Balogh Gábor és a férficsapat is aranyérmes

KRASZ EMILKRASZ EMIL
Vágólapra másolva!
2006.07.16. 18:56
Címkék
Balog Gábor nagyszerű versenyzéssel Európa-bajnok lett egyéniben a budakalászi kontinensviadalon. A 30. évében járó kétszeres világbajnok versenyző a futást 23 másodperc előnnyel kezdhette az olimpiai bajnok, orosz Andrej Mojszejev előtt, aki nem tudta veszélyeztetni Balogh győzelmét. Fülep Sándor bronzérmes lett, Horváth Viktor remek futássak a hatodik, Kállai Ákos a hetedik helyen zárt. Csapatban a magyar válogatott megvédte címét.
Balogh Gábor nagyszerű vívást követően nem engedte át másnak a vezető pozíciót
Danis Barna
Balogh Gábor nagyszerű vívást követően nem engedte át másnak a vezető pozíciót
Balogh Gábor nagyszerű vívást követően nem engedte át másnak a vezető pozíciót
Danis Barna
Balogh Gábor nagyszerű vívást követően nem engedte át másnak a vezető pozíciót
A férfiak egyéni versenye magyar szempontból felemásan kezdődött, hiszen Horváth Viktor és Balogh Gábor jól (185 kör/1156 pont, illetve 183/1132), ellenben Fülep Sándor és Kállai Ákos visszafogottan (178/1072 és 175/1036) kezdett a lövészetben.

Horváth a 7., míg Balogh a 14. helyen zárta a viadalt, de mivel nagyon együtt volt a mezőny, mindez hátrányban nem sokat jelentett a hosszú folytatást előtt. A csapatoknál az első számot követően a fehéroroszok álltak az első helyen, őket a magyar, a litván, az orosz és a cseh csapat követte.

Jöhetett a vívás, ahol Balogh óriásit nyújtott, minek köszönhetően egyéniben átvette a vezetést. Pályafutás során világversenyen harmadszor ért el 1000 pont fölötti eredményt, a korábbi két alkalommal övé lett az aranyérem is. Balogh 31 asszójából 23-t tudott megnyerni, így holtversenyben az orosz olimpiai bajnok Andrej Mojszejevvel együtt megnyerte a második tusát.

A magyar csapat többi tagja sem sokkal maradt el a tusagyőztes társ mögött, hiszen Kállai és Fülep némiképpen feledtetve a lövészetben mutatott kisiklást, 20 győzelmükkel hármas holtversenyben a lengyel Marcin Horbaczcal a negyedik helyen zártak.

Más kérdés, Fülepben ennél is több van, de a pocsék lövészet után már az sem elhanyagolható, hogy legalább ennyire össze tudta kapni magát. Saját bevallása szerint ez elsősorban a hazai pályának, a szurkolók szeretetének és biztatásának volt köszönhető.

Fülep Sándor gyenge lövészetet követően fokról-fokra lépett feljebb
Farkas József
Fülep Sándor gyenge lövészetet követően fokról-fokra lépett feljebb
Balogh előnye ekkor 60 pont volt Horbacz előtt, Fülep a 6., Horváth a 10., míg Kállai a 12. helyen várta az úszást. Az élmezőny még mindig nem szakadt el egymástól, még legalább tíz versenyző győzelmi esélyekkel várhatja a folytatást. Csapatunk előnye 306 volt a második fehéroroszok előtt.

Az úszásban Mojszejev alkotott nagyot, hiszen a mezőnyből egyedül úszott két perc alatt (1:59:41 perc), amellyel természetesen meg is nyerte a tusát. A magyarok közül hárman tartották a lépést a riválisokkal, egyedül Kállai maradt le, de ő aztán jócskán, hiszen a 30. helyen végzett 2:14.41 perces eredménnyel.

Balogh változatlanul megtartotta vezető pozícióját, igaz előnye 28 pontosra csökkent Horbacz előtt és Mojszejev is csak 64 pontra volt tőle. Fülep egy, Horváth két helyet tudott előre lépni, ám Kállai hármat visszaesett. Csapatban viszont újabb tíz pontot tettek hozzá előnyükhöz.

A lovaglás nagyszerűen sikerült a magyarok számára. Kállai a mezőnyből egyedüliként kapott maximális pontszámot, egy hibával zárt Balogh és Fülep is, előbbi minimális, utóbbi azért valamivel több időtúllépést is magáénak mondhatott. Egyedül Horváth lógott ki a magyar csapatból, na de ő sem nagyon. Igaz, két hibája és időtúllépése mellett neki a lovával is gondjai támadtak.

Miután a negyedik tusában az élmezőny több tagja is elvérzett – a második Horbacz például le is esett a lóról, amelyet aztán fájós lábbal kergetett egy darabig, hogy a hátralévő két akadályt teljesítve végül mégiscsak befejezze a pályát -, igencsak szétszóródott a mezőny.

Ebből a mieink jöttek ki a legjobban, hiszen Balog előnye 92 pontosra nőtt, igaz a kiváló futó Mojszejev volt már ekkor közvetlen mögötte. Ám ami jó hír volt nekünk, a szintén jó futó Fülep feljött összetettben harmadiknak, Kállai pedig tíz pozíciót javítva az ötödiknek és eggyel még Horváth is belül volt a tízen. Csapatunk pedig már 520 ponttal ment a fehéroroszok előtt, erre szokták mondani: akár még hátrafelé futva is meg lehet tartani ekkora előnyt.

A futás így is izgalmasnak ígérkezett, hiszen időre lefordítva Balogh 23 másodperces előnnyel vághatott a távnak Mojszejev előtt, viszont Fülep még ennél is beláthatóbb, 14 másodperces hátránnyal volt a második helyen álló orosz klasszis mögött lemaradva.

Az ötödik tusában a közönség biztatását bírva Balogh nagyszerű taktikával ás iramban végül biztosan tartotta maga mögött olimpiai bajnok riválisát, aki csak a hajrában tudott pár másodpercet lefaragni hátrányából, amikor a magyar biztos győzelme tudatában egy kicsit már lassabban vette az utolsó métereket.

Fülep viszont teljes erőbedobásra kényszeríttette az előtte futó Mojszejevet, hiszen nagy nehézségek árán ugyan, de folyamatosan le tudott faragni hátrányából, más kérdés: az ezüstérem azért messze volt tőle. Horváth a hajrában óriási sprintet kivágva a hatodik, Kállai közvetlen a nyomában érkezve a hetedik helyen zárta az egyéni viadalt.

Balogh Gábor utoljára öt évvel ezelőtt nyert nagy versenyt, akkor a világbajnokságon bizonyult a legjobbnak, míg csapatban szerzett két Európa-bajnoki címét követően most egyéniben is a csúcsra ért. A másik magyar egyéni éremszerző, Fülep Sándor pályafutása során immár a második nagy világversenyt zárta bronzéremmel. A magyar csapat tagjaként a Balogh, Fülep, Horváth trió veheti majd át az aranyérmet. Kállai csak egyéni induló volt.

ÖTTUSA. EURÓPA-BAJNOKSÁG. BUDAKALÁSZ

FÉRFI EGYÉNI:
1. Balogh Gábor 5560 pont
2. Andrej Mojszejev (orosz) 5504 pont
3. Fülep Sándor 5448 pont
...6. Horváth Viktor 5348 pont
7. Kállai Ákos 5336 pont
FÉRFI CSAPAT:
1. Magyarország (Balogh Gábor, Fülep Sándor, Horváth Viktor) 16356
2. Oroszország (Andrej Mojszejev, Alekszej Turkin, Ilia Frolov) 15960
3. Fehéroroszország (Mihail, Prokopenko, Dzmitij Meliah, Jahor Lapo) 15824
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik