Velenczei: Ezt már nem veheti el tőlünk senki!

T. A.T. A.
Vágólapra másolva!
2024.10.28. 18:05
Nagy Gabor SandorVelenczei Ádám nyerte a Veszprém ralit (Fotó: Zemplén Rally Média)
Velenczei Ádám kacskaringós úton jutott el pályafutása első abszolút ralibajnoki címéig – az idényzáró előtt még ő maga is úgy gondolta, csak matematikai az esélye. A sors azonban nagy rendező, és ebben a filmben most neki szánta a főszerepet.

 

– Mekkora teher gördült le a válláról vasárnap este?
– Hatalmas, de amikor megtörtént, alaposan megünnepeltük az abszolút bajnoki címet – mondta Velenczei Ádám. – Szerintem kell még néhány nap, mire felfogjuk, hogy nyertünk, mire tényleg megnyugszunk.

– Annyira nehéz volt?
– Annyira! Bennem volt, hogy nem hibázhatok, ugyanakkor azért gyorsan is kellene menni, hogy ne essünk ki a ritmusból. Komplikált feladat, de ha könnyű lenne, mindenki ezt csinálná.

– Milyen tervekkel vágott neki az évnek?
– Ugyanazzal, amivel az utóbbi néhány szezonnak: bajnok akartam lenni. De mondhatom, eléggé kacskaringós út vezetett idáig, mivel rögtön az első futamon, a másfeles szorzójú veszprémi viadalon kiestünk. Megmondom őszintén, azután nem nagyon hittem, hogy még lehetünk bajnokok.

– Hogyhogy?
Be kell vallani, Csomós Mixi a leggyorsabb pilóta közöttünk, csak hát… Csak hát a versenynek mindig a célban van vége, így volt ez most is, és az, hogy tudtunk taktikusan versenyezni, felénk billentette a mérleg nyelvét.

– Harminchat pontos hátrányból várták az idényzáró Zemplén ralit – ennek ellenére reménykedtek?
– Persze, de úgy, hogy elfogadtuk, itt nekünk csak matematikai esélyünk van. Úgy álltunk oda a rajthoz, hogy nyernünk kell, vagy másodiknak lenni, és aztán majd meglátjuk. Nem a saját kezünkben volt a sorsunk. Abban a pillanatban azonban, hogy Csomós Mixi kiesett, fordult a kocka, és nehezebbé vált a helyzetünk.

Fotó: Zemplén Rally Média
Fotó: Nagy Gabor Sandor

– Azt hinné az ember, hogy könnyebbé.
Érdekes, hogy nem. Mert sokkal nagyobb lett rajtunk a nyomás. Ott állt előttünk fehéren feketén, hogy ha nyerünk, vagy másodikok vagyunk, de a power stage-en szerzünk egy pontot, akkor miénk a bajnoki cím. Tehát onnantól már csak rajtunk múlt, és ez idegőrlő volt.

– Azért képes volt a feladatra összpontosítani?
– Igyekeztem a saját tempómban autózni, még úgy is, hogy a lassítóérintés miatt kapott büntetések olykor kizökkentettek. Az az igazság, hogy nagyon szűkek voltak a lassítók, alig fért át közöttük az autó, és igazságtalannak éreztem, hogy amikor az ember egy-két másodpercekre menő csatát vív, akkor egy ilyen érintésért kap tíz másodperc büntetést. De szerencsére az ellenfelek is hibáztak, a nap végére pedig már mi vezettünk a versenyben. Az utolsó szakaszon jóformán csak végig kellett gurulni, de mit mondjak? Nagyon vártam a végét!

– Árulja már el, hogy ki a bajnok navigátor? Vánsza Zsolt, akivel egész évben versenyzett, vagy Bán Viktor, akivel a szezonzárón?
Mindketten kivették a részüket a győzelemből. Az év nagy részében Zsoltival mentem, aki a Zemplén ralit sem azért hagyta ki, mert nem volt kedve hozzá, hanem a gerincproblémái nem tették lehetővé, hogy versenyezzen. De szerintem jobban izgult a pálya szélén, mint mi az autóban. Várt minket a szakaszok végén, együtt lélegzett velünk.

– …és akkor eljött a délután, a céldobogó, ahol elhangzott a bűvös mondat: Velenczei Ádám abszolút magyar bajnok! Szerencs lesz ezentúl a kedvenc városa?
Az egyik kedvenc mindenképp – mert itt szereztük meg a bajnoki címet, amit már nem vehet el tőlünk senki. Tudom, azt mondják, megvédeni nehezebb, mint megszerezni, de azért ezzel a teherrel együtt tudok élni. És legalább van célunk jövőre is!

ZEMPLÉN RALI, AZ OB 6. FUTAMA, SZERENCS
Abszolút végeredmény: 1. Velenczei Ádám, Bán Viktor (VV Motorsport Egyesület, Skoda Fabia R5) 1:27:24.3, 2. Klausz, Papp (Klaus Motorsport, Skoda Fabia Rally2) 35.2 másodperc hátrány, 3. Hadik, Juhász (Hadik Autósport, Ford Fiesta R5) 50.8 mp h.
A végeredmény. Országos bajnok: 1. Velenczei Ádám, Vánsza Zsolt 169 pont, 2. Csomós Miklós, Nagy Attila (HRT Racing, Skoda Fabia Evo) 157, 3. Német Gábor, Németh Gergely (Kole Media Center, Skoda Fabia Rally2) 136

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik