Vitorlázás, Eb: olasz hajó az élen, Sallaiék remekeltek

Vágólapra másolva!
2006.06.12. 19:01
Címkék
Kellemes, közepes erejű nyugati szél, verőfényes napsütés – ideális körülmények a vitorlázáshoz. Így kezdődött ma délelőtt Balatonfüreden az Open Nissan Cup 470-es Európa-bajnokság, amelyen harmincnégy nemzet 112 férfi és 52 női párosa szállt vízre. Két futamon küzdöttek meg egymással a résztvevők, a férfiaknál három csoportra (Fehér, Kék, Rózsaszín), a nőknél pedig kettőre (Fehér, Kék) osztották a mezőny a nagy létszám miatt.

Nagyon nagy meglepetések nem születtek, mindkét nemnél a világ élvonalába tartozó versenyzők bérelték ki a vezető helyeket. A nőknél két futam után a Stefanie Rothweiler – Vivien Kussatz kettős vezet, ők a Kék csoportba nyerték meg mindkét mai versenyt, viszont a világranglistát vezető brit Christina Bassadone – Saskia Clark páros a Fehér csoportban kétszer lett második, így összetettben ők a másodikak, a harmadik pedig a japán egység, Ai Kondo-Midori Ikemoto, akik a Fehér csoportban nyerték meg a második futamot. A címvédő francia Ingrid Petitjean-Nadège Douroux páros egyelőre a hatodik helyen áll.

A férfiaknál az olasz Enrico Fonda - Marco Guerra páros igen magabiztos vitorlázással szerezte meg a győzelmet a Rózsaszín csapat első futamában, és mivel a következőben másodikak lettek, összesítésben az élen állnak. Második a szlovén Tomaz Copi-Aljaz Jadek duó, harmadik pedig az argentin Javier Conte-Juan de la Fuente kettős.

A magyarok közül csak a Sallai Gábor-Olosz Dávid páros eredménye említhető, bár az első futamban ők is gyengén rajtoltak, és később sem tudtak lényegesen feljönni, a másodikban elért hatodik helyük kifejezetten jónak mondható. Említhető még a D’Albini András-Szépfy Zsombor páros szereplése, ők az első futamban sokáig negyedik-ötödik helyen vitorláztak, majd visszacsúsztak a tizenkettedikre. A második futam nekik nem sikerült ilyen jól, így az összetettben egyelőre a 72. helyen állnak.

Sajnos a magyar csapatból az első körben egy egységet (Cserép Csongor-Brencsán Dávid) korai rajtért kióvtak, egy másik páros (Sipos Ágoston-Damokos Attila) pedig technikai gondok miatt kénytelen volt föladni a második futamot.

Kedden az idén bevezetett rendszer szerint újrasorsolják a csoportokat, így más ellenfelekkel küzdhetnek meg a versenyzők, mint az első napon. Ha az időjárás kedvező lesz, ismét két futamot rendeznek délelőtt 10 órától.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik