is fogyasztható.
5. Immunerősítő cékla
Nagy mennyiségben tartalmaz értékes vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat, főleg kálium-, magnézium-, vas-, A-, C- és B6-vitamin-tartalma magas. A keringés, az idegek és az immunrendszer nagy barátja.
6. Ultrafinom sütőtök
Kiváló méregtelenítő, ezen felül sok vitamint, illetve ásványi anyagot tartalmaz az antioxidánsok és az ómega-3 zsírsavak mellett. Jól hat a bőrre és a szemre, csökkenti a vérnyomást, rákmegelőző hatású. Sütve és leves formájában is isteni!
7. Megvéd a brokkoli
Noha egész évben kapható, a szezonja ősszel van. Rákmegelőző hatása legendás, ezenkívül méregtelenít.
8. Csúcsélelmiszer a mandula
Kiváló B1-, B2-, B6- és E-vitamin-forrás, káliumban, kalciumban, magnéziumban, vasban, cinkben, mangánban és foszforban gazdag, vagyis nemcsak finom, de hasznos is.
9. Mogyoró, a fehérjeforrás
Fehérje-, zsír- és növényirost-tartalma magas, sok B1-, B2-, H- és E-vitamint, rezet, káliumot, mangánt, cinket és magnéziumot tartalmaz, vértisztító és szívvédő hatású.
10. Többfunkciós dió
Sikeresen véd a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a rosszindulatú daganatok kialakulása ellen, az egyik leggazdagabb tápanyagforrás a természetben.
CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!