Vakmerő menekülési út a síelők zsákutcájából – a legmenőbb síugrással

V. SZ.V. SZ.
Vágólapra másolva!
2022.10.24. 14:04
Matthias Giraud a francia Alpokban nőtt fel, ahol egy hegyoldalt nagyon régóta szeretett volna megsíelni, de volt vele egy probléma: egyik vége a semmibe vezet.

A francia Matthias Giraud kiskora óta szeretett volna síléccel lecsúszni az Aiguille Croche melletti lejtőkön, de sem neki, sem másnak nem sikerült, ugyanis a pálya egyszer csak véget ér, és egy több száz méteres sziklafalba torkollik.

Az ezredforduló után néhányan ugyan megpróbáltak lecsúszni rajta, de helikopteres mentés lett a vége, így 2011-ben eljött Giraud ideje, és nem mindennapi megoldást eszelt ki: teljes sebességgel rácsúszott a szakadékra, és egy bázisugrással ért földet.

Szólt egy barátjának, Stefane Laude-nak, hogy tartson vele, sőt javasolta, hogy akkor már készítsenek videófelvételt is az ugrásról. A felvétel a vártnál is látványosabb lett, ugyanis síléceikkel elindítottak egy lavinát, amely úgy zúdult le a hegyről, mint egy óriási vízesés.

 

A ma már az Egyesült Államokban élő Matthias Giraud a síbázisugrásban találta meg az igazi szenvedélyét, néhány évvel ezelőtt pedig világcsúcsot döntött azzal, hogy leugrott a Mont Blanc 4359 méter magas sziklájáról.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik